Exotiska frukter i Göteborgs Botan
Nu är det åter dags för Göteborgs botaniska trädgårds traditionsrika utställning om exotiska frukter, nu för 24:e gången.
Utställningen öppnade lördagen den 24 januari och pågår till och med söndagen den 8 februari. Växthuset är öppet kl. 10-16 på vardagar och 10-17 under helgerna. Varje lördag och söndag är det visning två gånger, kl. 12 och kl. 15. Dessutom är det kvällsöppet på tisdagar med visning kl.18.
Under visningarna ges möjlighet till provsmakning för en modest peng.
Bland exklusiviteterna kan nämnas fingercitronen, även Buddhas hand kallad, och den stora ljusgröna passionsfrukten barbadin, som kan användas både som kramplösande medicin och läcker råkost.
Där finns även "hotellägarnas skräck", durian. De är rädda för att gästerna ska ha den på rummet. Det är en frukt som i Sydostasien väcker lika starka känslor som surströmmingen hos oss.
Bland de övriga cirka 70 fruktslagen som presenteras kan man se den exotiska fruktvärldens gigant, jackfrukten, som i extrema fall kan väga 45 kilo och ha en storlek av 90 x 50 cm. Den härstammar från Indien och växer även i det indomalajiska området. Jackfrukten är en fikonsläkting. Den stora frukten hänger direkt på stammen.
Man kunde också bekanta sig med chuba chuba, som har fått sitt namn för att det låter "chop-chop" när man slafsar i sig det saftiga fruktköttet! Den har Botan namngivit, det står så i SKUD. Smaken var milt aromatisk, något åt melon-hållet. Den kallas även zapote.
I thailändska butiker kan man ibland hitta kafir lime, vars blad kan användas till att krydda mat med, medan frukten kan tar död på insekter och användas till hårtvätt m.m.
Annars hittar man exotiska frukter lite varstans numera, men de kinesiska och thailändska butikerna kan ha lite ovanligare sorter.
Bland passionsfrukterna finns den gröna maracujan som bl. a. användes till att smaksätta glass och drinkar. På Madeira finns en likör gjord på maracuja, med samma namn, Maracuja.
Grenadilla heter en orange passionsfrukt. Fruktköttet med de små kärnorna ser ut som grodrom, men smakar säkert bättre!
Utställningens ansvarige, intendent Magnus Neuendorf, berättade att den mest nyttiga frukten är guava, som innehåller 3-4 gånger mer C-vitamin än apelsin. Dessutom innehåller den A- och B-vitamin och en massa mineraler. Men smaken, den tyckte han mest kunde beskrivas som jolmig.
Han visade också hur man "öppnar" ett granatäpple utan att den starkt rödfärgade saften rinner ut: man skär ut en liten skiva både upptill och nertill och skårar den sedan i fyra delar som man sedan bänder isär med händerna. Han berättar att man i Mellanöstern tror att 100% granatäppeljuice verkar skyddande mot prostatacancer, fungerar alltså som profylax.
Bananen kom till Sverige i år för 100 år sedan från Kanarieöarna fick vi också veta. Svenskarna är storförbrukare på bananer. Vi äter f.n. 17-18 kg per person/år. Linné kallade bananen för kunskapens frukt.
Vi har varit och tagit en förhandstitt på denna läckra utställning. Några bilder visar vi upp, men de förmedlar ju tyvärr inte dofterna!
I växthuset finns dessutom flera olika exotiska fruktträd att se, bl.a. banan och ett fruktbärande kakaoträd.