Drömmiga Dahlior.... Hur man odlar dahlior på enkelt vis!
Dahlior, Dahlior, Dahlior..... finns det något vackrare? Höga, låga, dubbla, enkla. Alla färger och former du kan drömma om. Dahlior har verkligen fått ett uppsving de senaste åren och det är inte oförtjänt! De är enkla, roliga och framförallt vackra.
Man kan göra det hur komplicerat och hur enkelt som man vill när man odlar dahlior. Jag, som odlar en massa andra saker också, gör det väldigt enkelt för mig. Och det är det ni kommer få läsa om idag!
Text och bild: Anna Theorin
Jag skulle tippa på att det finns lika många sätt att odla dahlior på som det finns dahliaodlare. Alla har sina små knep och trix för att nå sina mål. Jag kommer därför berätta hur jag gör och jag uppmuntrar er att testa själva vad som fungerar för er. Ofta hittar man de små, små knepen som funkar perfekt för sig själv när man väl provar. Ibland går det snett. Även för mig. Men det är så man lär sig. Och med tanke på att vi faktiskt odlar dahlior under tiden så brukar misstagen bli vackra.
Vilken dahlia ska jag välja?
Jag vet inte! Nej men det är sant. Att välja vilka sorter du vill ha är nästan lika roligt som när de faktiskt blommar senare. Sitta och drömma, klicka på bilder. Läsa. Allt det där planerandet är fantastiskt roligt. Eftersom dahlior är så mångsidiga så kan du faktiskt välja de du tycker är finast. Alla sorter går bra både på friland och i kruka. Det är storlek, blomform och färg som skiljer de åt. Om jag får ge ett litet tips på vägen så är det att välja några höga och några låga. Du kan sätta en hög och en låg i en kruka eller ha en hög längst bak i en rabatt och en låg i framkant. Sen kommer du hitta vissa favoritsorter som verkar trivas extra bra hos dig. Håll fast vid dom!
Här hittar ni alla våra dahliaknölar!
Knöl, stickling, frö eller planta?
I sverige är det vanligaste att man odlar dahlior från knölar eller köper plantor i butik. Man kan fröså och ta sticklingar också men det är inte lika vanligt och det tar ett tag innan fröet bildat en knöl och blommar. Så jag kommer gå igenom odling från knölar eftersom det är det som majoriteten gör.
Uppdrivning
Man driver upp sina knölar inomhus på våren för att sen plantera ut dem i kruka eller rabatt. Man kan också sätta knölarna direkt ute när frostrisken är över men dahlior tar lite tid på sig. Så jag hade rekommenderat förodling inomhus.
Jag förodlar mina dahlior i påsar. Jag har inte plats för en massa krukor och speciellt inte på våren när så mycket annat trängs inomhus och vill ut. Våra knölar vi säljer här på Odla kommer i plastpåsar. Dessa brukar jag skära upp, fylla med jord och plantera knölen i påsen. På påsen står ju också sortnamn vilket gör att jag till och med slipper märka dem i början. Om jag inte får med någon påse tar jag helt enkelt en vanlig fryspåse eller soppåse och gör likadant med. Glöm inte att märka sortnamnen bara! Pricka några hål i påsen också. Dessa ställer jag på en bricka, i en ungsform eller likande inomhus och vattnar lite lätt. Dahlior ska planteras grunt oavsett om du planterar i kruka eller påse.
När skotten sen börjar att komma upp börjar jag vattna lite mer. Jag planterar inte om mina dahlior under förodlingen. Som sagt har jag inte plats för det. De får vackert sitta kvar i sina påsar. Om det skulle dröja tills de kan komma ut så börjar jag näringsvattna med svag dos. Vissa toppar sina dahlior, då blir de buskigare.
Mina påsar med planterade dahlior
Utplantering
Frostrisken är över, äntligen kan dahliorna få komma ut. Jag har i det här läget avhärdat alla dahlior under en period på ungefär en vecka. Då tar jag med mig hela brickan ut på morgonen och ställer i skuggigt läge. Och sen tar jag in den på kvällen. Jag brukar plantera dahlior i både kruka och rabatt. Glöm bara inte att de inte ska sitta djupt. Om du har höga dahlior så ordna gärna med stöd till dem innan. Jag använder välgödslad planteringsjord och kompost och vattnar efter plantering.
Skötsel
Dahlior är enkla varelser. De gillar sol, värme, vatten och gödsel. Gödsla hellre med svag dos och ofta än bara någon enstaka gång under säsongen. Jag brukar använda mig av chrysan som jag antingen myllar ner i jorden eller späder ut med vatten. Glöm bara inte att gödsla och vattna dina dahlior som står i rabatten. Det är lätt hänt att man glömmer av det. De kräver mycket mer vatten än de perenner eller buskar som du redan har i.
Ju fler blommor du plockar desto fler blommor får du. Klipp bort allt som är överblommat och verkligen använd dina dahlior!
Höst!
Helt plötsligt är den där. Hösten. Dina dahlior står i full prakt och du bävar inför den första frosten. Dahlior tål inte frost alls. Vissa tar in sina dahlior innan den första frosten men jag brukar låta mina stå kvar. Jag har märkt att de övervintrar bättre om de får stå ute under någon frostnatt och så slipper jag ens tänka på vädret. Frosten kommer när den kommer.
När du ska ta in dina dahlior så klipper du bort allt ovan jord. Gräver upp knölen och skakar av jorden. Vissa tvättar sina dahlior, det har jag aldrig gjort själv men det är säkert ingen dum idé om man låter de torka upp ordentligt efter bara.
Sen finns det tusen olika sätt att övervintra dahlior, i torv, i jord, i källaren, i vardagsrummet med mera. Jag brukar märka upp dem med sin sort och sen lägga alla huller om buller i en papperskasse. Ner i källaren som håller cirka 10 grader. Där får de ligga tills nästa vår igen. Jag kollar till dem när jag kommer ihåg och om någon har blivit dålig så slänger jag den. Väldigt enkelt och ungefär 90% av knölarna klarar denna behandling.
Såhär odlar jag alla mina dahlior och det fungerar väldigt bra. Här nere finns bilder och sorter på några av mina favoriter just nu! Lycka till med dahliaodlandet!
'Bishop of Canterbury'
Här hittar ni den.
'Creme de Cassis'
Här hittar ni den.
'Arabian Night'
Här hittar ni den.
'Labyrinth'
Här hittar ni den.
'Rocco'
Här hittar ni den.
'Penhill Watermelon'
Här hittar ni den.
'Okapi Sunset'
Här hittar ni den
'Totally Tangerine'
Här hittar ni den.