Doftande jul med hyacinter
Julens blommor är lika viktiga som maten. En av de mest traditionsrika är hyacinten som med sin ljuvliga doft skapar julstämning redan till första advent.
Det finns många myter och spännande historier förknippade med hyacinten, såväl ond bråd död som fest och glam. I Sverige är vi storkonsumenter av denna mytomspunna blomma under fyra veckor, från advent till jul.
Det är en blomma med mycket historia i bagaget som vi pyntar med i våra julgrupper eller som vi placerar i de återigen så populära hyacintglasen.
Det berättas i Ovidius Metamorfoser om den sköne ynglingen Hyacinthus som tränade diskus med Apollon. Västanvinden Zefyr blev svartsjuk och kastade diskusen mot Hyacinthus huvud så illa att han avled. I hyacintblommorna som växte upp ur Hyacinthus blod syns bokstäverna A och Y. Dessa symboliserar den stackars Apollons veklagan över sin älskades död.
Hyacintlockar
Österländska poeter nämner hyacinter som en symbol för enighet och harmoni. En av dem beskrev sin älskarinnas hår som "hyacintlockar". Därefter blev de uppskruvade blommorna en symbol för elegans. Örtsamlare på 1700-talet upptäckte att saften från hyacintlöken blandad med vin gav en bra medicin för att hämma skäggväxten. Av den anledningen fick hyacinten det mindre tilltalande namnet "arabpest" eftersom man var mycket stolt över sin skäggväxt och inte fann någon anledning att hämma den. En annan historia berättar om en sultan som byggde ett sjukhus i sin trädgård och dit människor fick komma för att kurera sig av den ljuvliga hyacintdoften! På den tiden visste man förmodligen inte vad allergi är.
Hyacintboom
En boom liknande den som skedde med tulpanerna kom också hyacinterna till del i slutet av 1700-talet. Madame de Pompadour, Louis XV: s älskarinna, hade en framträdande roll inom det franska hovet i mitten av 1700-talet. Hon var mycket förtjust i hyacinter och det är här det för första gången berättas om drivning av hyacinter i glas. Madame de Pompdaour var den tidens leading lady inom mode och skapade ett alldeles eget mode med hyacinter.
Under vintern fylldes Versailles av hyacintdoft inte bara från de drivna hyacinterna i hundratals glas men också av hovdamernas smycken som var gjorda som halsband av hyacintblommor. Med tanke på den tidens hygien var det förmodligen en bra idé.
I slutet av 1700-talet odlades ca 2000 olika hyacintsorter i Holland. I dag har antalet minskat till ca 110 registrerade sorter.
Hyacintglas
I Sverige har vi en lång tradition att använda hyacinten som julblomma. I dag gör vi det enkelt för oss och köper fördrivna lökar. Sedan kan vi låta fantasin flöda och göra egna grupper med mossa, ris och pynt. Eller varför inte anamma det senaste som egentligen är det gamla sättet att använda hyacinter. Hyacintglas är ett speciellt glas med en midja i glaset där löken placeras och rötterna sedan kan gå ner i vattnet. Så här års är det för sent att driva egna hyacintlökar till jul så de fördrivna spolas rena från jord och placeras i glasen. Lätt som en plätt! Placera hyacinterna svalt så håller de längre.
Är det fortsatt milt kan man till och med placera dem i en kruka på trappan. Tillsammans med enris bildar det en välkomnande entré.
De vanligaste sorterna till jul i Sverige är rosa Anne Marie och Pink Pearl, blå Ostara, Atlantic och Delft Blue samt vita Carnegie och White Pearl. Vare sig du väljer att blanda dem eller ha varje sort för sig sprider de med sin härliga doft en riktig julstämning tillsammans med glögg och pepparkakor.
Det är enkelt och roligt att göra egna hyacint- arrangemang. Använd gamla skålar, krukor eller vaser. Pynta med mossa, julkulor och kvistar. Rena färger eller blandade, det är en smaksak!
Gör ett glest nät av kvistar som placeras ovanpå glasskålen. Spola bort jorden från hyacintlökarna. Placera lökarna med stöd av nätet så att rötterna når ner i vattnet. Pastellfärgade kulor och mossa ger ytterligare en dimension.