Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Doftande Jul

Julen kan dofta på många sätt. För många är det nybakade pepparkakor, glögg, kryddnejlika och apelsiner. Andra förknippar den med blomdofter och då speciellt hyacintens underbara doft. I år finns en speciell doftkodning av hyacinter. Svag, medel och fyllig doft är de tre grupperingarna. Välj den som passar just dig!

December är den månad när vi handlar flest blommor till hemmet. Ca 40 miljoner krukor av olika slags julblommor pyntar vi våra hem med. Av dessa är ca 10 miljoner hyacinter. Den är därmed en våra allra populäraste växter. Detta är unikt i Europa. Där är hyacinten mer en vårblomma.

Att den har så stark tradition i Sverige hänger förmodligen kvar sedan den tid det inte fanns mer än hyacinter och julbegonia att välja mellan. Många har minnen av hur mamma eller mormor drev egna hyacinter till jul med svart strut ovanpå. I dag köper vi dem förodlade och färdiga för fönsterbrädan.

För att underlätta för kunder som är känsliga för hyacintdoften kan man i år välja sorter med svag doft. Butikerna har fått information om doftstyrka enligt följande schema:

Sort

Svag

Medel

Fyllig

Pink Pearl, rosa

x


White Pearl, vit

x


Anne Marie


x


Atlantic, blå


x


Delft Blue, blå


x

Blue Star, blå


x

Hyacintmannia
Det är inte bara tulpanerna som haft en storhetstid som verkar helt vansinnig för oss idag. Även hyacinterna hade mellan 1733-1736 en period som går under namnet hyacintmannia. När det var som hetsigast på hyacintfronten betalades en lök med 7000 kr/st. Därefter följde ett antal år med lägre popularitet) tills Madame Pompadour, Ludvig XV:s älskarinna, upptäckte den undersköna blomman och skapade ett smått hysteriskt hyacintmode. Det var hennes absoluta favoritblomma och det berättas hur hon drev 200 hyacintlökar i glas för att njuta av under vintern. Detta var den gängse metoden den här tiden. Hon skapade också ett mode där man använde hyacintblommorna som halsband under en period. Med tanke på den tidens hygieniska standard var kanske detta en välgärning.

Gammal kulturväxt
Som så många andra lökväxter kommer hyacinten ursprungligen från östra medelhavsländerna men beskrivs som odlad första gången i Italien år 1532. De vilda arterna är betydligt glesare i blomman än de vi odlar i dag. Den gode Clusius (han med tulpanerna) var inblandad i spridningen av hyacinten också. På 1700-talet fanns inte mindre än 2000 hyacintsorter i Holland. I dag är det färre men fortfarande producerar Holland nästan hela världsbehovet av hyacintlökar. Det finns i nuläget 110 hyacintsorter registrerade och det tar fem år att få fram en hyacintlök i den storlek vi vill ha den till jul.

Hyacinten blev musgodis
Förökning av hyacintlökar var förr en lång och tidsödande historia. De sidolökar som bildades på moderlöken plockades bort, planterades ut på fältet och fick under några år växa till sig.

Man var emellertid inte helt utan oväntade gäster i odlingen. En odlare märkte att vissa lökar hade många fler sidolökar än andra. När han tittade på löken såg han att möss hade ätit ur en stor grop i moderlöken. Runt hålet hade nu en massa sidolökar bildats, många, många fler än med den normala metoden.

Mössen hade lärt honom hur man på snabbast möjliga sätt förökar hyacinter i större skala. I dag är just urgröpning av löken den vanligaste förökningsmetoden för hyacinter vilket gjort att priserna kan hållas mycket låga. Tacka musen för det!

Vanligaste julblomman
Hyacinten har en lång tradition hos oss. Tillsammans med julstjärnan är den vår vanligaste julblomma. Fram till jul njuter vi av 10 miljoner hyacinter. Förr var det vanligare att man själv drev fram dem. I dag köper vi dem färdiga; rosa Anne Marie och Pink Pearl, vita White Pearl, blå Atlantic och Delft´s blue.

Hyacinterna kan kosta allt emellan 10-25 kr, beroende på hur kraftig blomman blir. Detta är i sin tur beroende av lökstorlek och även till viss del drivningstemperatur. Ju svalare man driver hyacinten, desto tjockare blomstängel får man. De mindre är lämpliga i grupper där de placeras många tillsammans. De större blir fantastiska i hyacintglas som åter blivit högsta mode.

Hyacintglas användes förr att driva fram hyacinterna i. I dag kan vi köpa en förodlad hyacint i kruka, spola bort jorden och försiktigt peta ner de vita rötterna i hyacintglaset. Vatten påfylls så det går upp till lökbotten. Löken vilar sedan som i en skål i glaset.

Hyacinterna mår bäst om de placeras så svalt som möjligt och vattnas sparsamt. När den första blomstängeln blommat över kan den skäras av. Ofta kommer en stängel till som dock inte blir lika kraftig. Tycker man att hyacintstängeln blir för lång och vill tippa kan man gärna klippa av den och sätta i vas. Hyacinter är mycket fina som snittblommor och har lång hållbarhet.

Myten om hyacinten
Nästan alla blommor har en eller flera legender. Om hyacinten berättas att det var Hyakinthos, en skön yngling från Sparta, som genom sin för tidiga död gav upphov till blomman. Apollon skulle lära Hyakinthos kasta diskus. Dock bar det sig inte bättre än att Hyakinthos blev dödad av diskusen. Apollon sörjde honom djupt och där Hyakinthos blod droppade ner i marken växte sedan en hyacint upp.

Hyacinten kommer från främre Asien där den fortfarande växer vilt. Blommorna hos de vilda arterna är betydligt glesare än hos de sorter vi odlar i dag. På 1700-talet fanns inte mindre än 2 000 hyacintsorter i Holland. I dag är det färre men fortfarande producerar Holland nästan hela världsbehovet av hyacintlökar. Det tar fem år att få fram en hyacintlök i den storlek vi vill ha till jul.

Så här sköter du hyacinterna:

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB