Disa
Han döpte orkidén med namnet efter drottning Disa i den nordiska mytologin. Enligt en sägen var hon en kvinnlig fruktbarhets-, skydds- och dödsgudomlighet från asagudarnas tid. Hon tros vara begraven i den numera raserade hällkistan strax väster om Hol mellan Alingsås och Vårgårda. I Götene finns en Disakälla, som enligt sägnen sprang upp när man bar drottningens lik och ställde ner kistan för att vila. Kanske fick Bergius idén att kalla orkidén för Disa därifrån, den växer ju vid fuktiga ställen.
Orkidén höll på att utrotas i Kap-provinsen på grund alla växtsamlare som ville ha den, men när den tidigt fridlystes, återhämtade sig bestånden och den är numera inte i fara.
Nu blommar denna underbara juvel i Göteborgs botaniska trädgård ymnigare än på 20 år! Massor med knappt meterhöga stjälkar bär upp dessa vackra, trebladiga, korallrosa skönheter.
Botan har haft den sedan 1932 och den är relativt svårodlad, då den i naturen växer utmed sluttande bäckraviner och fukthedar, vilket är svårt att efterlikna vid inomhusodling. Botan har lyckats bra i sitt "disa-hus", som också hyser en hel del köttätande sumpväxter.
Jag försöker förmedla lite av denna skönhet genom bilder, men om ni har möjlighet, besök Botan den närmaste tiden och se dem med egna ögon!