Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Det är dags för årets första frösådder

När du har suttit i helgerna med fröbeställningen, lagt till och dragit av och med mycket möda och svåra val slutligen fått ihop och skickat iväg den, är det dags att börja förkultivera de tidigaste sorterna så fort det härligt rasslande brevet med fröna anländer.

Text: Sylvia Svensson
Foto: Bernt Svensson


Det är dags att börja så!

Till sorter som har en lång startsträcka hör t.ex. pelargoner. De har brådis att komma i jord nu om man vill ha knoppiga plantor när det är dags att fylla sommarens krukor och urnor!

Andra bråttom-fröer är heliotrop, sommarbegonia, änglatrumpet (från frö), narcisstobak och jätteverbena. Några veckor senare är det dags för ytterligare sorter. Läs på fröpåsarna, där står det hur lång tid varje sort behöver på sig för att hinna med!

En mycket bra bok om sommarblommor är Göteborgs Botaniska Trädgårds bok "Nordiskt ljus och Italiensk hetta" av Rigmor Celander och Mona Holmberg. Här finns bl.a. uppgift om såtider och -metoder och massor av idéer om hur man använder sommarblommor. Kanske boken är svår att hitta i bokhandeln då den har några år på nacken, men jaga gärna i antikvariat!

Snart får du förhoppningsvis upp plantor. Men ännu är ljuset på fönsterkarmen för dåligt för de växande plantorna, så man måste ordna tillskottsljus.

Det är också bra om man kan hålla uppe luftfuktigheten konstant så att de groende fröna inte turvis torkar upp, turvis dränks i vatten.

Vi har själva löst problemet med ljus och fuktighet dels genom att bygga en lysrörshylla: på en enkel lagerhylla har vi monterat ett antal billiga lysrörsarmaturer, dels över, dels mellan hyllplanen. En dygnstimer håller reda på ljusmängden: vi brukar ha tänt ca. 14 timmar under dagtid. Plantorna behöver också mörkret för att "ta igen sig" under natten.

Plantboxarna står i breda plastlådor, så att det blir lättare att vattna utan att spilla. Stadiga, öppningsbara plastskynken är fastsatta runtom hyllan för att hålla kvar fuktigheten och lådorna på översta hyllan är försedda med klarplastlock.

Dels har vi sedan länge haft ett mycket bra fungerande inneväxthus. Det är en vit plåtlåda på 50x100 cm med 3 lysrör i taket. Det står och lyser underbart grönt i ett mörkt hörn i vardagsrummet och ger faktisk ett riktigt trevligt ljustillskott till rummet!

Även detta växthus ljus är timerstyrt, så vi slipper tänka på att tända/släcka.

Här visar vi i ord och bild hur vi gör frösådderna!

På de första bilderna ses tillbehör för frösådder. Bli nu inte förskräckt, man behöver inte alls ha alltsammans, vi har bara velat visa vad som kan användas.

· Plocka fram allt du kan behöva innan du börjar så slipper du springa runt och leta efter saker sedan.

· Satsa på såjord av BRA kvalitet, så slipper du många bekymmer! Själva använder vi yrkesodlarjord, som tillverkas bl.a. av Hammenhögs och Weibulls.

· Ha grov sand och finkornig stenflis eller grus (3-5 mm) tillhands. Det behövs till att täcka perennasådder som skall ställas utomhus.

· Om du vill göra såjorden ännu porösare, kan du även ha perlit, vermikulit eller finleca i den. Dessa material är värmebehandlade och expanderade mineraler och därför lätta och luftiga. Perlit är ett vitt, lätt material med god luftningsförmåga då det inte binder vatten. Vermikulit är värmebehandlad glimmer, flingorna är guldglänsande. Den kan hålla kvar fukten i jordblandningen och bidrar till ökad lufttillförsel. Leca är bränd lera, den hjälper till att göra jorden porös och lätt.

· Leca är bra att ha på botten av krukorna, särskilt när det gäller sådd av perennafrön. Den gör att jorden inte packas ihop så lätt och riskerar att bli "vattensjuk".

· Satsa på en bra etikettpenna. Skriften skall tåla fukt och sol. Det finns specialpennor i handeln men man kan också skriva med en blyerts.

· Glöm inte etiketter! Du kommer förmodligen att glömma vad du har sått i vilken kruka även om du tror dig om att komma ihåg…

· Om du ofta pysslar med växter, kan ett sådant här planterings- och såbord vara en bra investering, man slipper jordspill på bordet eller var du nu håller till.

På följande bilder visas sådd av sommarblommor. Fröna till sådana behöver vanligen inte kylbehandlas.

· Använd gärna ganska låga vida såkrukor till dem. Här kan du använda enbart såjord av bra kvalitet.

· Jämna till ytan. Vi har ett hemmagjort verktyg för det ändamålet!

· Vattna, men inte så det blir dyblött!

· Så så!

· Om fröna inte är ljusgroende, strö ett tunt lager sand över dem.

· Ställ gärna sådden i ett miniväxthus, varmt och dragfritt.

· När fröna grott behöver de genast ljus, ställ sådden i ett inneväxthus eller en ljushylla, se ovan.

· Omskolning kommer vi till senare i vår.

Alternativ metod

Vill du slippa omskolning, som dock kan vara bra för att få fram starka plantor, kan du pröva denna alternativa metod.

Den passar främst till frön som är så pass stora att det går att så dem ett och ett och på så sätt få de växande plantorna på lagom avstånd från början.

Den passar även till växter som skall odlas i tussar, typ lobelia. Man sår alltså fröna i tussar med lagom avstånd från varandra.

En fördel med denna metod är om växterna inte har så lång utvecklingstid, utan bara behöver förkultiveras någon månad eller några veckor.

Först startar man fröna i den lätta, näringsfattiga såjorden, men allteftersom rötterna växer så kommer de ner till den starkare, näringsrikare blomjorden.

· Använd högre plastkrukor, ev. samma som till perenner.

· Ett ordentligt lager Leca på botten gör att överskottsvattnet lättare rinner av och förhindrar såjorden att "surna"!

· Häll i blomjord, gärna uppblandad med perlit/finleca/vermikulit eller någon av dessa för att den blir något lättare, upp till 2/3 av krukans höjd. Platta till.

· Häll i såjord den sista 1/3 av höjden. Platta till.

· Vattna.

· Så!

· Strö på sand. Är fröna ljusgroende, täck dem inte alls.

· Ställ sådden i ett miniväxthus, varmt och dragfritt.

· När fröna grott behöver de genast ljus, ställ sådden i ett inneväxthus eller en ljushylla om inte ljuset i fönstret redan räcker till.

· När plantorna har kommit igång ordentligt och blivit starkare, räcker näringen i blomjorden ca. 3-4 veckor. Därefter behöver du även gödselvattna, i början med svag dos, sedan ökar du dosen tills du är uppe i normaldosen.

· Då brukar man vara framme vid utplanteringstider och plantorna avhärdas någon vecka och planteras ut på växtplatsen.



Här syns materiel som kan behövas vid frösådd!


En S-jord för yrkesodlare är en färdigblandad bra jord med perlit.


Här förbereds för förkultivering av sommarblommor och såjord hälls i boxen.


För att sådden ska bli så jämn som möjligt, jämna till.


Vattna försiktigt genom jorden.


Så fröna. En penna kan vara till hjälp om fröna är små.


Skriv med en gång vad sådden innehåller så att du inte riskerar förväxlingar!


Strö ett tunt lager sand på fröna så det precis täcker om de inte är ljusgroende. I sådana fall täcks de inte alls.


Placera dina sådder under lock så fuktigheten bibehålls bättre.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB