Den ultimata guiden till frösådd av perenner!
Text och bild: Anna Theorin
Vi börjar med grunderna. Perenner är fleråriga växter som vissnar ner under vintern och sen kommer tillbaka år för år. Vedartade perenner, såsom Lavendel och Timjan är fleråriga växter som inte vissnar ner helt under vintern, därav namnet vedartade. Tvååriga växter är som det låter tvååriga, kallas även för bienn. Första året bildar växten en bladrosett och andra året blommar den, sätter frö och vissnar sedan ner för gott. Till vanliga tvååriga växter hör Fingerborgsblomma, Stockros och Äkta förgätmigej.
Material du behöver. Att bara stoppa ner ett par fröer i lite jord fungerar ofta, men perenner är lite svårare och lite känsligare än andra fröer att så. Därför har du större chans att lyckas om du använder rätt material.
Du kommer att behöva små krukor eller ett såbrätte. Gärna i lite bättre kvalité och gärna i plast. Terrakottakrukor tar upp större plats och du behöver inte ha så djupa krukor nu i början. Fukten i terrakottakrukor avdunstar också lättare och småplantor är väldigt känsliga för sådant. Små miniväxthus med färdiga såkrukor i är också en bra idé under den första tiden. Då är luftfuktigheten högre, vilket behövs nu med den torra vinterluften inomhus. Om du använder krukor som har använts innan måste de rengöras ordentligt! Här hittar ni alla såkrukor och miniväxthus.
Du behöver bra jord, jorden ska vara ogödslad om inget annat framgår av såbeskrivningen. Plantan har all energi och näring i fröet första tiden och om du använder gödslad jord kan den bränna plantan. Du kan använda såjord eller kaktusjord. Här hittar ni jord.
Extraljus. Om du sår dina perenner tidigt på året så behövs det tillskott med ljus. Vårt nordiska ljus räcker inte till för att driva upp bra plantor inomhus. Bristen på ljus och värmen i våra hus gör att man får långa, rangliga plantor. Och vi vill ha knubbiga, kompakta plantor för utplantering. Tänk så här, ju varmare du har det vid krukorna, desto mer ljus behövs. En enkel beräkning är att om du har dina krukor i ett rum som håller 20 grader varmt behövs det extrabelysning cirka 12 h per dag. Ju kallare du har det, desto mindre ljus behövs. Växtbelysning behövs bara när fröna har grott och börjat växa, även om det står 'ljusgroende' på fröpaketet. Ni hittar alla våra växtlampor här.
Perlite och Vermikulit. Vad är detta och varför ska man använda det? På fröpåsarna kan det ibland stå att blanda i perlite eller vermikullit i jorden, eller täck fröerna med detta. Vermikulit används för luftning och dränering, det kan även hålla stora mängder med vatten men släppa det om nödvändigt. Det är ett helt sterilt material. Perlite har samma funktion som vermikulit förutom att den också reflekterar ljuset. Därav är det perfekt att täcka fröer med detta material. Perlite ser ut som plast men både perlite och vermekulit är vulkaniska material. När man sår perenner så är det bra om man följer instruktionerna, vissa fröer tar lång tid på sig innan de blir stora och att använda perlite och vermikulit i sådden gör att plantan har bättre klimat och större chans för överlevnad. Om ni ska blanda i materialen i er såjord så tar ni 1/4 material och 3/4 jord. Ni hittar det här.
Värmematta. En värmematta används för vissa frön som behöver ganska mycket värme underifrån, det går även bra med en fönsterbräda med ett element under. Vissa fröer gror mycket snabbare med värmematta under så det är värt att prova på lite olika fröer även om det inte står i såbeskrivningen. Ni hittar värmemattan här.
Så nu har ni allt material ni behöver för att sätta igång med era sådder. Då kan det står lite konstiga instruktioner på fröpåsen. Här förklarar jag vad alla ord betyder.
Stratifiering - Stratifiering betyder temperaturbehandling, antingen med kyla eller värme, allt som oftast med kyla. Det betyder helt enkelt att vi ska lura våra frön att de genomgått en vinter precis som i det naturliga. Man kan stratifiera på olika sätt. Antingen kan man så alla frön enligt instruktionerna och ställa ut hela frösådden utomhus. Om det finns snö kan man strö på ett lager och om det är barmark kan du lägga ett lager med löv. Man kan också ställa frösådden i kylen men det brukar inte vara så populärt hos resten av familjen. Då kan man göra såhär. Om det är stora frön kan man blanda upp dem i en plastpåse med lite jord och lägga i kylen, glöm inte lufthål. Om det är minifröer kan man strö dem över fuktade bommulsrondeller och lägga i en matlåda, trä en påse över lådan med ett litet lufthål, inget lock! På påsen står det allt som oftast hur länge fröna ska kylbehandlas, om det inte står, prova med 4 veckor och ta sen in krukan och se om det börjar gro.
Ljusgroende - Detta betyder att fröna behöver ljus för att gro. De ska alltså inte täckas med jord. Det behövs ingen extrabelysning till detta. Du kan täcka med perlite som är ljusreflekterande men inte ett tjockt lager, bara så fukten håller bättre. Ljusgroende frön torkar lätt ut så använd ett minidrivhus och håll koll med sprayflaskan. Fröna får inte torka ut.
Mörkgroende - Mörkgroende frön gror bara i mörker. Dessa frön ska i regel täckas med jord och på vissa fröpåsar står det att de ska stå i ett mörkt skåp eller liknande. Om det står detta så följ instruktionerna.Glöm bara inte era krukor därinne, de behöver fortfarande fukt. Titta till frösådden varje dag, så fort fröna har grott placeras de ljust igen.
Placera ljust och svalt - När dina frön har grott ska de placeras så svalt som du kan inomhus, gärna 15 grader varmt om det är möjligt. Oftast är det inte det, så placera dina krukor på en fönsterbräda utan element under och använd extrabelysning. Om du har använt en värmematta under din frösådd ska denna tas bort nu.
Rugga fröer med sandpapper - Stora fröer med hårt skal kan ibland behöva lite hjälp på traven. Då ruggar man ytan på fröet med ett sandpapper. Detta gäller oftast fröer som normalt sätt har hjälp av naturen med frösådd, fåglar och andra djur äter fröerna, de passerar magen och magsyran och ja sen kommer de ut den naturliga vägen för att sedan gro. Oftast ska dessa fröer läggas i blöt efter behandlingen. Glöm inte detta.
Placera utomhus i skuggläge - Om du följt odlingsinstruktionerna och sen kommer till detta så betyder det att du ska ställa ut hela sådden utomhus i skugga och inte ta in den. Fröna ska alltså gro utomhus, därav att de ska placeras i skuggläge. Vi vill inte att de små plantorna bränns av vårsolen. Om det finns snö hos dig kan du med fördel strö på ett lager på sådden. Om det är barmark kan du täcka sådden med ett lager av löv.På våren gror de små plantorna i sin takt.
Omplantering. Du ska inte omplantera för tidigt. När växten har grott så bildas det först hjärtblad, det är de första bladen på växten och de ser nästan alla likadana ut. Efter hjärtbladen kommerkaraktärsbladen, det är växtens riktiga blad och har samma form som en vuxen plantas, men mindre i storlek då. När växten har fått två styckenkaraktärsblad och växt till sig är det dags för omplantering till en större kruka. Undantagen är olika sorters gräs eller lökväxter som får andra blad. De får bara ett hjärtblad som ser ut som ett minigrässtrå, sen kan växten få ettkaraktärsblad som även det oftast ser ut som ett till minigrässtrå. Omplantera gräs och lökväxter när de har minst två "grässtrån". Denna gång används gödslad jord av bra kvalité.
Problem som kan uppstå. Även om du följt instruktionerna exakt kan det uppstå problem. Man lär sig så länge man lever och snart kommer du kunna mer om att odla perenner än du trodde.Men man måste prova, göra fel och göra om för att lära sig.
Fröna gror inte. Om det är frön som ska gro inomhus kan det vara för kallt. Mellan 20-29 grader ska det vara för att fröna ska gro inomhus. Tänk på att nattetid kan temperaturen gå ner även inomhus och det påverkar såklart din sådd. Eller om du har din sådd i ett fönster kan det dra kallt. Placera då om din sådd till en annan plats eller använd en värmematta.
Vattnar du för mycket eller för lite. Det ska vara en jämn fuktighetsnivå i sådden för att fröna ska gro, den ska inte någonsin torka ut och om det är för blött ruttnar fröna. Titta till dina sådder varje dag, lufta dina miniväxthus om det ser för blött ut och täck krukor med plastfolie om det är för torrt.
Stratifieringstiden var för kort. Om du kylt ner fröna (stratifierat) och sen tagit in dem kan det visa sig vara för tidigt. Prova att kyla ner dem en gång till och denna gång lägger du på 2 veckor.
De små plantorna vissnar med en gång. Om det inte har med ens egen vattning att göra så är det antagligen rothalsröta. Då uppstår mörka fläckar längst nere vid stammen och plantan vissnar och lägger sig ner. Detta beror på en svamp. Släng alla frösådder som visar tecken på detta, även jorden. Du kommer att få göra om din frösådd. Eftersom det är smittsamt så ska alla verktyg du använt steriliseras, även krukor och den nya jorden. Sterilisera din jord på en plåt i ugnen. 100 grader varmt i 30 minuter.
Lycka till med din sådd!