Den kustnära trädgården
- den gråa trädgården.
En kapitel för sig är de gråa sorterna av rabatteterneller, Helichrysum petiolare och silvereternell, H. microphyllum. De kan hänga, bindas upp till små buskar eller krypa på marken, alltefter behov. Silvergirland, Leucopthyta brownii, fyller bra i krukor den med. Lövkojornas (Matthiola incana) grå bladverk och doftande blommor i olika färger passar bra på friland.
Praktportlack, (Portulaca grandiflora) gör sig bäst på murar eller i stenskrevor och i grunda krukor.
Grå helgonört, Santolina chamaecyparissus, bildar vackra silvergråa bollar och övervintrar ofta i gynnsamt klimat.
Silverkrage, Tanacetum ptarmiciflorum, kan övervintras och sticklingsförökas.
För sandiga, torra ställen passar suckulenten Echevieria med sina blågråa rosetter, som kan övervintras i ett svalt och torrt utrymme.
Dahlior finns även med mer eller mindre grådaggiga bladverk, och deras knölar förvaras frostfritt och kan drivas om och om igen.
Den som har en passande plats med djup, god jord i lä, kan även experimentera med några kålsorter med magnifika blad, sådana som svartkål, vitkål och prydnadskål med olika namnsorter, vissa är mycket vackra. Vidare kan man odla den ståtliga kardonen (som nertill sveps i säckväv för att blekas, ser mycket trevligt ut!) och släktingen kronärtskockan, om man har en varm, vindskyddad hörna att erbjuda dem.
Några buskar med grått bladverk, förutom de redan tidigare nämnda havsstrandsbuskarna, är fjärilsbuskar (Buddleja) med grågröna blad med silverfärgade baksidor och vackra blommor på sensommaren.
Silverbusken (Eleagnus commutata), bär vitgråa blad och är mycket tålig, liksom häggmispel, Amelanchier alnifolia.
Den betydligt känsligare himmelsspiran (Perovskia) har små gråludna stjälkar och blad och mjukt lavendelblåa blommor, skäggbuskens (Caryopteris) blommor är mörkare blåa.
Några sorters Hebe går också bra i skyddade lägen hos oss och bildar låga buskar med gråaktigt, vintergrönt bladverk.
Vissa ginst (Cytisus och Genista) har grågröna blad och lysande blommor på våren/sommaren och Tamarix-släktet är känt för sin vindtålighet och överdådiga blomning över sirliga gråa grenar.
Silverberberis, Beberis frikartii, B. 'Jytte', m.fl namnsorter, och silverhagtorn, Crataegus tanacetifolia, kan också gå bra om man placerar dem i djupare, bra jord på ett inte allt för torrt ställe.
Rosa pimpinellifolia och andra tåliga rosor kan också platsa i kustnära trädgårdar och där finns många med gråblådaggigt bladverk att välja bland.
Även Ölandstok, Potentilla, är given i kustnära trädgårdar, liksom olika sorters kaprifol, Lonicera.
Helt utan vintergrönt behöver man inte vara även om man har en kustträdgård. Många enar, t.ex. vår inhemska svensk en, har silvriga barrbaksidor och blågrönt helhetsintryck. Helt blågrå är t.ex blyerts-en (Juniperus virginiana) och och blåen, J. squamata. Enarna är tork- och vindtåliga och klarar även saltet förhållandevis bra. Trivs bra om man blandar torv i jorden. Det gör i så fall även blågran, Picea pungens, men denna vill gärna stå lite mer vindskyddat och inte i gassande sol.
I torven växer också olika ljungsorter, (**Erica** och **Calluna**) bra. Tänk bara på alla strandängar med massor av blommande ljungplantor på sensommaren! Av ljung finns det otaliga gråbarriga namnsorter i handeln.Av perenner kan, förutom de tidigare nämnda lammöronen och lavendeln, nämnas många Iris-sorter och -arter med sina stela, grågröna blad. Testa strandiris, Iris sibirica och silveriris, Iris pallida, t.ex i fuktiga stenskrevor! Iris germanica däremot föredrar torrare placering.
Jättevallmo (Papaver orientalis) finns i många lysande färger och har vackra grågröna bladrosetter, som senare på sommaren vissnar ner och lämnar plats åt andra växter som kommer efter hand.
Plister, Lamium, finns i många sorter och en del sorter har grågrönt eller grågrönbrokigt bladverk. Mycket effektiva som fyllnadsväxter och marktäckare.
Med en marktäckare på 'fötterna' kan även sådana, annars fuktighetsälskande, växter som blåfunkior (Hosta 'Blue Moon' m.fl. namnsorter) testas. Men välj en lite mer skuggig hörna med djupare, fuktighetshållande jord till dem.
Röllekor, t.ex silverröllika Achillea clavennae, och malörter, Artemisia, finns i flera arter och sorter och de flesta har silvriga, gråa eller grågröna blad. Till sällskapet sällar sig gärna temyntor av olika slag, Monarda. Finns även som ettåriga, M. 'Lambada'.
Martorn-släktet, Eryngium, bjuder på de mest magnifika silvriga bladverk som man kan tänka sig, även bolltistlarna, Echinops, har silvervita bladbaksidor!
Olika sorters tistlar, t.ex silvertistel, Carlina acaulis och mariatistel, Silybum marianum är rätt så silvriga, liksom Carduum- och Cirsium-släktena.
Mertensia asiatica m.fl. fjärvor har nästan blåa blad, mycket effektiva i framkanten av en rabatt!
Salvior, t.ex den magnifika muskatellsalvian Salvia sclarea och den vanliga kryddsalvian S. officinalis har gråulliga blad som gör sig bra bland andra växter, liksom Nepeta faassenii, kantnepeta och olika arter av Stachys, betonica, för att inte tala om den gråa frossörten, Scutellaria incana!
Kattfot, Antennaria dioica, bildar silvriga mattor på strandängar, liksom silverarv, Cerastium tomentosum.
Gråtimjan, Thymus serphyllum, breder gärna ut sig i stenskrevor och det gör även Alchemilla alpina med grågröna blad med silvervita baksidor!
Liknande växtsätt har solvändan, Helianthemum och Aubrietia, de breder gärna ut sig utmed bergsidor och stenskrevor.
Silverrisp, Limonium latifolium, bjuder på sirliga lilagråa blommor över gråa bladrosetter.
Yucca filamentosa, palmlilja, är den mest magnifika gråaktiga växten man kan tänka sig och många i törel-släktet Euphorbia har också mer eller mindre gråa blad.
I näva-släktet Geranium hittar man många växter med grågröna blad och vackra blommor i olika blåa, lila, vita och rosa nyanser.
Släktet kungsljus, Verbascum, har många underbara silver- och gråbladiga arter och sorter, liksom släktet Veronica! Botanisera friskt bland alla dessa sorter!
Sedum-släktet omfattar många mattbildande eller upprättväxande sorter med bladverk från silvervitt till gråblått.
En del astrar, Aster, bjuder på grågröna blad och en intensiv höstblomning, det kan behövas när trädgården annars har blommat över.
Glöm inte heller bort de många vackra prydnadsgrässorterna med silvriga vippor eller strån eller de som bildar låga blågråa tuvor i marknivån, t.ex. silverhavre (Helictotrichon sempervirens), blåsvingel (Festuca glauca) och silverfryle, Luzula nivea. Den sistnämnda har vackra silvervita vippor. Det finns otaliga, både ettåriga och perenna prydnadsgräs, så att man kan välja sorter efter behov.
Och självklart skall man inleda säsongen med olika sorters lökväxter, många har mer eller mindre blådaggiga bladrosetter och intensiva färger!
Så, vare sig du har en äkta kustträdgård eller du vill ge en känsla av havets närhet, hittar du många underbara växter bland alla dessa gråtonade skönheter!
Aubrietia
Papaver orint.
'Beauty of Livermore'
Hosta 'Halcyon' och
Artemisia ludoviciana mfl
Monarda och perukbuske