Dela perenner
- ett sätt att få fler plantor av en
Nu på sensommaren när man närmar sig hösten är det rätt tid att dela perenner, i första hand sådana som blommar på våren och försommaren. Delning är också ett snabbt sätt att få fler plantor och billigare kan det ju knappast bli.
Nu är det alltså dags att dela sådana som vårkrage, bergenia, brunnera, silverarv, sockblomma, gulltörel, spetsmössa, vintergröna, luktviol, smörboll, nepeta, röllika, näva, daglilja, strandiris m.fl.
De tidigaste kan delas direkt efter blomningen, särskilt om det är sådana som "försvinner" efter blomningen, som olika sorters sippor och vivor.
Tänk bara på att göra delningen så pass tidigt att växterna hinner rota sig innan vintern kommer. I södra Sverige är det allra senaste tidpunkten någon gång i oktober, i norr ännu tidigare.
Man kan även dela på våren, i första hand växter som blommar på hösten, som astilbe, höstflox, höstaster, höstöga, höstanemon, höstkrage, solbrud, funkia, praktlysing, kärleksört, gullris, rudbeckia, stormhatt, m.fl. Detta för att störa växtens blomning så lite som möjligt.
Vissa perenner blir med tiden "skalliga" i mitten, de liksom "vandrar ut" och blir fula. Sådana perenner mår bra av att delas med några års mellanrum, de behöver helt enkelt en förnyelse, även om man inte skulle behöva nya plantor av dem. Men man har ju vänner och bekanta som säkert gärna vill överta delningarna?
Om växten har ett förgrenat rotsystem så tyder det på att man kan dela den. Lirka i jorden och kolla hur det ser ut i de undre regionerna om du är osäker.
Alla perenner kan dock inte delas. Hit hör växter med pålrötter, som akleja, kungsljus, orientalisk vallmo och maskros (jamen, det finns vita och rosa maskrosor som odlas som prydnadsväxt!!!). Växter med pålrot känns ofta igen genom att de bara har en enda rosett vid markytan, med en tillväxtpunkt. Dessa växter förökas med frö.Växter med kompakta knölrötter, jordstammar (rhizomer), som pion och trädgårdsiris kan förökas med rotbitar. T.ex. pioner låter sig villigt delas om man ser till att det till varje rotbit blir 3-5 "ögon" kvar. Men kruxet med pioner är att de sedan ofta blomvägrar några år efter delningen, så i görligaste mån bör de lämnas i fred. Trädgårdsiris delas helst mitt på sommaren, direkt efter blomning, här ska det också vara några ögon kvar på varje rotbit.
Delningen går i praktiken till så att du gräver upp hela plantan, helst med grep, skakar av jorden och putsar bort det som är visset eller dött. Skölj vid behov den ren med vatten så att du tydligt kan se rötter och "ögon". Dela plantan, men se till att varje bit har friska rötter och blad. Ibland går det att dra isär plantan med händerna, som t.ex. dagliljor, men om det är en tjock, hård klump, kan det behövas grep, spade, en gammal kökskniv eller till och med en yxa! Dynamit bör man dock avstå ifrån, även om det i fråga om t.ex. bambu ibland känns berättigat!
En del perenner utvecklar färdiga småplantor, s.k. utlöpare eller revor, t.ex. ormöga, myskmadra, taklök, flocknäva, vissa bräckor och smultron. Då är det bara att ta upp den nya lilla plantan eller bladrosetten och plantera den på annat ställe.
Innan du planterar, förbättra och luckra jorden på planteringsstället. Sedan kan du plantera, vattna och vänta på nya blommor.
Simsalabim - en daglilja blir två!
Gräv försiktigt upp.
Dra varsamt isär med händerna.
Glöm inte sätta namnlapp med en gång, så att du inte glömmer vad den nya plantan heter!