Datorprogram för trädgårdsdesign och växtval
Vi har tittat på några av marknadens program och gjort en liten jämförelse.
De undersökta programmen är:
3D Landscape 2 (engelsk utgåva, 1996)
Garden Encyclopaedia 2 (engelsk utgåva, 1996)
Geoff Hamilton's 3D Garden Designer (engelsk utgåva, 1998)
SPCS Trädgårdsguide 2 (svensk utgåva, 1997)
Programmen ger en bra hjälp när din trädgård skall anläggas eller förnyas.
Designprogrammen innehåller en trädgårdsplan och en växtdatabas.
I trädgårdsplanen ritar du upp alla element som huskroppar, grönytor, rabatter, staket, belysning, fordon, gångar etc. med hjälp av ett omfattande bibliotek med rikligt urval där du kan pröva dig fram med olika alternativ. Växtdatabasen ger dig uppgifter om några tusen olika växter som du kan använda plus att det går att lägga till egna växter.
En årsalmanacka ger dig skötselåtgärder för de växter du planterat månad för månad, en användbar funktion. Korta animeringar ger dig råd om t ex beskärning av rosor.
En växtalmanacka ger dig i symbolform information om de växter du valt. En illustrerad redogörelse över de vanligaste växtsjukdomarna, antingen generellt eller per växtslag är användbart.
Växtvalsprogrammet, Garden Encyclopaedia 2, ger dig mer än 1500 olika växter som även kan användas tillsammans med designprogrammet 3D Landscape 2 om du installerar växtvalsprogrammet först.
Generellt önskas ett större växtmaterial att botanisera bland, och kommer förhoppningsvis att utökas i senare versioner. Nu är de allra vanligaste med, men det finns mycket, mycket mera som skulle vara användbart. Materialet är anpassat efter engelska förhållanden.
3D Landscape 2 (http://www.fasttrak.co.uk/home/3dl2/index.html)
Ett program som fått utmärkelser i England och som ger goda möjligheter att skapa i både en 2- och en 3-dimensionell bild. Över 2000 populära blommor, träd och buskar ingår i växtmaterialet. Egna växter kan läggas till.
Programmet ger möjlighet att se hur växterna förändras genom tillväxt under åren, hur skugga inverkar på tomten efterhand som växterna utvecklas. Olika terrängnivåer kan läggas in i din plan. Belysningspunkter kan läggas in och hur det kommer att se ut i mörker åskådliggörs också. Ett kapitel, 'Gallery of Ideas', ger information om och exempel på populära och prisvinnande trädgårdsdesigner.
Ett genomtänkt program, roligt att jobba med, men det kräver förstås att du är van vid engelska. Följer annars upplägget av Windows-programmen vilket underlättar.
En nackdel är att man utgår från engelska förhållanden och klimatangivelser. Du bör veta lite om skillnaderna i klimatbetingelser för att kunna göra ett lämpligt växturval för dina svenska förhållanden.
Som tidigare nämnts korresponderar programmet med Garden Encyclopaedia 2 där du har tillgång till något ytterligare växturval.
Garden Encyclopaedia 2 (http://www.sierra.com/sierrahome/gardening/titles/)
En växtdatabas som denna kan vara extra värdefull om du har många egna växter som du vill katalogisera och lägga till i databasen för att kunna använda i dina trädgårdsplaner. Detta program är instruktivt och lättfattligt med bra bildmaterial.
Animeringar ger skötselråd, urval etc.
Ditt växturval kan du få presenterat i form av ett fotoalbum. Detaljinformation får du genom att klicka på den växtbild du valt. Det går alltså även här att lägga till egna växter.
Några kapitel ger beskrivning av olika trädgårdstyper och experters växtval för just den trädgårdstypen, t.ex. en kryddträdgård. Europeiska klimatzoner finns angivna.
3D Garden Designer
Detta lär vara bästsäljaren i England, och förlagets samarbete med den nu tyvärr bortgångne mästaren Geoff Hamilton borgar för ett väl genomtänkt program som är lätt att använda och som spar tid och pengar åt användaren.
För att se ditt trädgårdsförslag från en given punkt och för att kunna panorera från just den punkten är programmet utrustat med en kamerasymbol. Du placerar kameran där du vill ha den och kan sen se hur förslaget ser ut från just den punkt du valt.
Programmet har i stort samma möjligheter som 3D Landscape 2. Även här är växtlistan som består av ca 2200 olika växter anpassad efter engelska förhållanden.
I anslutning till varje växt i växtlistan finns ett anteckningsfält för egna noteringar. Programmet klarar inte att göra en utskrift av 3-D-bilderna, men övriga bilder kan skrivas ut. En lättfattlig, väl illustrerad instruktionsbok (på engelska förstås) ingår.
SPCS Trädgårdsguide 2
Detta är ett program på svenska som följer det engelska Garden Design, med den stora skillnaden att det i denna version inte finns möjlighet till 3-D-vyer, vilket är en begränsning.
Men den som gärna vill ha denna utmärkta möjlighet att kunna se trädgården från sidan och inte bara i fågelperspektiv får ge sig till tåls lite till. Den tredimensionella versionen på svenska skall komma under detta år enligt uppgift från förlaget.
Den mest omfattande instruktionsboken till de här undersökta programmen har SPCS. I samarbete med Weibulls har programmet anpassats till svenska förhållanden. Trädgårdskonsulenten Lars Eric Samuelsson och radio- och TV-journalisten Ulf Schenkmanis har författat en fyllig del med 'Praktiska trädgårdstips' som många kommer att ha stor nytta av. En mer omfattande recension av SPCS Trädgårdsguide 2 finns här!
Slutsats
Rekommendationer är svåra att ge, alla har vi olika ambitioner och önskemål. Ett material som SPCS som är anpassat till svenska förhållanden underlättar alltid. Försök få en demonstration av programmen om du är osäker.
Programfakta
Programmen innehåller en CD-skiva och en bruksanvisning/instruktionsbok.
Följande krävs av din dator för att kunna använda programmen:
3D Landscape 2
PC
IBM 486/66 eller bättre
(Windows 95)
16 MB RAM
10 MB ledigt hårddiskutrymme
VGA-grafik (256 färger)
CD-ROM läsare
ljudkort rekommenderas
MAC
OS 7.1.2 eller bättre
8 MB RAM minimum
12 MB ledigt hårddiskutrymme.
8 bitars grafik (256 färger)
CD-ROM läsare (dubbel hastighet
eller bättre rekommenderas)
Geoff Hamilton' s 3D Garden
IBM P 166 eller bättre
(Windows 95)
16 MB RAM
4 MB ledigt hårddiskutrymme
CD-ROM läsare, dubbel hastighet
mus
SPCS Trädgårdsguide 2
IBM 486 eller bättre
Windows 3.1 eller högre
8 MB RAM
4 MB ledigt hårddiskutrymme.
SVGA-grafik (256 färger)
CD-ROM-läsare
mus
Garden Encyclopaedia 2
IBM 386 eller bättre
Windows 3.1 eller Windows 95
4 MB RAM minimum
2 MB ledigt hårddiskutrymme
VGA (256 färger el mera)
CD-ROM läsare (dubbel hastighet
eller mera rek.)
ljudkort rekommenderas
MAC
Motorola 68040 eller Power PC
System 7.0x eller bättre
8 MB RAM
256 färger minimum
640x480 rader skärmstorlek
CD-ROM läsare (dubbel hastighet
eller mera rek.)