Dags att beskära vinrankan!
Av Katarina Kihlberg
Om du har en vinranka är det bara att ta fram en bra sekatör nu och ge dig i kast med lianerna!
Hur ska vinrankan beskäras?
Om din ranka planterades den gångna säsongen är den i uppbyggnadsstadiet. Räkna inte med någon större skörd än på ett par år. Ska den spaljeras låter du två grenar ledas horisontellt åt varsitt håll från grundstocken. Låt de växa ca 25 cm horisontellt och led de sedan uppåt. Det kommer då vara ca 50 cm mellan de båda uppåtgående stockarna. Nu är vinet spaljerat.
Grundprincip vid beskärning av vinranka
Följ från och med nu grundprincipen att de båda vertikala skotten tillåts dra iväg mellan 50 och 100 cm per år. Resten kortas in. Beskärningen handlar både om att få en vacker vinranka och om att optimera kommande skördar.
Efter några år har vinrankat producerat mängder med sidoskott på de två huvudgrenarna. Gallra så att det är ca 25 cm mellan varje skott. Alla sidoskott däremellan skärs bort.
Allmän årlig beskärning
När rankan är några år gammal och uppbyggd enligt ovan börjar den producera gott om vindruvor. Från och med nu är det allmän årlig vinterbeskärning som gäller:
- Huvudstockarna beskärs enligt principen att de får växa till mellan 50 och 100 cm per säsong. Resten kortas in.
- Fortsätt att hålla 25 cm mellan nya sidoskott. Övriga gallras bort.
- De sidoskott som har burit druvklasar kortas in så att två nya knoppar finns kvar till nästa år. Se bild.
Kvar efter beskärning har ni en snygg, om än något naken, planta som är väl förberedd inför nästa års massiva produktion av druvor.
Lycka till med beskärningen av din vinranka!