Capsicum annuum
Capsicum annuum - en färg- och kryddstark krukväxt i höstmörkret
Krukväxten Capsicum annuum, som på svenska kallas spanskpeppar, odlas framförallt för sina färggranna och dekorativa frukters skull. Capsicum annuum är ett utmärkt val för den som har bestämt sig för att förlänga sommarens färgprakt inomhus när höstmörkret faller på!
Släktet Capsicum
Det finns mycket gamla kulturväxter av släktet Capsicum som odlades av inkafolket i Sydamerika flera årtusenden före upptäckten av den amerikanska kontinenten. Bland botanister har det i flera århundraden pågått en het debatt om hur man ska göra klassificeringen av Capsicum-släktet.
Nuförtiden är det allmänt vedertaget att Capsicum består av fem domesticerade arter samt 23 vilda. Det har uppstått en otrolig variation inom släktet Capsicum eftersom många av arterna kan korspollineras med varandra. Det pågår också en aktiv framtagning av nya typer chili ("samlingsnamn" som beskriver frukter och plantor av släktet Capsicum) vilket gör att det i princip är omöjligt att klassificera all chili.
Visste ni förresten att chilin är nära besläktad med tomat, potatis och tobak genom att Capsicum är en medlem i familjen Solanaceae?
Capsicum annuum, Capsicum baccatum, Capsicum chinense, Capsicum frutescens och Capsicum pubescens är de fem huvudarterna och de som förekommer mest.
Capsicum annuum, spanskpeppar, odlades redan 2500 år före Kristus i och omkring det som idag är Mexiko och det finns information som pekar på att spanskpeppar har sitt ursprung i Latinamerika. Med hjälp av bland andra Christopher Columbus spreds frön från Capsicum annuum till spanska och portugisiska kolonier.
Växtens namn
Det finns lite olika förklaringar till vad det botaniska namnet Capsicum annuum kommer ifrån. Det mest troliga är att släktnamnet Capsicum är en härledning av det grekiska ordet kapsa som betyder "ask eller kapsel" och som syftar på formen hos frukterna. Det finns en annan alternativ förklaring till namnet Capsicum och det är att det skulle vara en härledning av verbet kaptein som betyder "bita". Artnamnet annuum kommer från latinets annus som står för "år" och syftar på att växten är en annuell. Tyvärr var det ett olyckligt val av artnamn eftersom det visade sig att Capsicum annuum och dess släktingar kunde överleva flera växtsäsonger de år som det inte förekom någon frost på vintern. Capsicum annuum kan växa och bli till stora perenna buskar i sina naturliga miljöer. Det svenska namnet spanskpeppar har arten fått genom att det var de spanska erövrarna som förde denna kryddstarka växt till Europa. I Ungern har man dragit upp milda köttiga sorter från arten Capsicum annuum som man kallar för paprika, vilket gjort att växten har fått förnyad betydelse i vårt århundrade.
Krukväxten spanskpeppar
Det finns en stor sortrikedom hos Capsicum annuum, spanskpeppar, vilket gör att frukterna kan vara som långsmala kapslar, klotformade eller cylindriska. Frukterna hos spanskpeppar förekommer i färger som grönt, vitt, gult, orange, rött eller violett och gör allt för att krukväxtens dekorationsvärde ska bli så stort som möjligt. Det är ganska vanligt att flera färger syns samtidigt på spansk-peppar eftersom frukterna ändrar färg i takt med att de mognar. Fruktsättningen föregås dock av vita, lite oansenliga blommor som senare utvecklas till dessa vackra frukter. Om man vill få en rikare fruktsättning kan man hjälpa växten på traven med pollineringen genom att skaka plantan lite lätt. Tänk på att krukväxten spanskpeppar som säljs i våra blomsterbutiker är framodlad som dekoration.
Den här krukväxten vill placeras ljust och klarar av att stå i direkt sol. Den trivs i rumstemperatur eller svalare och vill helst ha en jämn och riklig vattning vilket innebär att jorden inte bör stå blöt men inte heller torka ut. Håller man vattningen lite mer åt den torrare sidan gör det att växten får ett buskigare växtsätt. Lite svag gödning i samband med vattningen under hela växtperioden gör så att bladverket inte gulnar, men undvik övergödsling. Det finns risk för att en ojämn vattning gör så att bladlössen söker sig till krukväxten, så var extra noga med vattningen. För att spanskpeppar ska behålla ett riktigt buskigt växtsätt kan det vara nödvändigt att toppa växten så att sidoskotten stimuleras till att växa ut och plantan förgrenar sig.
Vill man få riktigt fina plantor av krukväxten spanskpeppar ska man satsa på att köpa yrkesmässigt uppdragna exemplar. För den som ändå vill dra upp sina egna plantor kan det vara värdefullt att känna till att frön som sätts i juli ger fruktbärande plantor framåt juletid.
Hållbarheten hos olika sorter av krukväxten spanskpeppar kan variera, men räkna med att ha en dekorativ krukväxt i åtminstone två månader.
Capsicum annuum, spanskpeppar, odlas antingen som en krukväxt eller som en annuell. Men i varmare klimat förekommer Capsicum annuum som en perenn växt och det som är intressant är att den är en av de bästa perennerna som tål mycket varma väderförhållanden och som därför gör sig utmärkt som marktäckare i mixade blomsterrabatter, som kantväxt eller i större krukor/container för utomhusbruk. Även om de kan övervintra är det vanligt att de byts ut i slutet av växtsäsongen.
Läs mer:
Capsicum - en "eldig" krukväxt i höstmörkret
Spanskpeppar
*Capsicum annuum*Foto: Blomsterfrämjandet
Mäster Grön