Bygg en drivbänk
I en drivbänk kan man även odla ömtåliga växter under hela säsongen eller avhärda växter som senare ska planteras ut. En fördel är också att man får mer plats i växthuset om man använder drivbänkar.
Kallbänk
Att tillverka en drivbänk är enkelt, det behövs i stort sett bara en ram av brädor, som man ställer på marken med en svag lutning åt söder. På träramen lägger man sedan fönster, plast eller vad man nu har för något som släpper in ljus. Lutningen på ramen gör att solvärmen fångas bra i bänken och regnvattnet kan rinna av. Bänken bör förankras med korta stolpar som slås ned i marken.
Kan man få tag på pallkragar billigt, är de utmärkta att använda. De kan fällas ihop när de inte används och är då lätta att förvara. En mer permanent drivbänk får man genom att mura en ram av lecablock. Den blir stabil och bevarar dessutom värmen mycket bra.
För att det inte ska bli för varmt måste man lufta på dagarna. Det går bra att använda en kil mellan bänken och fönstret för att anpassa öppningen efter vädret. En automatisk öppnare, av den modell som används i växthus, går naturligtvis också att använda.
Utformningen av en drivbänk kan variera i det oändliga. Genom att bygga den själv kan man få precis den storlek man behöver. Ventilationsanordning och höjd kan också anpassas efter vad man odlar.
Det finns färdiga drivbänkar att köpa, men de är dyra och motsvarar inte alltid behoven man har. Ett billigare alternativ, är att använda plasttunnlar med ram, som finns att köpa. Det blir billigare än att köpa en färdig drivbänk, men inte lika bra. Det finns dock två fördelar med odlingstunnlar. De är lätta att flytta efter behov och man kan byta plasten mot fiberduk vid behov.Varmbänk
Vill man ha större utbyte av drivbänken och kunna använda den en större del av året, då tillverkar man en varmbänk istället. Med en varmbänk kan man börja odlingen tidigare på våren. Där brukar bli mellan 20 och 30 grader varmt, vilket är lagom för många växter. Gurka, squash, melon och tomat är exempel på växter som trivs i en varmbänk.
För att tillverka en varmbänk, utan att använda elkablar och dylikt, behöver man hästgödsel och halm eller löv. Det går också att använda hushållsavfall eller gräsklipp, för att öka värmen i drivbänken. Det är bara att prova sig fram till en metod som fungerar bra. Tänk bara på att ko- och svingödsel förmultnar långsammare och därför inte alstrar värme lika bra som hästgödsel.
Man lägger ett 30-40 centimeter tjockt lager hästgödsel, blandat med halm, i botten på drivbänken. Därefter vattnas den igenom ordentligt för att sedan täckas med jord. Det är viktigt att man gör i ordning varmbänken några veckor innan man ska börja odla. Efter det att man har blandat halm och hästgödsel, eller vad man nu använder, tar det några dagar innan det bildas värme. När bänken väl blivit varm ökar temperaturen snabbt. 50-60 grader är inget ovanligt, och då under den tiden går det inte att odla någonting. Det tar ett par veckor innan temperaturen sjunker till en lagom nivå. Sedan är det bara att sätta igång med odlingen.
Börjar man odlingen tidigt på året kan bänken behöva täckas över på natten när det blir kallare. Det är inte så noga vad man använder, bara man inte glömmer det. Det går bra med filtar, mattor eller varför inte halm. Man får inte heller glömma att ta bort täckningen på morgnarna, utan det måste komma in ljus i bänken. Går det sedan som planerat, kan man se fram emot tidiga grönsaker.