Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Buskpion, trädpion

Månadens Växt i maj 1999 är Paeonia suffruticosa

KINESISK BLOMSTERBUSKE MED FÖRFÖRISK DOFT

"Världens vackraste blomsterbuske", kallas buskpionen, Paeonia suffruticosa, som har utsetts till Månadens Växt i maj. Då slår de ut sina tallrikstora blommor som väcker den största beundran.

Det berättas att förr i buskpionens hemland Kina, så samlades man till fest när pionerna blommade på våren och man kunde sitta i timmar och beundra de fantastiska blommorna, medan man drack te. Det borde vi också unna oss att göra, för buskpionens blomning är kort, men hänförande vacker.

Buskpioner kallas också trädpioner och märkligt nog är de inte så vanliga i våra trädgårdar. Det är först de senaste åren som man mera allmänt fått upp ögonen för deras säregna skönhet. Ändå har de funnits länge hos oss. De första buskpionerna kom till Europa på slutet av 1700-talet. Idag har många tusen sorter och färgkombinationer korsats fram. Gemensamt för dem är de tallrikstora blommorna som kan bli upp till 30 cm i diameter. Hos oss förekommer blommor på upp till 20 cm. De flesta har dessutom en underbar doft som är bedövande i sin styrka.

De vanligaste färgerna är mycket mjuka och går från renaste vitt till benvitt, gräddvitt och nästan över i gult. Även rosa och rött förekommer. De stora sammansatta bladen är vackra i sig själva.

I motsats till andra pioner, så är buskpioner vedartade och räknas till halvbuskarna. De fäller sina blad men grenverket står kvar över vintern. Med tiden växer de upp till buskar eller små träd, som kan bli upp till 2 m höga. Blommorna är oftast halvfyllda eller fyllda. Det tar något år från planteringen tills de första blommorna slår ut. Men sedan blommar buskpionen allt rikligare år efter år och blir bara större och vackrare ju äldre den blir. På stora exemplar kan flera hundra blommor förekomma samtidigt.

Flyttas ej
Pioner utvecklar ett kraftigt rotsystem, där de lagrar upp näring för vintervilan och de tycker inte om att flyttas. Man bör från början välja ut en lämplig plats åt dem, där de kan växa ostörda under många år. Grenarna behöver bindas upp mot stöd, för att inte de tunga blommorna ska knäcka dem. Någon egentlig beskärning behövs däremot inte.

Buskpion trivs i sol men inte hetta. De kan placeras intill en vägg med morgon- eller kvällssol men inte mot en gassig södervägg. Ett öppet läge med lite vandrande skugga ger blommorna kraftigare färger och längre blomningstid. Sätt inte plantorna för tätt. Beroende på sort så kommer varje buskpion med tiden att täcka en yta på en till flera kvadratmeter.

Ingen vet riktigt hur gammal en pion kan bli. Det finns exempel på gamla gårdar, där de flesta spår av prydnadsträdgård försvunnit. Men pionerna finns kvar och blommar troget vår efter vår, kanske inte lika storslaget som i tidigare dagar men ändå med klart bibehållen fägring.



Buskpionens stora sammetsmjuka blommor slår ut i maj och har en hänförande doft.
Foto: PPH

Månadens Växt
Ett samarbete mellan Plant Publicity Holland och svenska garden- centerorganisationer.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB