Bröllopsblommor
Text: Sylvia Svensson
Foto: Bernt Svensson
Den började användas i mitten av 1800-talet och var först en enkel, vit bukett som symboliserade renhet och den var ofta fastsatt på klänningen.
Idag är det tärnan som har blommor i dräkten, medan bruden håller sina blommor i handen.
De små brudnäbbarna har en liten korg med blommor i handen och brudgummen har förstås en knapphålsblomma.
Senare blev det vanligt att brudgummen skaffade en brudbukett. Han valde ofta blommor i en färg som speglade hans känslor till bruden, så ofta blev det nog röda rosor eller nejlikor!
Numera är det vanligt att brudparet tillsammans väljer vilka färger och form på buketten man vill ha, den ska ju passa till kläderna, brudens kroppsform och annan utsmyckning.
Det har blivit en riktig floristkonst att göra vackra, avancerade brudbuketter, som då kan vara mycket dyra. Men det är ingen som hindrar att man plockar naturblommor och gör en egen brudbukett om man hellre känner för det.
Även utsmyckningen i bröllopslokalen och kyrkan är viktig. Ofta anlitas något proffs även för det ändamålet, men det går även här att göra det själv om man hellre vill.Man ska tänka på att bordssmyckningen antingen bör vara så låg att gästerna kan se varandra över den, eller så kan den stå på en hög ställning över bordet så att man ser under den.
Bruden och brudgummen kan sitta under en blomsterbåge under middagen och lokalen kan vara rikt blomsterprydd om man så önskar.
Några bilder till inspiration visas här, många är gjorda av Munkeröds floristelever.
Brudtärnans klänning och bukett
Limegröna flamingoblommor och rosor
Rosor och ranunkel
Rosor och Vanda-orkidéer