Bra att göra i trädgården - augusti
Av Katarina Kihlberg
Använd alltid tipsen i min månadskrönika som just tips, inget är ett måste utan det är du själv som bestämmer vad som ska göras och prioriteras i din egen trädgård. Tycker du att jag missar något viktigt augustitips, mejla mig gärna: katarina@odla.nu.
Bra att göra ute
Inser du att trädgården inte har några höstblommande buskar? Det finns mycket krukodlat att köpa, som syrenhortensia och syrenbuddleja, som fjärilarna genast kommer att samlas vid? Det går att plantera dessa nu i augusti i full blom för njutning redan i år.
Plantera vintergröna växter så att de hinner etablera sig och utveckla ett stadigt rotsystem innan vintern.
Tomatplantor är det bra att toppa nu så att inga nya blomklasar bildas. Plantan behöver all sin växtkraft till att låta de tomater som redan finns mogna.
Gallra krusbärs- och vinbärsbuskarna efter skörden. Ta bort gamla och risiga grenar så att du får ljus och luft in i buskarna. Träden som savar mycket på våren kan du beskära på sensommaren. Sådana träd är exempelvis trädbuxbom, tulpanträd, magnolia, valnöt och mullbär.
Ogräset har inte alls tagit semester utan fortsätter att växa. Gör en raid nu och försök ta bort dem innan de går i frö! Rotogräs bör slängas i soppåsen, inte i komposten!
Fortsätt att skörda kryddväxter. Välj en solig dag att skörda på. Repa av bladen, och om du vill även blommor, från stjälkarna och lägg på ett galler. Ställ på en torr och skuggig plats. Titta till varje dag och rör runt tills alla blad har torkat. Lägg i fina burkar.
Potatisbladmögel är en svamp som ger så kallad brunröta på potatisen. För att undvika detta bör du ta bort blasten från potatislandet så snart potatisen är färdig att skörda. Om du ser tecken på brunröta (bruna fläckar på bladen) ska du dock ta bort dem omedelbart, även om potatisen inte är skördeklar. Lägg bladen i en plastpåse, knyt ihop och släng tillsammans med de brännbara hushållssoporna.
Så gröngödsling i kökslandet när du har skördat klart. När plantorna kommit upp en bit på hösten klipper du av dem och myllar ner bladen ytligt i jorden. Detta ger finfin näring inför nästa säsong. Medan gröngödslingen växer ger den dessutom ogräset god konkurrens. Det finns färdiga blandningar att köpa som innehåller bland annat honungsört, blodköver och jordklöver.
Reparationsså gräsmatta kan du göra nu, då daggen på nätterna ökar och luften är svalare och fuktigare.
Augusti är även en bra tid för att anlägga gräsmatta. Nu är jorden varm och fuktig. Fröna hinner gro och rötterna etablera sig ordentligt innan vintern.
Samla material till eget örtte. Torka svartvinbärs-, citronmeliss- och myntablad, ringblommans och rosens blomblad och mycket mer. Förvara det torra örtteet i täta burkar på en mörk, torr plats.
Ta in basilikan om du har den ute, den är känslig för svala nätter som snart kan börja komma. Har du möjlighet att ordna tillskottsljus under ett lysrör så kan den växa och ge skörd långt in på vintern.
Skörda lök och lägga att torka, helst utomhus, på torr och varm plats innan du tar in den för förvaring.
Dela vårblommande perenner om de står för tätt. Gräv upp hela plantan, helst med grep, skaka av jorden och putsa bort sådant som är visset eller dött. Dela plantan − se till att varje bit har friska rötter och blad! Innan du planterar, förbättra och luckra jorden på planteringsstället. Ett billigt och roligt sätt att föröka dina växter!
Häcken kan putsas en sista gång i slutet av månaden, den skall inte växa så mycket mer nu utan förbereder sig för vintervilan.
Efter skörden beskärs hallon och björnbär. Alla skott som gett bär i år klipps bort ända ner, så att de nya skotten som ska ge bär nästa år får plats att växa. Jordsgubbsrevorna tas bort också, de tar kraft från moderplantan. Fortsätt även att pincera vinrankorna, så att de växande klasarna får sol och mognar snabbare.
Fortsätt plocka fina buketter av dina sommarblommor. Ju mer du plockar och ansar desto längre blomning belönas du med.
Beskär fruktträden. Om du har massor med frukt som inte är mogen och du inte vill börja dra i grenar nu så går det bara att beskära flera veckor framåt. Ta hjälp av en beskärningsbok om du känner dig osäker på hur snitten ska läggas på grenarna och på hur mycket du ska beskära.
Plocka bort fallfrukt från gräsmattan som annars ruttnar och lockar till sig mördarsniglar. Lägg de gärna i en vacker låda eller hink som dekoration.
På balkong och terrass
Det är synd att tänka att det inte är någon idé att fixa i ordning för att säsongen ändå snart är slut. Det är den nämligen inte alls! I kruka kan du plantera nästan hela året om du bara placerar den på en skyddad plats när kylan kommer. Se över dina krukor nu och bestäm vad som kan få vara kvar och plocka upp och släng allt visset. Redan där blir det ett ansiktslyft som kommer ge dig lust att plantera nytt och göra fint.
Nästa val gäller om du ska satsa på somriga blommor en runda till eller om du redan nu ska skapa arrangemang som håller långt in på hösten. Jag brukar göra lite både och – köpa sommarblommor på rea som får förgylla vissa krukor som står soligt och varmt medan andra fylls med höstens nyheter och placeras lite skyddat så att de ska hålla länge.
Ha en riktigt fin augusti! önskar Odla.nu!