Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Blommande julhälsningar från hela jorden

Nu är det dags att pryda våra hem med årets vackra julblommor. Precis som ingredienserna till vår julmat kommer våra julblommor ursprungligen från alla världens hörn. Den enda av julens blommor som vi kan kalla inhemsk är julrosen. Med sina vackra, stora, vita blommor trotsar den kylan och sträcker sig upp ur marken och genom snön i våra trädgårdar så här års. Julrosen kommer ursprungligen från Centraleuropa.

För den som inte har en trädgård med julrosor går denna skönhet att köpa i kruka. Bäst trivs den ljust och svalt med sparsam vattning. Till våren går det sedan att plantera ut den på en halvskuggig plats i trädgården. Julrosen säljs också som exklusiv snittblomma. För att kunna ta upp vatten fordrar den långa nya snitt på stjälkarna och 30-40° vatten, gärna med snittblomsnäring.

Julblomma nr ett
Julstjärnan är julens största blomma försäljningsmässigt. Det blev den i slutet av 60-talet här i Sverige. Förädlarna hade då fått fram nya bra sorter med fina färger och god hållbarhet. Då julstjärnan kommer från varma trakter tål den inte kyla och drag. Detta bör man tänka på när man köper sin stjärna och se till att den slås in ordentligt. Man bör inte heller utsätta den för drag och kalla fönster hemma. Låt julstjärnan torka upp lätt mellan vattningarna, en för blöt stjärna tappar lätt de gröna bladen.

Har man nu kalla fönster finns det andra julblommor som är mer lämpade, t.ex. de alltmer populära små "dekorations-enarna". Det är oftast cypressarter som inte är härdiga utomhus hos oss. Dessa trivs med en sval placering och jämn fuktighet. Den söta lilla jultulpanen Brilliant Star får också en längre hållbarhet med en svalare placering. Fin är den lilla tulpanen tillsammans med dekorations-enarna, men även som dekoration ute på en grav.

Blommar till mars
Om man vill ha något större blommande i det svala fönstret eller på sin inglasade balkong/uterum är det här den gamla fina julbegonian verkligen kommer till sin rätt. En julbegonia som placerats ljust och svalt ger blomsterprakt fram till vårdagjämningen i mars!

Julbegonian korsades fram i Frankrike under 1800-talet.

Nu finns det också sedan ett par år en vanlig begonia med riktigt härligt julröd färg vid namn Barkos. Den vill till skillnad från den rosa eller vita julbegonian ha en ljus och varm placering. Barkos blev förra julens storsäljare.

För att uppleva den riktiga "juldoften" krävs hyacinter anser många. Denna underbart doftande lökväxt kommer från mellanöstern. Tjockare och tätare blir blomställningarna om hyacinten ställs svalt och då blommar den dessutom längre. Då löken innehåller det mesta av vad en hyacint behöver ska den vattnas sparsamt.

Exklusiv skönhet
Azalean, den exklusiva skönheten, kom till Europa från Kina och Japan. De flesta av dagens azaleor har sitt ursprung i Belgien där plantorna odlats i 1½ - 8 år, innan de drivs till att blomma i svenska handelsträdgårdar.

Viktigt med azalean är att aldrig låta jorden torka upp, likaså aldrig låta den stå i vatten, så lagom är bäst. Om man vattnar lite varje dag eller sänker ner rotklumpen i 5 minuter i rumstempererat vatten ett par gånger i veckan är azalean tillfreds. Azalean som finns i alla storlekar, med stam eller som pyramid är en av julens perfekta julpresenter. Den är dessutom tålig mot låga temperaturer, men det måste vara plusgrader.

Amaryllis boom
Under de senaste åren har det varit en amaryllis boom! Kanske är det upplevelsen att se amaryllisens stora lök som utan egen fägring växer och frambringar dessa fantastiska klockor, som har gjort denna succé. För att amaryllisen inte ska få jättelånga stjälkar, ska man vara mycket sparsam med vatten tills knoppen börjar glida isär och blommorna ska utvecklas. Först då behövs lite mer vatten, men låt alltid jorden torka upp lätt mellan vattningarna annars förstörs rötterna.

Om stjälken blivit för lång kan man skära av stängeln. Sätt ett gummiband längst ner så inte stjälken rullar upp sig och placera den i en vas. Hållbarheten är densamma. Eventuellt kan man också stödja amaryllisstjälken genom att föra upp en ren blompinne inuti den ihåliga stjälken, så gör man i blomsterhandeln. Till jul säljs amaryllis i kruka och snitt vackert dekorerade.

Snittblommor till jul
Förr var nyåret den givna snittblomshelgen. Nu unnar vi oss spännande uppsättningar redan till jul. Arrangemangen kan vara enkla, t.ex. en ensam amaryllis hopbunden med några kvistar och lite julfärgade band. Eller buketter med julröd gerbera, doftande ginst eller mimosa. Det finns både färgstarkt och doftande att välja på i snittblomssortimentet.

Av vackra grenar som ormhassel, mörkt gröna järnekskvistar med sina lysande röda bär, skapar dagens florister fina juldekorationer. Till detta fogas t.ex. härligt röda ranunkler eller stora djupröda nejlikor. Även guld har en stor plats i årets julbuketter, i form av guldfärgade blad, rosetter eller andra gulddekorationer.

Viktigt för hållbarheten på alla snittblommor som inte är arrangerade i oasis är att man ger stjälkarna nya längsgående snitt. Placera buketten i rendiskade vaser med snittblomsnäring i vattnet. Undvik sol, värme och frukt där du placerar dina snittblommor så får de längre hållbarhet. De flesta snittblommor får extra lång hållbarhet om du ställer dem svalt på natten.

Julblommornas topplista

  1. Julstjärna 11,0 milj. st
  2. Hyacint 10,6 milj. st
  3. Kalanchoe 1,6 milj. st
  4. Julbegonia 1,3 milj. st
  5. Azalea 1,3 milj. st
  6. Amaryllis 0,9 milj. st
  7. Primula 0,8 milj. st


    Blommor från världens alla hörn ger oss den rätta julstämningen.
    Foto: Florabild AB

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB