Blommande i skugga
Av Sylvia Svensson
Den som har stora, skuggande träd i trädgården behöver inte alls vara utan blommande rabatter ens där skuggan faller på växterna större delen av dagen. Det går att skapa en blomstrande och underbar värld även där.
Solkyssta i skugga
Den ljusa, vandrande skuggan kan vara en stor fördel för växter som är rädda för att bränna sina blad i solen men som gärna vill bli solkyssta en liten del av dagen. Många av de perenner som trivs i skugga har vita eller ljusa blommor och det är de som lyser bäst även i skymningen när andra färger "slocknar" om kvällen.
#Blommande perenner i skugga#
Julros, Helleborus, gillar vandrande, lätt skugga bland glesa, lövfällande buskar och träd. Där får julrosorna ljus under vintertiden då blomningen vanligen inleds. På sommaren, då de enbart är gröna, skyddas de här av alltför intensiv sol, som annars kan bränna bruna fläckar på bladen. Det finns många arter och sorter, men som bladväxt är de storväxta, grönblommiga Helleborus foeticus - och Helleborus argutifolius -sorterna kanske de bästa, liksom de högväxta sorterna av Helleborus orientalis, av vilken det finns många namnsorter med varierande blomfärg.
Vallört, Symphytum grandiflorum, med namnsorter som 'Hidcote' och uppländsk vallört, Symphytum x uplandicum, med namnsorter som 'Variegatum' är uppe tidigt på våren och blommar med blåa, lilarosa eller vita blommor. De stora, avlånga bladen som vallörten ståtar med är vackra hela sommaren.
Astilbesläktet innehåller en lång rad vackra växter. Särskilt sirliga är Astilbe simplicifolia-hybriderna, där blommorna är ganska oansenliga men bladen och växtsättet vackert. Passar från sol till skugga.
Lunddocka, Glaucidium palmatum, har mycket vackra, stora blommor på försommaren och även fräscha gröna, stora blad som håller sig fina länge!
Spetsmössa, Tiarella, är en låg, frodig perenn med sirliga, diskreta blomvippor och flikiga, ibland färgglada blad, flera namnsorter med olika blad- och blomfärger finns.
Fänrikshjärta, Dicentra, är ett stort släkte som har några mycket användbara växter; furirhjärta, Dicentra eximia, och fänrikshjärta, Dicentra formosa, fyller lätt stora områden med sina sirliga, friskt gröna blad, som är dekorativa även när plantan inte blommar. SjömanshjärtaDicentra cucullaria, är liten men har mycket vackra blad, stålblåa med vitaktig undersida och är en raring för halvskuggiga stenpartier. Härdighet D.
Dvärgcyklamen, Cyclamen coum, har blad med vacker mönstring. Den blommar sent på hösten med rosa eller vita blommor, men den stora behållningen är de vackra bladen som är nästan vintergröna. Dvärgcyklamen är bara 10 centimeter hög och bildar sakta allt större mattor om den trivs. Dvärgcyklamen har något sämre härdighet, D.
Nävasläktet, Geranium, är stort och innehåller många växter med frodiga, vackra blad så nävorna är mycket användbara i bladrabatter, särskilt som kantväxter. Blomningen är förstås också vacker, så det blir ett extra plus. Nämnas kan nätnäva, Geranium renardii, som har mycket vackra blad, men något oansenliga blommor och kronnäva, även kallad skuggnäva, Geranium x oxonianum, med både intressanta blad och blommor.
Blå bergvallmo, Meconopsis betonicifolia, även kallad Längtans blå blomma, trivs ypperligt i skuggan. Blå bergvallmo vill gärna stå i den svala, vandrande skuggan under lövträden i en något fuktig lövmylla. Härdighet: D.
Lila bergvallmo, Meconopsis grandis, en släkting till blå bergvallmo, vill stå i liknande miljö som ovanstående. Båda är helt underbara när de blommar på försommaren. Resten av sommaren gör de inte så mycket väsen av sig, även om de håriga bladrosetterna och fröställningarna är vackra att titta på. Härdighet: D.
Älggräs, Filipendula ulmaria, har en gulbladig namnsort 'Aurea' som verkligen lyser upp i skuggan.
Amerikanskt älggräs, Filipendula rubra, 'Venusta' har ljuvligt ljusrosa blommor. Älggräs har vackert flikiga blad och bildar yviga, höga och halvhöga ruggar. Blomningen under högsommaren är ett plus i kanten!
Gul nunneört, Pseudofumaria lutea, trivs överallt och fyller bra där en oöm fyllnadsväxt behövs.
Jätterams, Polygonatum x hybridum, är med sina bågböjda stjälkar en intressant växt i framkanten av rabatten.Den blommar med gräddvita, rörformiga blommor under försommaren. Det finns en vitbrokig namnsort, ’Striatum’, som är synonym med ’Variegatum’.
Skuggviolruta, Thalictrum rochebrunianum, är en hög perenn med flikiga blad och klocklika, blåvioletta blommor med hängande, gula ståndare. Passar att placeras i bakre delen av rabatten och tål också sol fast föredrar en vandrande, ljus skugga.
Blodört, Sanguinaria canadensis, blommar med vita upprätta, skålformade blommor på våren. Blodörten har en krypande jordstam, rhizom. De njurformade bladen är grågröna på ovansidan och silvriga på undersidan. Bladen går till vila under senare delen av juni. Det finns en fylldblommig namnsort, ’Plena’.
Akleja, Aquilegia, finns det många av och det är välkända växter som passar både i sol och skugga. Det finns åtskilliga namnsorter att välja bland, men kanske de med ljusa blommor lyser mest i skuggiga lägen.
Guldrams, Uvularia grandiflora, med sina liljeformade gula klockor i maj är inte så välkänd fast väl värd att satsa på. Den kallades förr för sorgeklocka, kanske för att de vackra klockorna blygt hänger ner.
Skugglilja, Tricyrtis formosana, har intressanta, orkidéliknande blommor . Skuggliljan blommar sent, i september-oktober, därför bör den inte planteras i de nordligare zonerna, härdigheten anses vara D. Det finns flera namnsorter med lite olika blomfärger, mer eller mindre prickiga i lila och blå- och rödviolett.
Krollilja, Lilium martagon, är bara en av de många stolta liljor som också trivs i skuggan. Krolliljan står gärna bland perennerna och lyfter sina vackra blommor ur grönskan.
Fler vackra växter i skuggan
Vill du läsa mer om andra, vackra växter som också trivs i skugga? Kika gärna på de här artiklarna: Vackra växter i skuggan Marktäckare i skugga
#Nyhetsbrev Odla.nu#
Vill du få tips om trädgård och odling, om olika artiklar och krönikor samt information och fina erbjudanden om våra aktuella växter, fröer med mera? Då är du varmt välkommen att anmäla dig till vårt kostnadsfria Nyhetsbrev här: Odla.nu Nyhetsbrev