Blå bergvallmo, Engelsk vallmo
Månadens Växt i juni 1999 är Blå bergvallmo, Meconopsis betonicifolia och*Engelsk vallmo, *Meconopsis cambrica
BLÅ-GUL RABATT MED SKIMRANDE VALLMOBLOM
Med olika arter av vallmo skapar man lätt en skimrande, svenskt blågul blomsterrabatt. Dessutom är blommorna så oemotståndligt vackra att de valts till Månadens Växter för juni.
Världens vackraste perenn har den kallats, den sidenblå bergvallmon. Det finns också en helt gul trädgårdsvallmo. Och om man sätter dem tillsammans, så får man en helt hänförande rabatt i blått och gult, en fin kombination i svenska flaggans månad juni.
Kanske förknippar man vallmo med rött. Men de sidenskrynkliga blombladen hos olika arter av Meconopsis skvallrar om släktskapet med vallmo, även om färgerna talar emot. Namnet vallmo finns också med i de svenska namnen. Blå bergvallmo, lila bergvallmo och engelsk vallmo är de vanligaste Meconopsis-arterna i våra trädgårdar. De ses alla som okrönta drottningar men med olika färg och grandezza.
Sirligt dansar blommorna i bladvinklarna, till synes ytterst på bergvallmons stänglar. De trängs inte utan varje enskild blomma ser till att komma till sin fulla rätt. Den blå bergvallmon, Meconopsis betonicifolia, är den största av dem och blir mellan 60 och 100 cm hög. På dessa höjder man möter de stora, rent himmelsblå blommorna med blombladskrinoliner, som för tankarna till sidenblommor.
Lila bergvallmo, Meconopsis grandis, kallades förr stor bergvallmo. Den blir något lägre men har ännu större blommor, som skiftar i färg från intensivt blått till violett och med de lysande gula väl synliga ståndarna som lysande kontrastfärg.
Gul och sirlig
Den engelska vallmon, Meconopsis cambrica, med sina ljust gula blommor är inte lika lovprisad i trädgårdslitteraturen men minst lika odlingsvärd, för den som uppskattar det rena och lysande enkla. Blommorna är små, jämfört med bergvallmons och slår lite egensinnigt ut överst på långa stjälkar. De enskilda plantorna blir inte så gamla, men de självsår sig lätt.
Lite kräsen
Om bergvallmon hör till de mest eftertraktade av trädgårdens perenner, så är den kanske inte den allra mest lättodlade. Men med några knep brukar den trivas och sedan händer det lätt att den självförökar sig genom fröplantor.
Plantera krukodlade exemplar nu på försommaren eller på sensommaren. Se till att plantorna hålls fuktiga, så att de inte torkar ut innan de etablerat sig väl. Sätt dem inte för soligt, gärna i någon skugga och de skira blommorna tål inte kraftig vind. Jorden bör vara lätt sur, som till rhododendron och sommarblommande primula.
Blå bergvallmo väcker uppseende med sina lysande blå blommor och de kraftigt gula ståndarna.
Engelsk vallmo är något sirligare och blommorna vippar glatt på långa stänglar.
Foto: PPH
Månadens Växt
Ett samarbete mellan Plant Publicity Holland och svenska garden- centerorganisationer.