Biet
Biet en underbar företeelse i människans tjänst!
Sidan 1 av 3
Ända sedan urminnes tider har biet varit föremål för intresse från människans sida. Och det har sannerligen inte avtagit även om antalet bisamhällen och biodlare i Sverige för nuvarande är extremt lågt.
Vi minns hur man under medeltiden var intresserad av bin genom att deras vaxproduktion var viktig som källa för ljusproduktionen, inte minst för upplysningen i kyrkor och katedraler. Munkar kom ofta att bedriva biodling inom klostrens hägn för att i någon mån tillgodose dessa behov. Självhushållningen var ofta en förutsättning för att tillgodose de mest elementära behoven i de mer eller mindre slutna världar som då var utmärkande för den tidens olika livsbetingelser.
Nästa stora våg av biodling, som skulle komma att tjäna människan, var att komma åt den söta honungen som producerades av bina. Den kom att bli mycket uppskattad och betingade tidvis höga priser. Det var exklusivt att ha honung vid gästabuden i konungsliga boningar.
Själv kommer jag ihåg en epok inom biodlingen som har viss koppling till detta med sötsaker. Behovet av sötningsmedel gjorde att de mest skiftande människotyper kom att odla bin...nja, odla kanske i många fall var en överdrift, de höll bin för att få extra tilldelning av socker under andra världskriget. Socker var en stor bristvara och alla knep var ju tillåtna för att få fatt på den vita varan.
Det var inte svårt att få fatt på en svärm på den tiden, även om man till och från hört att en svärm tidvis var värd lika mycket som ett lass hö. Även påståendet att ett bi på våren var värt 2 öre förekom. Någon dagsaktuell kurs på bin styckevis har jag inte tillgång till, men visst kostar de även idag.