Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Beskär buskar på vårvintern!

Visst finns det saker vi kan göra nu i våra trädgårdar. Beskära buskar och träd bland annat. Vissa buskar och träd passar bättre att beskära nu på vårvintern än i JAS (Juli, Augusti och September) som man brukar höra talas om. Att man gör det på vårvintern och inte på våren är för att inte knopparna på buskarna och träden ska ha hunnit bli förstora innan. Vi vill göra det innan själva tillväxten satt igång.

Text och bild: Anna Theorin

Så vilka växter är det man kan klippa på vårvintern då? Det är en hel del och jag kommer inte kunna ta upp alla. Den fins dock en väldigt bra bok som heter beskärningsboken, den listar i princip alla buskar och träd och när de ska beskäras, ni hittar den här.

Varför ska man beskära sina buskar och träd? Det kan säkert gå flera år innan man beskär buskarna men då är det oftast så att man märkt att blomningen börjat avta, de kanske börjar se risiga ut eller blir kala. Då borde man ha beskurit innan. Om man underhållsbeskär en prydnadsbuske så tar man bort de äldsta grenarna som inte längre ger lika bra blomning. Då får man fram de nya grenarna som kan utveckla sig och så fortsätter det så.

Hur mycket ska man ta? Om man beskär buskarna lite varje år så räcker det med underhållsbeskärning. Då tar man bort de kraftigaste grenarna längst ner vid marken, grenen ska alltså bort helt. Totalt. Borta. Detta kallas även gallring. Men om man låtit busken vara under många år kanske det krävs en nedskärning. Då kapar man hela busken vid marken. Låter det radikalt? Nej, det är väldigt bra för busken som kommer få sig ett ryck och börja växa med väldans fart.

På den här syrenen kom det skott från basen på den stora grenen så jag tog den lite högre upp.

Vilka verktyg behövs? Om man har en bra sekatör och en bra grensåg kommer man långt. Det är nästan de enda verktyg jag använder mig av när jag beskär buskar och träd. Jag gillar Felco 2 som är en vanlig sekatör men har en sån utomordentlig klippkraft, är vass och håller i flera år. Plastvarianter klarar inte att ta lika grova grenar med lika vasst snitt och går ofta sönder. När det kommer till grensågar gillar jag de man kan fälla ihop, det är lätt att ta med i fickan på arbetsbyxorna och ingen skär sig. Till häckar och formklippning så använder jag mig av den häcksaxen som ligger här till höger från fiskars. Det är för att den är så lätt, känns inte i armarna att man klippt häckar i flera timmar! Den får alla tummar upp! Beskärningsboken är utomordentlig, även för mig. Det är inte lätt att hålla reda på alla buskars beskärningstider eller hur man ska beskära. Den ligger alltid i min arbetsbil!

Hagtorn

Hagtorn finns både som träd och buske och beskärs på vårvintern. Tänk på att beskärningen av hagtorn måste göras mycket försiktigt då den sätter mycket vattenskott om man är för snabb med sågen och sekatören.

Häggmispel

Häggmisplar beskärs under vårvintern och man kan antingen ta och underhållsbeskära dem (jag rekommenderar detta) eller om busken har blivit för risig, skära ner den till marken. Om busken blivit mer av ett träd krävs ingen beskärning.

Lind

Om du har en lindhäck så beskärs denna under vårvintern också. Lind svarar mycket bra på beskärning! Ett vuxet Lindträd ska aldrig beskäras i onödan då den sätter mängder med vattenskott. På grund av detta är den mycket bra till formklippning, häckar och hamlade träd.

Poppel

Beskärs under vårvintern. Stora träd kräver i regel ingen beskärning.

Deutzia

Vanlig Deutzia kräver regelbunden underhållsbeskärning men Bruddeutzian är en annan femma. Man brukar inte undehållsbeskära bruddeutzia utan man klipper ner hela busken vart tredje till vart fjärde år ungefär. Deutzian har ganska veka grenar och utvecklas bäst med denna beskärning. All beskärning sker under vårvintern.

Forsythia

Underhållsbeskärs regelbundet varje år, ta bort 1-2 kraftiga grenar varje år så slipper du rishögen man ibland kan se Forsythior förvandlas till. Man kan beskära Forsythian efter blomning om man vill men den mår bäst om man gör det innan. Ta in de klippta grenarna och driv upp blomningen inne istället!

Havtorn

Ta bort de äldsta grenarna efterhand som busken blir större. Havtorn sätter mängder med rotskott så var försiktig med vart  du planterar den.

Kornell

De flesta korneller med vacker bark får en vanlig brun bark om man inte beskär dem. Beskär kraftigt varje år så nya fina skott med färg kommer upp. Man kan även skära ner hela busken till ca 15 cm ovan mark om den verkligen har blivit risig.

Olvon

Gallra lätt bland grenarna om den blir för risig, annars krävs oftast ingen beskärning.

Prakttry

Ta bort de äldsta grenarna nere vid basen på vårvintern.

Rips, Måbär, Rosenrips

Alla ripssorter måste underhållsbeskäras, man kan också klippa ner dem om de blivit alldeles för risiga. 15 cm över marken är då bäst.

Rönnspirea

Alla som haft en rönnspirea i sin ägo et att det tillslut blir ett virrvarr av grenar överallt. Jag tycker denna sort blir bäst vid totalt nedskärning vart tredje år.

Schersmin

Underhållsbeskärning av schersmin är a och o om man vill behålla blomningen. Ta bort 1-2 av de tjockaste grenarna vart tredje år, beskär dem 15-20 cm över markytan.

Smällspirea

De färgade sorterna kan man beskära mycket hårt för att få fram färgen igen, annars är det gallring regelbundet som gäller.

Syren

Syrenbuskar måste gallras regelbundet för att hålla sig fina. Ta den tjockaste grenen vart annat till vart tredje år nere vid basen. Man kan även klippa ner dem fullständigt till 15-20 cm ovanför marken men tänk på att de inte växer så snabbt.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB