Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Bedårande liljor

Det finns få blommor som kan mäta sig i elegans och prakt med liljor i full blom. Liljan har sedan urminnes tider varit en högt älskad och vårdad trädgårdsväxt i våra lustgårdar. Det finns gamla målningar där Den Heliga Madonnan ses sittande bland rosor och liljor - de vita madonnaliljorna, så klart.

Av Sylvia Svensson

Många liljor kommer ursprungligen från de tempererade områdena i Asien, Europa och Nordamerika.
Den grova indelningen i asiatiska, orientaliska och Lilium longiflora-grupper som man kan se i olika lökkataloger är främst kommersiell.  Dessa kommersiella grupperna innehåller många ofta sedda snittblomsliljor, de är något för känsliga att odla på friland hos oss.

Den "riktiga" klassificeringen av liljor innehåller 7 olika sektioner med massor med undergrupper, men den fördjupar jag mig inte i här.

De aristokratiska kungsliljorna, Lilium regale-hybriderna, brukar hänföras till en egen grupp, trumpetliljorna eller Lilium longiflorum-gruppen.

Mycket hybridiseringsarbete har under senare år gjorts i Holland, varför nya grupper nämns i kataloger, t.ex. Lilium x hollandicum och LA-gruppen, flockliljor. Dessa är inte sällan korsningar mellan de asiatiska och Lilium longiflorum-grupperna, men kan ha "blod" från många olika håll i sina "ådror".

Ibland erbjuds också amerikanska hybrider till salu, särskilt i de utländska lökkatalogerna.

Dessutom finns det en rad rena arter och specialiteter, så man kan bli förvirrad för mindre när man undrar vad man skall satsa på!

Att odla liljor på friland i Sverige
Att odla liljor i Sverige med våra kalla och fuktiga vintrar är inte det lättaste, eftersom många liljor vill ha det torrt runt löken under vintervilan. Man får försöka göra det bästa av situationen och skapa så gynnsamma odlingsbetingelser som möjligt för liljorna.

Plantera dem tämligen djupt och ha sand närmast löken från alla håll så den inte ruttnar så lätt.

Många liljor mår också bättre av att planteras på våren men höstplantering fungerar för vissa om man skyddar platsen med ett rejält lager med torra löv och granris, åtminstone under den första vintern.

De gamla, beprövade rena arterna och hybriderna är de säkraste. Hybridliljorna vinner oftast på att odlas i kärl som övervintras kallt men skyddad mot regn och strängare frost.

Planteringsdjup
Hur djupt skall då de olika liljorna planteras? Det finns nästan lika många olika råd som det finns liljeböcker… Men en linje verkar vara att madonnaliljor, Lilium candidum, skall planteras grunt, 2,5 cm under jordytan och med lös sandjord över löken.

De andra mindre lökarna skall planteras 7-10 cm djupt och de stora lökarna 10-15 cm djupt.

Liljejord
När man läser olika trädgårdsböcker är det lätt att få stora skälvan, eftersom råden är så olika från bok till bok. Man får läsa olika, både svenska och utländska böcker, och försöka komma fram till en rimlig uppfattning om hur liljejorden skall vara.
Det kan dock sägas direkt hur den inte skall vara, nämligen en hård, kompakt och blöt lerjord!

Jag har av de gamla och kloka fått lära mig att liljejorden skall vara så lucker och porös att man skall kunna köra ner armen till armbågen utan problem. 
Det skall vara en god avrinning på stället, så att vattnet inte står kvar där under vintertid, en svag lutning är bra att ha! 
Dessutom är det bra att bottna liljerabatten med grov singel till minst 50 cm djup och vattnet får inte bli stående på gropens botten.
Först efter en ordentlig dränering lägger man på den speciella liljejorden!

Det var inte så lätt att komma fram hur den perfekta liljejorden skulle vara. Men om man tar 1 del sand, kornstorlek upp till 2 mm, 3 delar högklassig plantjord och 1 del likaså högklassig kogödsel  från säck så passar denna blandning de flesta liljor på friland. Denna blandning ska man lägga på det grova dräneringslagret som beskrivs ovan och jordlagret skall vara ca 50 cm djupt.

Odla liljor i kärl
Skall man odla liljor i kärl, välj då stora, tunga krukor och urnor, eftersom de höga liljorna fulla med blommor är mycket tunga och annars lätt kan falla omkull. Bottna krukan med grus för att öka tyngd och dränering. De högsta liljorna kan behöva bindas upp också, även om liljornas stjälkar är rätt så stabila.

Jordblandning för kruka kan man blanda enligt följande:

1 del sand
8 delar kogödsel
8 delar plantjord

Man kan t.ex. använda en hink som mått, alltså en hink sand, 8 hinkar kogödsel, etc.
Det är bra att gödselvattna med flytande blomsternäring varannan vecka under sommaren.

Att odla liljor i kruka är faktisk mycket praktiskt, eftersom man då kan hålla dem skyddade mot både frost och liljebaggar! Dessutom kan man plocka fram liljekrukan just när den blommar som bäst och ta undan den igen när den har gjort sitt.

Att driva en lilja till blom tar ca 14 veckor, alltså ca 100 dagar från att man planterat den nyinköpta löken tills den blommar, om den inte är igång redan så att grodden syns när den köps. Liljorna är sedan snygga någon vecka, så med lite planering kan man ha blommande liljor nästan hela sommaren, om man planterar dem med några veckors mellanrum.

Inför vintern kan man gräva ner krukan på ett väldränerat ställe för att lökarna inte ska frysa ihjäl, alternativt isolera kärlet mycket ordentligt eller ännu hellre ta in det i potatiskällaren eller dylikt.

Odlar du ömtåliga liljor, passar det alltså bäst att odla dem i kruka, men det är nödvändigt att ta in kärlet i ett frostfritt utrymme under vintern, där temperaturen hålls på några plusgrader.

Några liljor från olika grupper

Här presenterar jag några representanter ur de olika hybridliljegrupperna som vi har i sortimentet nu till hösten. Ett ännu större sortiment liljelökar kommer att finnas till våren.

Först ut är de asiatiska hybriderna som kallas flockliljor eftersom de har flera klockor per stängel. Ofta nämnds de i katalogerna som Lilium x hollandicum de är hybrider bl.a. mellan tigerliljan, Lilium longifolium, eldliljan Lilium davidii och den europeiska brandliljan Lilium bulbiferum.

De färgglada blommorna är upprättstående och ofta använda som snittblommor. De är också lätta att odla i krukor och urnor, men kan även användas på friland. Vinterhärdigheten är dock mindre, så torr vintertäckning rekommenderas, eller ännu hellre krukodling. Gruppens liljor blommar i juli-augusti och här finns många mycket välkända sorter.

Den klarrosa sorten ’Asiatic Pink’ har små, diskreta prickar i ”svalget”, liksom den vita ’Asiatic White’.

Den djupt mönjeröda 'Asiatic Red' har också prickar, men de syns inte lika tydligt då de bara är lite mörkare än blomman själv.

De nyare hybriderna är ofta tvåfärgade, som den roliga 'Lollypop' som har vita blommor med starkt ceriserosa blombladsspetsar.

De orientaliska hybriderna är korsningar av bl.a. Lilium auratum och Lilium speciosum. Vanligen är blommans mitt något "anstruken" med limegrönt och blommorna är ofta tvåfärgade och mörkprickiga. Blomman är stjärnformad med nickande, stora klockor. De orientaliska hybriderna blommar också något senare än de asiatiska.

En av de ståtligaste orientaliska hybriderna som har den höga trumpetliljan ”i blodet” är den magnifika ’Sheherazade’ med stora, doftande, vinröda stjärnblommor med krämgula, breda kanter.

Liknande sort är ’Beverly Dream’ men här är kanterna vita och liljan är ännu högre än föregående.

Sorten 'Oriental White' har bara pyttesmå prickar på de vita, doftande blommornas mitt.

'Star Gazer' är en annan välkänd lilja i denna grupp, ofta sedd som snittblomma. Blomman är vit med mycket breda mörkrosa band och prickar i blombladens mitt.

Köp dina Höstlökar på Odla.nu
Klicka in i vår shop, Odla shop och välj bland mängder av fina höstlökar.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB