Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Att göra i trädgården - November!

November är här och som vanligt känns det som hösten går i rekordfart! November är en sådan månad som kan se olika ut för olika trädgårdar beroende på vart i landet man bor. Men vad jag kan se på vädret har ingen del av Sverige fått snö än så nu kör vi lite höststädning och täckning inför vintern!

Text och bild: Anna Theorin

  • Kratta löv! Men bara om alla löv har ramlat ner ifrån träden, annars får du göra det fler gånger. Här i zon 2 har inte löven ramlat av än så jag väntar med krattningen. Om alla era löv ramlat av kan ni med fördel sprida ut dem i rabatten. Jag täcker alltid alla mina rabatter med ett tjockt lager löv på hösten. Tänk bara på att boklöv och eklöv tar lång tid på sig att förmultna så dessa är det bättre att köra över med gräsklipparen en sista gång. Jag skulle säga att till våren så har nittio procent av alla löv förmultnat till väldigt fin mull. Att sprida ut löven i rabatten är ett enkelt sätt att bli av med löv och samtidigt få fin jordförbättring.

  • Kör ett sista ogräsrens! Alla fleråriga ogräs sitter gärna kvar långt in på vintern och nu är perfekt att försöka bli av med dem. Alla ettåriga ogräs har redan fröat av sig så de bryr jag mig inte särskilt mycket om. Försök få med så mycket rötter ni kan och låt inte renset ligga kvar i rabatten.
  • Klipp ner vissa perenner! Perenner ska inte klippas ner på vintern. Den enda anledningen till att man gör det är för att det inte ska se så "skräpigt" ut. Försök att städa så lite som möjligt i trädgården. De gamla perennerna blir ett fint vinterskydd åt sig själva och åt en massa fina nyttoinsekter som övervintrar i våra rabatter. Sen förmultnar de också och blir fin jordförbättring. Och inte att förglömma, de blir en fin siluett på vintern. De enda perenner jag faktiskt klipper ner på vintern är få och det finns en anledning till varför jag klipper ner just dessa. Pioner som fått svampsjukdomar, dessa klipps ner så minskar man att smittan sprider sig till nästa år. Eller man försminskar utbrottet i alla fall. Detta gäller även mina kärleksört som även de fått någon svampsjukdom. Jag provade att klippa ner dem ett år och de minskade utbrottet till nästa år så jag kommer att fortsätta med det. Iris, alla som försökt städa upp en vissen iris på våren vet vilket himla jobb det är. Slemmigt och trådigt och inte förmultnar irisen särskilt bra heller. Den klipper jag ner av bekvämlighetsskäl, den är så jobbig och slemmig på våren så den ryker nu.

  • Klipp gräsmattan! Gräsmattan ska klippas som vanligt tills den faktiskt slutat växa, alltså om din gräsmatta förtfarande är grön och växer så ska den klippas.
  • Lägg en rishög på ett ostört ställe! Varför i hela fridens namn då tänker säkert ni. Men det är såhär att igelkottar har svårt att hitta vinterplatser att sova på nu när alla städar sina trädgårdar så mycket. Igelkottar är superdjur som äter en hel massa skadeinsekter på nätterna under de varma årstiderna och hjälper till mer i trädgården än man kan tro. Så lägg en rishög någonstans och akta sen på våren så igelkottarna hunnit vakna och vandra iväg innan ni tar bort den.
  • Plantera och dela växter! Det går att plantera och dela perenner så länge som tjälen inte tagit marken. Nu är en perfekt tidpunkt då det är fuktigt i luften och jorden dygnet runt.
  • Kupa rosor! Mina känsligare rosor såsom rabattrosor eller Austinrosor kupar jag inför vintern. Detta gör jag med vanlig rabattjord som finns i rabatten men man kan även använda sand eller sandblandad jord. Kupning betyder att man krattar upp jord runt stammen som i en liten kulle, alltså vid nedre delen av rosorna och upp lite mot grenarna. Detta gör man för att förenkla övervintringen av rosorna samt minska vinterskador. Om man har en ros som är på gränsen tålig för ens zon kan man kupa den för att få lite marginal. Eller om man har en ros som alltid fryser ner på vintern så kan man kupa den.

  • Vattna vintergrönt! Ge dina vintergröna växter och buskar en rejäl rotblöta innan vintern, de skyddar mot frys och brännskador på våren. Speciellt viktigt är det denna hösten då det regnat rekordlite.

Hoppas ni har fått lite idéer om vad man kan hitta på nu i November! Och glöm inte att städa med måtta :)

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB