Att gallra fruktkart
Sylvia Svensson Det är vanligt att äppelträd självgallrar sig ett par omgångar under sommaren. Plötsligt ligger det en massa kart på marken. Därför kan du vänta fram till slutet på juli ungefär innan du börjar gallra själv.
Gör så här!
Ta kontinuerligt bort alla kart som har synliga småskador.
För att slippa sjuka, små äpplen som skaver mot varandra tar du bort karten som sitter för tätt. Det är dock bra om det blir kvar ett äpple i varje klase. Ta i första hand bort de små och missformade äpplena.
Äpplen blir ju olika stora, allt från små ”barnäpplen” till riktiga bamsar beroende på sort. Lämna från ca 2 fingerbredder till en knytnäve mellan varje kart, beroende på den slutliga storleken på frukterna. På så sätt släpper du in luft och sol mellan äpplena, de får plats att utvecklas och blir jämnare färgade på alla sidor.
Även päron, persika, plommon och aprikos kan gallras om karten sitter för tätt. Med körsbär är det sällan problem, där hänger ju frukten på längre fästen.