Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Att förgro potatis

Det är något visst med potatis som man har odlat själv. De är mjälla och tunnskaliga, de absolut godaste man kan ha till årets första nypotatiskok! Det är nästan en ritual att ta upp dem strax innan de ska kokas.

Av Sylvia Svensson

Vill du ha nypotatis till midsommar så är det bra att förgro dem några veckor. Det finns olika sätt att förgro dem, jag berättar här om några.

Var noga med att alltid köpa statskontrollerad sättpotatis så att du inte får växtsjukdomar på köpet!

När är det dags att börja förgro?

En normal tid för förgroning är tre till sex veckor, men det är lite beroende på hur varmt du har potatisen. Om den ligger svalt går groningen långsamt och då är sex veckor lagom. I rumstemperatur kan du räkna med att groddarna kommer snabbare. Mellan 12 och 18 grader går groningen bäst och groddarna blir korta och stabila. Att förgro potatisen spar tid och potatisen blir klar fortare.

Olika sätt att förgro potatis

Visst kan du göra "som man alltid har gjort" och förgro i äggkartonger eller lådor som placeras på ett ljust ställe.

Förr brukade man också förgro potatis i papperspåsar, de kallades då för påspotatis. Man gör ungefär likadant som med metoden där man använder en låda med jord, förutom att man då hade en potatis i varje papperspåse.

En annan, nyare metod är att förgro i en låg, vid låda med sandig plantjord på botten. Placera potatisarna på jorden. Jorden hålls en aning fuktig med hjälp av sprejflaska. Denna metod gör att potatisarna gror bättre och inte skrumpnar ihop innan du hinner sätta dem. De får också rötter så att du får en färdig potatisplanta att sätta. Förgroningen tar 4-5 veckor.

Läs mer om att förgro och sätta potatis här: Så här odlar du potatis Förgro potatis

Växtföljd och resistenta sorter

Tänk på att praktisera växtföljd när du sedan ska sätta potatisen. Det är viktigt för att undvika jordbundna sjukdomar som till exempel bladmögel. Läs mer om växtföljd, även kallad växelbruk, här: Odla med växtföljd

Om du har mycket besvär av just bladmögel, välj gärna en resistent sort, t.ex. Sarpo Mira, Escort eller Matilda.

Skulle du ha besvär av potatiskräfta, finns det en lista på Jordbruksverkets hemsida om resistenta sorter.

Små odlingar

Du behöver inte ha ett potatisland för att odla potatis, det går bra att odla även på balkong och altan i hinkar, krukor och pallkragar eller direkt i en jordsäck. Det bör dock vara mager jord som byts varje år.

Gör hål i hinken eller säcken så överflödigt vatten kan rinna ut. Ställ inte potatisodlingen i direkt solgass. Vattna vid behov, odlingen får aldrig torka ut.

Vi på Odla.nu kommer förstås med ett läckert erbjudande av sättpotatis! Passande potatisgödsel har vi också. I Odlashop hittar ni flera goda potatissorter och såklart mycket annat!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB