Att bygga ett stenparti
Av Sylvia Svensson
Växter i stenparti vill oftast ha det mycket väldränerat och gillar inte stående vatten runt ”fötterna”. Vinterblötan är rena döden för en del sådana växter! Har du någon riktig raritet i ett stenparti kan du lägga en tegelpanna, glasskiva eller plexiglas på glänt, de skyddar mot blötan men släpper in ljus och luft.
Längst ner i artikeln finns länkar till växter som trivs i stenparti.
Bygg ett stenparti
Välj en öppen, ljus och väldränerad plats för ditt stenparti och se till att inga stora, giriga björkar eller andra stora träd kan tränga in sina törstiga rötter där.
Marken bör helst luta något så att överflödsvatten snabbt rinner bort. Om den inte gör det naturligt, kan det ordnas med sand eller jord under markfolien så att inga ytor blir helt vågräta.
#Markera formen på ditt stenparti#
Börja med att markera hur stort stenpartiet ska vara och vilken form det ska ha. En vattenslang är bra att markera ut formen med. Välj gärna mjukt böljande, naturliga former. Men det är klart att även en rak rektangel kan fungera om den passar bättre in på platsen.
#Stenparti i stället för gräsmatta#
Om stenpartiet byggs in i en gräsmatta, är det bra att ha en avgränsning mot gräset, dels för att hindra gräset att vandra in i stenpartiet, dels för att underlätta för gräsklipparen, som då kan köras med ena hjulet på kantstenarna, plattorna eller vilken typ av avgränsning du nu väljer.
Ta bort gräsmattan där du vill ha ditt stenparti. Vänd på grästorven, forsla bort den eller bygg små kullar av den, vilket som passar bäst. Bred ut ett lager sättsand, lägg på en markfolie och bred ut mera sättsand på folien så den täcker folien med ett lager på cirka 10 cm överallt. Om du väljer att lägga kantstenar kan markfoliens kanter gömmas under dem, annars gör sättsanden det jobbet.
Stenar i stenparti!
I ett stenparti ska det förstås finnas stenar. Där du vill placera dem bör sandlagret vara tjockare så att det isolerar och hindrar stenarna att skava sönder markfolien under och ger stöd åt stenarna så att de står stadigt. Har du mycket stora stenar, är det dock bäst att förankra dem i marken innan du lägger på markfolien och göra hål i folien för stenarna att sticka upp igenom.
#Stora stenar är basen#
Placera stenarna i grupper med några vackra stenar som passar ihop, bred inte ut dem jämnt över hela ytan. Det skall inte se ut som en massa på måfå ditslängda småstenar utan det bör bilda ett vackert, välplanerat konstverk med stora, mellanstora och lite mindre stenar i vackra grupper.
Använd alltså hellre några få stora stenar än en massa småstenar. Använder du sprängstenar, ta dem helst från ett och samma ställe, så att de blir enhetliga till färgen och brottytan.
#Trampstenar att gå på#
Om ditt stenparti är så stort att du inte kan nå att sköta växterna från sidorna och stående på de befintliga stenarna, placera gärna några trampstenar som du kan gå på, använd samma stenart som i resten av stenpartiet.
Jorden till ditt stenparti
Dags att blanda till jorden! Grus, sand, trädgårdsjord, kompost och torv blandas till en härlig mylla som blir genomsläpplig, lätt och varm. De flesta stenpartiväxter gillar kalk, så kalka gärna.
Bred ut denna mylla över hela ytan i ett ca 30 cm tjockt lager och gör gärna partier med ännu tjockare lager där du kan plantera små träd och buskar, gärna i anslutning till de största stenarna. Vattna igenom. Låt sedan det hela stå några dagar och sjunka ihop och fyll eventuellt på med mer jord.
Gödslar gör du varje vår med benmjöl och någon kvävefattig organisk gödsel. Man behöver vanligen även fylla på jord då den lätt sjunker ihop. Och så rensa ogräs ofta, många stenpartiväxter tål inte konkurrens!
Plantera stenpartiväxter!
Och så till det roligaste: plantera! Tag gärna flera exemplar av samma växt och plantera hellre så att de bildar en större rugge så småningom än att plottra med en massa olika arter spridda en här och en där.
Du kan ha ett litet sirligt träd bland de största stenarna och några buskar, gärna vintergröna, så att stenpartiet även ‘lever’ på vintern. Och glöm inte några små vårlökar, de passar ofta bra att växa i ett stenparti.
Och till sist: bred ut en 5-10 cm tjockt lager grus i kornstorlek ‘från småärtor till halva tumnageln’ mellan alla växterna. Det ser trevligt ut, dränerar, håller ytan fuktig och hindrar ogräs!
Stenparti i miniformat
Om du vill pröva på stenpartiväxter i liten skala, kan du börja med ett s.k. tråg, dvs. en stenho som finns att köpa hos välsorterade garden centers eller som du kan göra själv. Sällskapet Trädgårdsamatörerna visar här hur du gör en själv.
Eller varför inte pröva med en vid, låg vinterhärdig kruka, helt enkelt. Man kan bygga ett minilandskap i en sådan, med sten och allt.
Torrt men inte öken
Att stenpartiet ska vara väldränerat betyder inte att det ska råda ökenklimat! Nej, du behöver vattna om det är torrt och varmt under en längre period på sommaren, särskilt innan växterna har etablerat sig.
Tips på stenpartiväxter
Klicka på varje sort för att läsa mer om dessa odlingsvärda stenpartiväxter. Praktstenörten Aurinia Alpblomman edelweiss Fetblad, fetknoppar & kärleksörter Törel Flox Akleja Alpaster Murreva Lin Svärdkrissla Saxifraga Draba Campanula - små klockor