Ätbara blommor
Text och foto: Sylvia Svensson
Om du odlar i en vacker potager med en blandning av vackra grönsaker och ätbara blommor, har du någonstans att hämta ingredienser till både vackra sallader, maträtter och bakverk.
Du kan läsa mer om hur du gör en potager här:
Potager och Gör en egen potager
Det finns förstås många fler ätbara blommor, men jag gör här ett urval av några att pröva på.
Men var säker på din sak, ät aldrig växter som du inte är helt 100 på att du känner igen.
Ätbara ettåringar
Det finns många ettåriga blommor som passar bra till både tårtpynt och sallader.
Har du prövat att odla fänkål, Foeniculum vulgare eller dess rödbladiga sort ’Purpureum’? Förutom att vara sirlig och vacker i rabatten, kan de späda bladen användas som kryddgrönt, och även de små gula blommorna kan strös på maten. Om inte detta räcker, så är även fänkålsfrön goda som brödkrydda eller till fisk.
En annan kryddväxt som har ätbara blommor är löken, *Allium,*som det finns olika sorter av. En del är perenner där vi låter löken ligga kvar i rabatten år efter år, såsom ramslök och gräslök. Andra tas upp och löken äts som kryddväxt men man återplanterar smålökarna av dem. Sådana är t.ex. vit- och gullök.
Blåklint, Centaurea cyanus, växer vild i vägkanter och på åkrar, men du kan förstås odla den i trädgården. De blåa blombladen kan du blanda ner i salladen eller som dekoration på tårtan. Du kan också torka dem för senare användning.
Även löktrav, Alliaria petiolata, växer vild. Den rycks ofta bort som ogräs fast den skulle gå bra att använda som mat. Den har välsmakande blommor och blad som smakar just lök. Bladen kan man strimla och ha i sallader, pajer och gratänger. Även de vita blommorna går att äta och smaken påminner om gräslökens men med lätt ton av vitlök.
Många känner till att ett annat ogräs, maskrosen, Taraxacum officinale, är ätbar. Både bladen och blommorna går att äta. På våren kan du ha de späda små bladen i sallad. Blombladen kan man plocka och lägga ner i salt och låta torka, då får man ett dekorativt, gult salt. Blombladen kan man också använda som dekoration på paj med mera och så kan man ju göra vin av dem.
Gurkört, Borago officinalis, ser man allt oftare som dekoration i sallad och bakverk. Det är de blåa eller ibland vita blommorna som används, de smakar svagt av gurka. Du kan också frysa in blommorna i isbitar och använda till sommarens drinkar, de är fina att dekorera fruktbålen med.
En annan bekanting är krasse, Tropaeolum. Den odlas både som slingerkrasse och buskkrasse. Både blommor och blad av krasse är ätbara, smaken kan närmast liknas med rädisa. De passar till mycket som på salladen, som dekoration på bakverk mm.
Ringblomman, Calendula officinalis, är en välkänd blomma även i köksträdgården. Nästan varje år brukar det komma nya sorter och färgerna varierar från blekgult till mörkorange. Vanligast är att snoppa kronbladen och dekorera sallader och bakverk med dem. Ringblomssalva är också en välkänd produkt mot nariga händer!
Rödklöver, Trifolium pratense, är en välkänd vildväxt. Den innehåller B- och C-vitamin, krom, magnesium, kalium, fosfor och aminosyror. Du kan använda bladen som pesto eller hacka ner dem i en sallad. Blommorna kan du göra te på.
Både pumpa och squash, Cucurbita pepo, har stora, gula, ätbara blommor. Dessa går att fritera, steka, panera eller fylla med t.ex. mozzarella. Du kan doppa blomman i pannkaksmet och steka frasigt i smör. Innan du lagar till blomman, ta bort pistillen som är ganska grov. Men ta i första hand hanblommorna, honblommorna ska ju bli pumpa och squash så småningom...
Kryddtagetes, eller liten tagetes som den också heter, Tagetes tenuifolia, smakar härligt kryddigt, lite som citron och både bladen och blommorna kan användas att smaksätta och dekorera olika maträtter med där citronsmaken passar. Det är alltså kryddtagetes som är den ätliga, inte alla sorters tagetes.
En annan välkänd ätblomma är ju pensé, Viola wittrockiana. Blomman förekommer i många olika former och färger och den kan både ätas hela eller som snoppade kronblad. Blommorna är fina som dekoration på bakverk, i drinkar och i fruktsallad.
Även de fleråriga violerna, Viola av olika arter går att äta, smaka dig fram.
Ätbara perenner
Även bland perenner finns växter med ätbara blommor.
En sådan är myskmalva, Malva moschata, som med sina skira, ljusrosa kronblad så fint lyser upp vilken rabatt som helst. Blommorna är milda i smaken och passar att strö på en sallad eller användas som tårtdekoration. Även i sommardrinken är det vackert med några blomblad bland isbitarna. Även i teet kan man ha några blomblad.
Har du kommit på tanken att du kan äta upp dina dagliljor, Hemerocallis? Blombladen från dem, alltså, de är milda och lite söta i smaken. Det finns tusentals namnsorter, men de gamla, enkla gula dagliljorna är nog de som främst passar till salladen och som tårtpynt.
Blommorna på både vanliga trädgårdsrosor, Rosa, och nyponrosor går att äta, de smakar.. ja, just det, blommiga! Det finns massor av recept på rosor. Du kan t.ex. blanda ner kronbladen i en sallad eller dekorera efterrätter och bakverk med dem.
Bondsyrener, Syringa vulgaris, finns i lila och vitt. De smakar som de doftar, ljuvliga. Du kan dekorera bakverk och efterrätter med syrenblommor.
Även pelargon,Pelargonium, är en ganska välkänd ätblomma, särskilt de med doftande blad. Men blommorna går också att använda till bakverk, pynt och att ge färg åt efterrätter.
Vårsköna, Claytonia sibirica, är egentligen en naturväxt men odlas i trädgårdar som marktäckare till exempel under rododendronbuskar, då den tål en hel del skugga. Egentligen är växten ettårig men brukar självså sig så pass att den kan betraktas som flerårig. Under milda vintrar kan den också övervintra i södra delen av landet. Både bladen och blommorna är ätbara t.ex. i sallad.
Det finns flera sorter av lavendel, Lavendula, och alla går att äta. Godast när man snoppar av de små blommorna och använder dem i olika bakverk och sötsaker, men man kan också strö dem på en potatissallad eller en den grillade köttbiten, gärna lamm eller vilt.
Lavendel smakar lite som den doftar, med ett drag åt rosmarinhåller men sötare.
Många andra kryddväxter har även ätbara blommor, som isop, timjan, salvia och anis. Många av dem hittar du i vår shop http://shop.odla.nu/