Årets Ros 2015
Vackra rabattrosor, härdiga buskrosor och överdådigt blommande klättrande rosor. De finns alla med bland de tio nominerade kandidaterna till Årets Ros 2015.
Text och bilder: projektgruppen Rosens dag
Projektgruppen Rosens Dag har i år, liksom de åtta senaste åren, nominerat 10 kandidater, noggrant utvalda för sitt odlingsvärdes skull.
En expertgrupp väljer ut tre finalister som offentliggörs i samband med Trädgårdsmässan i Älvsjö. En av finalisterna koras till Årets Ros på Rosens dag den 2 juli.
Så här går nomineringen till.
Fyra av Sveriges främsta roskännare bildar Rosens Dags nomineringsgrupp. Den nominerar varje år tio av de allra bästa rosorna för svenska förhållanden till Årets Ros.
Bland de nominerade finns skilda växtsätt, användningsområden, blomfärger och blomningstider representerade. Men gemensamt för alla tio är att de är mycket vackra och friska rosor som är säkert härdiga i de angivna zonerna.
Årets kandidater är följande:
'Allotria'
Är en ”gammal”, beprövad floribundaros från 1958. Den lysande orangeröda blomfärgen är uppskattad av en del men den tilltalar inte alla. Det är en relativt frisk ros som dessutom är härdig ända till zon 5. Blomningen är kontinuerlig och mycket riklig. ALLOTRIA lämpar sig bra för massplantering i offentliga miljöer.
'Bonica Climbing'
Vem som introducerat den här sporten av den vanliga BONICA och när verkar vara okänt men den har blivit populär i Norden och norra Europa p g a sin härdighet. Det handlar om en klätterros som kan bli upp till 3 m hög men håller sig normalt kring 2 m. I övrigt är den identisk med sin mor. Kan få lite svartfläcksjuka på sensommaren men är i övrigt frisk. Härdig till zon 4 -5.
'Constance Spry'
David Austins första ros från 1961 är fortfarande populär världen över trots att den är engångsblommande. Det är främst de stora, utsökt vackra och doftande blommornas förtjänst. Kan odlas både som busk- och klätterros. Som uppbunden kan den nå 3 m i de varmare delarna av landet. Härdig till zon 4. Klarar också sämre jord. Är normalt frisk men regniga somrar kan den få lite angrepp av svartfläcksjuka.
’Duchesse de Montebello’
Den här gamla gallican från 1825 hör till de mest populära gammaldags rosorna. Den är en tacksam ros som, till skillnad från de flesta gallicorna, trivs bra även i skuggiga lägen. Kan bli hög och behöver beskäras till ca 1 m för att inte lägga sig mot marken. De ljusrosa, starkt doftande blommorna är mycket vackra. Blommar en gång men i flera veckor. Frisk och härdig till zon 5.
’Eddie’s Jewel’
En hög buskros som borde odlas mer (där det finns plats). Den blir minst 2 x 2 m. ‘Eddie’s Jewel’ är en korsning mellan *Rosa moyesii*och en röd floribundaros och introducerades i Kanada 1962. En buske i full blom är en praktfull syn då de stora klarröda blommorna täcker grenarna. Blomningen pågår i ett par veckor. På sensommar/höst bildas stora, mycket dekorativa nypon. Rosen är anspråkslös när det gäller jord och gödsel. Den är frisk och härdig till zon 5.
’Frankfurt’
Också en gammal, odlingsvärd ros, speciellt för kallare zoner, t o m zon 7. Den har funnits i odling sedan 1500-talet och uppstod förmodligen i Tyskland. I lägre zoner blir ’Frankfurt’ en 2 m hög buske med bågböjda grenar, i höga zoner ca 1 m. Passar utmärkt i offentliga planteringar. Lämplig som häck då den kan klippas rejält. Blomningen är riklig i ett par veckors tid. Vackra nypon blidas under hösten. Mycket anspåkslös när det gäller jord, skuggtåligt och frisk.
’Ghislaine de Féligonde’
Den här rosen kom redan 1916 från Frankrike och tillhör gruppen myskroshybrider. Den har blivit mycket populär också här i vårt land då den är relativt härdig. Den klarar zon 4 men blir inte lika hög där som i lägre zoner där den kan nå klätterrosors höjd. Blomningen är kontinuerlig och mycket riklig. Blommornas färg skiftar från aprikosgul till rosa och vit och doften är stark och söt. I allmänhet är rosen frisk.
’Martin Frobisher’
är en kanadensisk ros som introducerades 1968 och har sålts i vårt land sedan 80-talet. Den har blivit uppskattad för sin härdighet och rika blomning som pågår till hösten med bara korta uppehåll. Busken blir både hög och bred om den inte beskärs. Blommorna är mycket vackra och doftar medelstarkt. ’Martin Frobisher’ är anspråkslös, frisk och lättodlad. Härdig till zon 5. Också lämplig i offentliga planteringar.
’Mme A. Meilland’ (’Peace’)
En av världens mest berömda och odlade rosor som fick namnet ’Peace’ då den introducerades under Andra världskriget och fick det inofficiella namnet i samband med freden 1945. Originalnamnet är dock ’Mme A. Meilland’. En vacker tehybrid som visat sig kunna bli långlivad. Den härdigaste av tehybriderna, klarar upp till zon 5, har gjort den extra populär hos oss. Blommar kontinuerligt fram till senhösten. Relativt frisk men kan få angrepp av svartfläcksjuka.
'Wild Edric'
Den här rosen är en av Austins få rugosahybrider och kanske den bästa. Den introducerades så sent som 2005 men har redan hunnit bli populär hos oss. Det är en mycket frisk ros som blommar rikligt från mitten av juni till långt in på hösten. Blommorna är stora och vackert formade med en medelstark doft. Blir vackrast om den hålls på en höjd av 1,2 m. Utmärkt i häckar och i offentliga planteringar. Härdig till åtminstone zon 5, ev. zon 6.