Årets Perenn 2004
Spännande blommor på färgstark Årets Perenn
En utsökt vacker rabattperenn som är frisk, stark och livskraftig utan att breda ut sig på andra växters bekostnad. Dessutom stadig nog att stå för sig själv i alla väder. På de meriterna har sköldpaddsört, Chelone obliqua, utsetts till Årets Perenn 2004.
Allt på sköldpaddsörten är fräscht och färgrikt. Från vår till sen höst är de mörkt gröna bladen friska och fina. Blommorna är intensivt purpurrosa och de trinda blomknopparna limegröna. Just den gröna nyansen är perfekt i sammanhanget och framhäver blommornas och bladens färger ytterligare. Hela växten, även blommorna, håller dessutom stilen oavsett väderlek. Om sommaren bjudit på sol och värme eller regn och rusk går knappast att avläsa på sköldpaddsörten.
De särpräglade, lejongapsliknande blommorna hör till det mest spännande hos Årets Perenn, och bör även betraktas på nära håll. Det är först då man upptäcker alla detaljer, t.ex. det lilla gula skägget inne i blomman. Blommorna sitter i täta, decimeterlånga blomställningar i toppen av skotten. Knopparna längst ner på blomställningen slår ut först. Efterhand som fler blommor öppnar sig vissnar de äldsta och faller av. Under större delen av blomningstiden finns det sju-åtta praktfulla blommor på varje stjälk.
Sköldpaddsört har en lång blomningsperiod under sensommar och höst. Blomningstiden brukar anges till augusti-september, men ofta inleds den redan i juli och avslutas inte förrän ett gott stycke in i oktober. En och annan blommande stjälk kan gärna sättas i vas, sköldpaddsört är en utmärkt och hållbar snittblomma.
Långlivad och lättskött
Sköldpaddsörten blir ungefär 60 cm hög. Den har mycket stadiga stjälkar och ett tätt, upprätt växtsätt. Plantorna blir efterhand allt mer omfångsrika, men tillväxten sker med måttlig hastighet. Arten hör till de mest långlivade perennerna och dessutom till dem som kan stå riktigt länge på en och samma växtplats. Det finns också en vitblommande form av sköldpaddsört som bär sortnamnet 'Alba'.
Årets Perenn 2004 är något av en doldis. På en del håll har den odlats och älskats i generationer, men för många trädgårdsägare är den fortfarande okänd. Det vill Sveriges perennodlare ändra på genom utmärkelsen Årets Perenn. Det här är en växt som förtjänar en plats såväl i rampljuset som i var mans rabatt.
Vill ha fukt
Sköldpaddsört hör hemma i de östra delarna av USA. Där förekommer den sparsamt på fuktig ängsmark, utmed vattendrag och i ljusa cypressträsk. Och mycket riktigt är Årets Perenn 2004 framför allt en växt för lite fuktigare lägen. En fuktighetshållande och näringsrik jord är idealet. Den får gärna vara mullrik men även tyngre lerjordar går bra. Sköldpaddsört klarar torra perioder men också mer fukt än flertalet perenner. Den trivs t.ex. utmärkt i dammens fuktzon bland fackelblomster och förgätmigej. När det gäller ljusförhållanden är sol eller halvskugga bäst. Står den alltför skuggigt blir stjälkarna vekare.
Fint sällskap
Den ståtliga sköldpaddsörten kommer väl till sin rätt när den kombineras med växter som har ett mjukare växtsätt. I rabatter med måttlig fuktighet är t.ex. rosablommande silvrig höstanemon, gulgrön jättedaggkåpa och tremastarblomma i olika nyanser ett utmärkt sällskap till Årets Perenn. Dessutom gärna tuvtåtel med mörkgröna grästuvor och sirliga blomvippor.
I fuktigare lägen är växter som älggräs, vitlysing, luktaster, strandveronika och det vitstrimmiga randgräset fint tillsammans med såväl den vita som den purpurrosa formen av sköldpaddsört.
Årets Perenn 2004 tillhör familjen lejongapsväxter, Scrophulariaceae. Det vetenskapliga namnet Chelone kommer från grekiskan och betyder sköldpadda. Bakgrunden till namnet är att blomman ser ut som ett sköldpaddshuvud. Det har man tagit fasta på i engelskspråkiga länder där växten heter turtlehead. Men blommans form brukar också liknas vid ett duvhuvud. Vilket är precis vad sköldpaddsört heter på norska och danska; duehode och duehoved.
Hela sensommaren och en stor del av hösten står sköldpaddsörten, Chelone obliqua i blom. Det är en härlig perenn som passar i många olika typer av planteringar. Här med pilört, blodpilört och fackelblomster i bakgrunden.
Foto: Per Alm
Årets Perenn
tidigare år
Sköldpaddsört, Chelone obliqua är den åttonde Årets Perenn i Sverige. Tidigare uppmärksammade perenner är: 1997 Stäppsalvia, Salvia nemorosa; 1998 Röd solhatt, Echinacea purpurea 'Magnus';1999 Jättedaggkåpa, Alchemilla mollis; 2000 Kärleksört, Sedum 'Matrona'; 2001 Ulleternell, Anaphalis triplinervis; 2002 Blodnäva, Geranium sanguineum 'Max Frei'; 2003 Rödbladig alunrot, Heuchera micrantha i sorter.
Årets perenn utses av Perennagruppen inom GRO; Gröna näringens riksorganisation.