Årets Perenn 2000
Från Perennagruppen
Kärleksört, Sedum 'Matrona' är utsedd till Årets Perenn 2000
Kärleksört är en välkänd och älskad perenn. Med sorten 'Matrona', som valts till Årets Perenn 2000, har kärleksörten fått en ny dimension. Det eleganta bladverket skiftar i brunröda nyanser och blommorna har en alldeles egen, intensivt rosa ton.
Sedum 'Matrona' står i blom hela hösten, från augusti till oktober. De enskilda blommorna är små och stjärnformade men tillsammans bildar de stora, praktfulla blomställningar. Runt dem håller fjärilar gärna stormöte eftersom kärleksört är en utmärkt nektarkälla.
Det fullständiga vetenskapliga namnet på Årets Perenn 2000 är Sedum telephium-hybrid 'Matrona'. På svenska heter den kärleksört därför att den ansetts kunna sia i olika kärleksangelägenheter. Genom att hänga upp två stånd av kärleksört under taket och se i vilken riktning de växer kan man få svar på sina amorösa undringar, enligt C.F.Nyman (1868).
Sedum-släktet omfattar ca 600 olika arter och kännetecknas av tjocka och köttiga blad. Hos 'Matrona' är det fräscha bladverket, med sina skiftningar i brons och rost, en tillgång i rabatten hela säsongen. De nya skotten skjuter upp tidigt på våren. Under sommaren blir plantan allt frodigare och får dessutom dekorativa samlingar av ljusgröna knoppar i toppen av skotten. När knopparna under eftersommaren slår ut i blom är 'Matrona' strålande vacker. Mötet mellan bladverkets brunröda toner och de lysande rosa blommorna är en färgmässig fullträff.
Robust och torktålig
'Matrona' är en relativt ny form av kärleksört som bara funnits på marknaden i några år. Mer kända sorter är t ex 'Herbstfreude' med blommor i rostrött, den vitblommande 'Stardust' samt 'Carmen' och 'Brilliant' som båda har mörkrosa blommor. Utmärkande för 'Matrona' är de kraftiga och stadiga stjälkarna som står emot regn och blåst. Det är en frisk, fräsch och i alla avseenden robust sort som blir ca 50 cm hög. Sedum 'Matrona' har valts till Årets Perenn 2000 i såväl Sverige som Tyskland, Holland, Belgien och flera andra länder runt om i världen.
Utmärkt i kruka
Liksom andra former av kärleksört kan 'Matrona' varmt rekommenderas för odling i kruka. Den har ett stadigt växtsätt och är vacker från vår till senhöst. T o m under vintern har kärleksörten ett prydnadsvärde. Inte minst när de torra och vissna blomställningarna kläds i rimfrost eller toppas av snö. Men det är förstås framför allt under höstens långa blomningstid som Sedum 'Matrona' lyser upp på balkong, uteplats eller trappa.
Skapar kontrast
I rabatten ger det brunrödskiftande bladverket hos 'Matrona' en fräck kontrast till såväl gråbladiga som grön- och gulgrönbladiga växter. Bland de gråbladiga är t ex malört (Artemisia) av olika slag, lammöron (Stachys byzantina 'Silver Carpet') och ulleternell (Anaphalis triplinervis) utsökt vackra tillsammans med 'Matrona'. Raffinerat är också att låta kärleksörten skjuta upp från en matta av grå kattfot (Antennaria) eller taklök (Sempervivum).
Låt gärna växter med liknande bladfärg men avvikande bladformer ingå i en komposition med Sedum 'Matrona'. Använd t ex rödbladig alunrot (Heuchera micrantha 'Palace Purple'), kopparstarr (Carex buchananii) eller taggpimpinell (Acaena microphylla 'Kupferteppich').
Blommor i vitt och rosa står vackert till bladverk som drar i brunröda toner. Vit eller rosa brudslöja (Gypsophila paniculata) är med sin skira framtoning ett ypperligt sällskap till den betydligt kraftigare 'Matrona'. Fingerborgsblomma (Digitalis purpurea), röllekor (Achillea millefolium) i rosa eller rost samt rosablommande nävor (Geranium) är andra förslag.
Bland gräsen finns det flera som är fina sällskapsväxter till 'Matrona'. T ex silverhavre (Helictotrichon sempervirens) med grå blad, magellans strandråg (Agropyron magellanicum) med blågrå och brokbladig blåtåtel (Molinia caerulea 'Variegata') med gulbrokiga blad.
Till snitt och torkning
Kärleksört är en utmärkt snittblomma som är fyllig och härlig i höstens buketter. Ljummet vatten i vasen och halv dos snittblomsnäring ger bäst hållbarhet. Blommorna kan även torkas för att sedan användas i olika torra arrangemang. Skär av fräscha blomstjälkar och torka dem hängande inomhus.
Foto: René van den Burg