Äppel, päron, plommon…
Vi har varit på en läcker utställning som öppnar i Göteborgs botaniska trädgård till helgen 27 september och varar fram till 5 oktober.
Det finns möjlighet att sätta experterna på prov och fråga om sina okända äppel- och päronsorter.
Även information om lämpliga äpplen för äppelallergiker kommer som vanligt att finnas i utställningen.
Av Sylvia Svensson och information från Botan
Äppelåret 2014
**Enligt information från Botan verkar fruktskörden i år vara mycket bra, men extremt tidig. Den varma och soliga sommaren har frambragt äpplen som har ovanligt fina färger. De har t.o.m. sett sorter som normalt är bara vita eller gröna, som t.ex. 'Transparente Blanche' och 'Oranie' med rodnande kinder. Med bra färg följer också smakrik och god frukt. Så det finns mycket att se fram emot.
Trots den fina skörden är våra kommersiella odlare i Skåne bekymrade. Kraftiga hagelskurar där har orsakat tryckskador på upp emot 50 % av äpplena hos några odlare. Detta påverkar inte smaken men EU-regler medför att frukten måste betecknas som klass II-frukt. Den blir då betydligt mera svårsåld. Men Kiviksodlarna har ett mycket bra motto i år, som vi verkligen instämmer i: ”En fläck eller två - go ändå!”
Ökat intresse för äppelodling
**Det finns ca 1 500 äppelodlare i Sverige och intresset ökar eftersom en del lantbrukare ser fruktodling som ytterligare en källa till avkastning. Enligt Lantbrukarnas Riksförbund pågår arbete med att öka den svenska äppelproduktionen och att se till att det finns svenska äpplen i butikerna året om. Eftersom Sverige producerar 20 000 ton äpplen per år och importerar 100 000 ton per år finns här en stor potential.
Nya sorter 2014
Från SLU's förädlingsstation Balsgård kommer fyra nya sorters äpple i år till handeln. De heter 'Agnes', 'Trulsa', 'Lovisa' och 'Folke'. De två sistnämnda är resistenta mot äppelskorv.
Botan har en tävling:
**Har du ett riktigt stort äpple? Ta med det till utställningen så väger de det. Rekordet i Sverige ligger fortfarande på 782 gram. Vinnaren får det fina äppelspelet som säljs i Botaniskas butik.
Fallfrukt
Släng inte frukt du inte själv kan ta vara på. I dag finns möjlighet att både lämna och få frukt genom t.ex. hemsidan Äkta vara och olika nätverk på Facebook.
Du kan också lämna in fallfrukten gratis på återvinningscentraler i Göteborg, där de blir till biogas.
Det ska också vara möjligt att fin frukt kan hämtas där för den som inget har själv.
Lämna inte kvar fallfrukten på gräsmattan, de är nämligen en bra grogrund för diverse svampsjukdomar som kan angripa trädet.