Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Anlägga en egen kryddtäppa

Etelhem, Gotland

Har du funderat på att anlägga en egen kryddgård eller kryddtäppa? Den här tiden på  året är idealisk för planeringen. Nu är det ju så att många människor bor i lägenhet och har därigenom inte tillgång till någon trädgård. Fördelen med kryddväxter, åtminstone de fleråriga, är att de som regel klarar sig bra själva. De behöver lite passning i början, men sedan de rotat sig brukar de visa en imponerande livskraft. Kanske kan man få låna några kvadratmeter tomt av någon bekant. Har man en sommarstuga passar det bra att ha kryddtäppan där.

Form
En kryddgård eller kryddtäppa kan formas på många olika sätt och man måste alltid planera efter förhållandena på platsen. Många kryddväxter introducerades i Sverige av munkarna. Deras kryddgårdar anlades med "rutor". Man gjorde experiment för att undersöka örternas olika medicinska egenskaper. Därför var det viktigt att hålla ordning och reda på dem. Detta sätt att bygga en kryddgård på lever kvar ända in i våra dagar. Fördelen med rutorna är att det är lätt att skilja plantorna åt. Kompletterar man sedan med namnskyltar så blir det ännu lättare. På våren, när man väntar på att kryddplantorna skall vakna till liv igen, kan det vara bra med skyltar om man har många rutor. Alla kryddor kom dock inte till Sverige med munkarna. Långt tidigare kryddade våra förfäder sin mat med allehanda örter.

En kryddplantering kan alltså se ut lite hur som helst. Tycke och smak varierar ju som bekant.

Här följer några enkla förslag:

* Plantera kryddorna i en vanlig rabatt. Tycker man att det är svårt att skilja växterna åt är det lämpligt att ha en rabatt med enbart kryddväxter (och så skyltar förstås). Annars kan man samplantera dem med vanliga prydnadsväxter.

* Plantera i rutmönster enligt "munkprincipen".

* Hitta på ett helt eget rutmönster. Tex rosettform. Rutorna kan vara runda, rektangulära eller se ut hur som helst. Det som är vackert är tyvärr inte alltid praktiskt. Där får man själv göra en avvägning.

Praktiska detaljer
Skyltar är alltid bra. Det finns naturligtvis att köpa, men man kan lätt tillverka budgetvarianter i trä. De brukar hålla i några år i alla fall. Man brukar få fylla i texten en gång om året ungefär.

Gångarna kan man anlägga med tex grus, natursten eller cementplattor. Gör inte gångarna för smala. Förr eller senare börjar plantorna att hänga ut utanför rutan och är gången för smal måste man tukta plantorna ofta.
Kanterna till kryddrutorna, alternativt rabatten, kan man göra på många sätt. Här är det bara att tänka på vad man brukar kanta vanliga rabatter med. Vi har lagt stenar hos oss. Det är inte praktiskt, men vackert och anknyter till det lokala. Tryckimpregnerade bräder rekommenderar vi inte. Kryddorna skall ju ätas och vad impregneringen innehåller för ämnen skall vi inte ens tänka på.
Planera redan från början för en sittplats. Du kommer inte att ångra dig. Det är en stor lyx att kunna sätta sig i sitt eget kryddland och känna dofterna, höra bin och humlor surra och dricka sitt eget tillverkade örtté!
Vill du odla både ettåriga och fleråriga sorter kan det vara praktiskt att ha de ettåriga för sig själva i egna rutor. De skall ju pysslas om mer och vill även ha lite vatten.

En annan praktisk detalj: försök att få avståndet mellan kryddplanteringen och köket att bli så kort som möjligt. Vitsen är ju att man snabbt och enkelt skall kunna skörda färska örter under matlagningen.

Läge och jord
De flesta kryddväxter vill ha soligt och skyddat läge. Det är inte säkert att den vackraste placeringen av kryddtäppan är den som kryddorna tycker bäst om.

Jorden måste vara lätt, genomsläpplig och väldränerad. Det får aldrig stå vatten i en kryddgård. Jorden får inte heller vara för fet. Tung lerjord blandar man ut med sand och torvmull.

Är jorden kalkfattig där du bor måste du åtgärda det. Kryddväxter vill ha kalk i jorden. Efter planteringen kan man lägga på lite kompost på jorden runt plantorna. De har inte behov av någon kraftig gödning.

Planering
Var noga med att ta reda på respektive växts slutliga höjd och bredd.

När du bestämt dig för var på tomten du vill plantera kryddorna så är det praktiskt att rita en plan på rutat papper. Tiden går så fort på våren. Har man en plan för kryddrutornas form och placering och har bestämt sig för vilka sorter man vill ha och i vilken ruta de skall placeras så är redan en stor del av jobbet gjort.

Vill du fråga något om kryddodling eller kryddväxter så kan du skicka frågan till mig, så svarar jag så fort jag kan!


Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB