Amaryllis
Amaryllis - julens grannaste stjärna
Amaryllis är ju vår ståtligaste lökväxt och den väljer också att blomma just nu vid jul- och nyårstid när vi så väl behöver färg och fägring.
Oftast är de amaryllislökar vi köper nu på hösten preparerade för att blomma till jul, så ju senare man planterar löken, desto kortare tid brukar det ta innan den blommar. Och det är inte svårt att driva dem i blom, de har ju allt de behöver redan samlade i löken, utom kruka och jord.
Ju större lök man köper, desto fler stänglar brukar det komma. Det finns jättelökar där omkretsen är 35 cm! Men tänk på att det även finns två arter småblommiga fjärilsamaryllisar i handeln. De har en liten lök, stor som en clementin ungefär.
Dessa växter som vi kallar amaryllis heter ju egentligen Hippeastrum x hortorum, syn. Hippeastrum hybridum, det svenska namnet som man nästan har glömt bort är riddarstjärna.
Det äkta släktet Amaryllis har bara en art, Amaryllis belladonna, kapamaryllis, och den är den enda som har "rätt" att kalla sig amaryllis. Den kan användas som trädgårdsväxt, men den är inte vinterhärdig hos oss, så den ser man oftast på betydligt sydligare nejder, t.ex. på Madeira.
Fjärilsamaryllis heter på latin Hippeastrum papilio. Den har fjärilsliknande blommor och kommer från södra Brasiliens regnskogar. Sorten 'Papillio' är den mest kända i denna grupp.
Den andra "fjärilsamaryllisen" heter Hippeastrum cybister och kommer från Bolivia och norra Argentina. Den har ännu smalare kronblad och mer spindelliknande blommor än föregående. Här kan sorterna heta 'Lima', 'La Paz' och 'Chico'.
Krukan ska vara ca. 2 cm vidare än lökens omkrets, ganska djup och den ska ha ett bottenhål, så att överskottsvatten kan rinna av. Det skadar inte om krukan också är ordentligt stabil och tung, för blommorna är ju tunga när de väl öppnar sig.
Alternativt kan man välja en stabil ytterkruka, om man vill plantera löken i en plastkruka. De lökar som säljs färdigplanterade med synliga knoppar är ju vanligen planterade i plastkrukor.
Det finns också olika sorters amaryllisstöd att köpa, en väl så behövlig manick som kan hålla den tunga blomman upprätt.
Lägg en handfull blomjord i den valda krukans botten. Håll i löken så att rötterna hänger rakt ner och så att minst 1/3 av löken kommer att hamna ovan jord. Fyll på jord så att krukan fylls, skaka den då och då så att jorden fyller alla håligheter. Tryck jorden lätt när krukan är fylld. Vattna rejält och om jorden rinner undan, fyll på mer.
Vänta sedan med nästa vattengiva tills jorden känns rejält torr och knoppen syns. Därefter hålls jorden lätt fuktig men gödsla inte. Akta också löken när du vattnar, den bör inte bli blöt.
Placera krukan t.ex. på en fönsterbräda med undervärme, som över ett element eller på ett golv med golvvärme, det påskyndar blomningen. Det bör vara ca 26 grader varmt. När knopparna väl har kommit upp ordentligt, placeras växten på ett svalare ställe för att den inte ska blomma förbi väldigt fort.
På en svalare plats kommer knopparna upp saktare. Detta kan vara bra att veta om man t.ex. vill försöka bromsa växten så att blomningen inträffar just till julen.
Tänk på att hela växten, men speciellt löken, innehåller giftiga ämnen med irriterande egenskaper. Man får ont i magen vid förtäring och kan få hudirritation vid kontakt med växten. Dock har det mig veterligen inte inträffat några allvarliga förgiftningar hos människor.Mer att läsa om amaryllis finns t.ex. här:
Opp Amaryllis!
Lyxiga amaryllis
Amaryllis - åter i ropet
Vi har varit hos Blomsterlandet som just nu har amaryllisutställningar runt om i landet. Där har vi fotograferat några fina sorter, men det finns ju många fler och antalet sorter ökar varje år! Titta och njut!
Fler bilder:
Amaryllis 'Vera'
Amaryllis 'Alfresco'
Amaryllis 'Estrela'
Amaryllis 'Exposure'
Amaryllis 'Toscana'
Amaryllis 'Jaguar'
Amaryllis 'Lime Green'
Amaryllis 'Misty'
Amaryllis 'Wedding Dance'