Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Alunrot

Alunrotens utseende och ett nytt uttal av det vetenskapliga namnet _Heuchera_ [hävvkera] gör att vi spärrar upp ögonen lite extra för den här växten. Från mörkaste purpur till ljusaste gröna med inslag av bland annat silver/grå strimmor gör alunroten till ett mycket spännande inslag i trädgården.

Från Blomsterfrämjandet


Alunrot - en symfoni av färger
[Hävvkera]

För de som har ett nyväckt trädgårdsintresse kan de vetenskapliga namnen på växterna vara avskräckande, men egentligen är de till stor hjälp och fungerar vart du än kommer i världen.

De som har varit i trädgårdsbranschen ett tag och är lite mer luttrade upptäcker snart att det händer saker hela tiden med namngivning och framför allt hur uttalet av växternas namn ska tolkas.

Ett bra exempel på detta är släktet Heuchera, alunrot, som numera uttalas [hävvkera].

Namnet på släktet kommer från en tysk botanist och läkare Johann Heinrich Heucher (1677-1747)och länge har vi uttalat namnet som [höjjtjera].

Idag kommer de flesta nya alunrotsorter från USA där ett intensivt förädlingsarbete ständigt pågår.

Alunrotens gränslösa färgspektra
Heuchera är ett sortrikt släkte och vi ska här bekanta oss lite mer med de här fantastiska perennerna. Hos alunroten ska vi uppmärksamma bladens färger och mönster. Det verkar inte finnas några gränser för vilka färger som kan åstadkommas, det finns t.ex. bladfärger i purpur, silver, brons, tenn, koppar, chokladbrunt, orange, skarpt limefärgat och nästan vitt och lägg där till alla strimmor och marmoreringar som också dekorerar bladen.

Att beskriva alunrotens färger är ingen lätt match då många av sorterna har härliga kombinationer av nyanser och inte blir det lättare då bladfärgerna förändras under växtsäsongen. Blomningen infaller oftast i juni-juli med skira blomställningar. För att alunrotens blomning ska komma till sin rätt kräver den någon form av bakgrund.

Plantera gärna alunrot framför t.ex. barrväxter, med olika gröna nyanser, eller vackra, stora prydnadsgräs vars blomning infaller senare på sommaren men där de gröna bladtuvorna bildar en fin bakgrund till alunrotens mjukt rundade bladverk.

Gemensamt för många av alunrotsortena är att de är relativt anspråkslösa och trivs på de flesta växtplatser så länge det inte är för torrt och där solen inte gassar för mycket. Alunrot kan planteras i de flesta jordar, men undvik tunga lerjordar, och välj gärna lätt soliga till halvskuggiga växtplatser. Ingen regel utan undantag och det gäller även för alunroten. Vissa sorter t.ex. 'Lime Rickey' tål inte sol alls. Läs därför alltid informationen på växtetiketterna innan du bestämmer dig för vilken sort som passar där du ska plantera.

Planteringstips
När det gäller perenner blir effekten bäst om man vid planteringen gärna sätter flera plantor av samma sort tillsammans i en grupp. Att plantera bara en planta i rabatten kan lätt ge ett rörigt intryck, försök därför att minst ha 3 plantor av varje sort. Ett annat alternativ är att använda alunrot i urnor och krukor, gärna då tillsammans med andra perenner för att få ett långlivat arrangemang.

Växtsättet hos Heuchera påminner om ett halvklot och blir därför ett "mjukt" inslag i planteringen. Heuchera har marktäckande egenskaper och blir så småningom som en tät matta utan att ta över för mycket. I milt vinterklimat är de flikiga bladen vackra året om och glöm inte att även studera bladundersidan som i många fall har en avvikande färg i jämförelse med ovansidan.

Sorter
Just sorten 'Plum Pudding' har en vackert rödlila bladundersida men en ännu vackrare ovansida där området närmast bladnerverna är plommonlila och resten av bladet går mot en gråmetallisk nyans. 'Plum Pudding' är kraftigväxande och blommar med krämfärgade blommor på 60 cm höga stänglar.

Några andra alunrotsorter där bladverket har en metallisk anstrykning är 'Green Spice' och 'Silver Scrolls'. Hos 'Green Spice' är området runt bladnerverna purpurfärgat och i övrigt är bladen mönstrade i grönt och i en mer grågrön nyans. Undvik att plantera 'Green Spice' i solen då bladen lätt blir brända. 'Silver Scrolls' har en mörkare grön nyans i området närmast bladnerverna på ett i övrigt gråmetalliskt blad. Blommar gör 'Silver Scrolls' med vita blommor på 60 cm höga stänglar.

Utmärkande bladfärger finns också hos sorterna 'Lime Rickey' , 'Marmalade' och 'Obsidian'. Den förstnämnda har en limefärgad bladnyans som lyser upp den mörkaste vrån i trädgården. 'Lime Rickey' måste planteras på skuggiga till halvskuggiga växtplatser eftersom den inte tål sol. Mitt i sommaren blommar 'Lime Rickey' med vita blommor på 40 cm höga stänglar.

Är man ute efter mer färg kan 'Marmalade' vara ett häftigt alternativ. Det är inte helt lätt att beskriva bladfärgen utan att missa någon nyans. Här samsas färgerna orange, koppar och purpur i en skön blandning. Dessutom är bladen lätt vågiga i kanten och lite lätt vridna så att bladundersidan blottas. 'Marmalade' blommar med ljust rosa blommor på stänglar som blir 40 cm.

'Obsidian' vars blanka, nästan svarta bladverk utgör en kontrast till de övriga i alunrotsläktet är klart den mörkaste alunroten av de som förekommer, just nu får väl tilläggas, och kan planters i både sol till halvskugga. Blommorna, som är vita, kommer i juni på 40 cm höga blomstänglar.

Tack vare det enorma utbudet av bladfärger kan alla hitta sin egen favorit att plantera i rabatt eller i ett krukarrangemang. Alunroten är mycket användbar i trädgården eftersom de vackra bladen kan få vilken rabatt som helst att livas upp. Förresten är både blad och blommor hållbara att använda i buketter om man nu nänns offra några till ett färgrikt arrangemang.

En nära släkting till Heuchera, som också har vackra blad, är Heucherella, klockvippesläktet.

Heucherella är en lyckad korsning mellan alunrot, Heuchera, och spetsmössa, Tiarella. Här syns det tydligt att bladens dekorativa mönster kommer från alunroten och att de söta blommorna är ett arv från spetsmössan.

Heucherella har ungefär samma krav på växtplats som en Heuchera men trivs bäst i skugga till halvskugga.

Heucherella 'Stoplight' kommer att få dig att stanna upp då den har blad i en ljust gulgrön nyans med en vackert rödaktig markering i mitten och längsmed bladnerverna. 'Stoplight' blommar med attraktiva blomspiror som är helt översållade av vita små blommor från maj och en bit in på sommaren.



Alunrot, Heuchera 'Obsidian'
Foto: Blomsterfrämjandet
Terra Nova Nurseries


Alunrot, Heuchera 'Plum Pudding'


Alunrot, Heuchera 'Marmalade'
Foto: Blomsterfrämjandet
Rickard Nordström


Alunrot, Heuchera-potpurri


Alunrot, Heuchera 'Sommarurna med bl.a. 'Obsidian' och 'Lime Rickey'


Alunrot, Heuchera 'Plum Pudding'


Alunrot, Heuchera 'Silver Scrolls'


Alunrot, Heuchera 'Lime Rickey'


Alunrot, Heuchera 'Green Spice'


Klockvippesläktet, Heucherella 'Stoplight'
Foto: Blomsterfrämjandet
Per Alm

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB