Allt om växtskydd - del 1
Av Katarina Kihlberg
Vi om odlar vår trädgård, det må vara blommor, grönsaker, bär eller rosor, lever med att det inte bara är vi som älskar allt som växer. Under växtsäsongen får vi ovälkomna besök av löss, larver, sniglar och andra kryp som lever det goda livet på våra plantor. I trädgårdshandeln finns en uppsjö av medel som kan rädda en hel del, men alla produkter kan knappast kallas biologiska. Det kommer dock fler och fler preparat som bekämpar ohyra men lämnar naturen i övrigt opåverkad. Hur du än väljer att gå till väga är det bra att börja med en grundläggande kunskap om hur du förebygger ohyra och sjukdomar, hur de sprids och, när du ändå drabbas, hur stora skador du kan förvänta dig.
Skydda dina växter!
I Maj-Lis Petterssons och Ingrid Åkessons bok Växtskydd i trädgård definierar de begreppet växtskydd som summan av alla åtgärder som syftar till att skydda våra kulturväxter från skador av olika slag. I stället för att vänta tills vi får angrepp av ohyra eller sjukdomar på våra växter och då genast åka iväg och köpa kemiska medel vill de få oss att tänka på hur vi sköter om växterna och så långt som möjligt preparerar dem för att stå emot angreppen. Detta sätt att tänka är helt nödvändigt för den som vill ägna sig åt ekologisk odling. Allt handlar om balans!
#Rätt växt på rätt plats#
Redan i plantskolan lägger du grunden för hur dina växter kommer må hemma hos dig. Det första du kan göra för att skydda dina växter är nämligen att välja rätt växt till rätt plats! Köp inte en planta som trivs bäst i halvskuggiga fuktiga lägen och plantera den i full sol i torr sandjord. Vad du får då är en svag växt som signalerar kom och ät upp mig − jag kan ändå inte skydda mig! Har du en blåsig tomt men har fallit pladask för en vacker växt som vill stå vindskyddat kan du gärna plantera den men göra dig det extra besväret att skapa vindskydd. Utgångspunkten är att gilla läget − du har den jord och det klimat i trädgården du har. Anpassa växtvalet efter det i stället för tvärtom.
Bästa möjliga start
Nästa steg i växtskyddet är att plantera din växt rätt! Tröttnar du på att gräva innan gropen är tillräckligt djup så ta en paus och fortsätt senare. Alltför många knölar ner sina plantor i för grunda hål, viker rötterna för att de ska få plats och hoppas på det bästa. Sen undrar de nästa sommar varför växten drabbas av så mycket ohyra och sjukdomar.Ta reda på hur din växt vill ha det − planteringsdjup, planteringsavstånd, jordtyp och så vidare. Det tar lite mer tid just då men sparar både tid och genererar mycket mer glädje i längden. Hjälp också dina nyplanterade växter genom att se till så att jorden är fri från ogräs så att rötterna slipper tävla mot starka, etablerade ogräsrötter om vatten och näring.
Kontinuerlig skötsel
Väl på plats och etablerad i din jord klarar plantan mycket på egen hand. Men om du dessutom väljer att samarbeta genom att gödsla, vattna vid behov och beskära och pyssla om plantan enligt vad som är önskvärt just för den sorten så kommer din belöning bli så mycket större. En stark och välmående planta är inte alls ett lika lätt byte för ohyra och sjukdomar som en trött växt som lider näringsbrist och har drabbats av långvarig torka.
När alla förhållningsregler kommer på en gång kan det låta betungande. Men i det stora hela behöver det inte vara så mycket arbete och framförallt så är det så mycket roligare att jobba med plantering, skötsel och allmän omvårdnad av växterna än vad det är att springa runt och jaga kryp, plocka larver eller gräva upp och slänga rostskadade rosor.
Läs också: Allt om växtskydd - del 2 Allt om växtskydd - del 3 Skadedjur&Sjukdomar