Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Aktuellt i september

Trots att det är höst finns det mycket som är vackert i trädgården. Med lite planering kan det finnas mycket i trädgården som lyser upp nu när kvällarna blir kortare. Träden börjar få fina höstfärger och det är en utmärkt tid att besöka plantskolor för att se vad som är fint på hösten. Tyvärr är inte utbudet alltid så stort som på våren. Bland blommorna finns det mycket som håller sig fint länge, vilket kan vara bra att tänka på när man planerar och planterar. Någon kruka med lite växter som är vackra nu på hösten är trevligt att ha utanför dörren och det finns mycket lämpligt att välja bland i butikerna. Genom att gå en runda i skogen kan man också hitta mycket att använda i olika arrangemang.

September är en bra månad för plantering av perenner, buskar och träd. Nu är luften fuktig vilket gör att växterna klarar sig bättre. Nu är det också tid att få ner blomsterlökarna i jorden. Plantera lökarna så tidigt som möjligt på säsongen medan de är fina och det finns mycket att välja bland. Det vanligaste är att man planterar lökarna tre gånger så djupt som de är stora. För att det ska bli snyggt bör man plantera flera av samma sort i grupp. Gödsla med benmjöl i samband med planteringen.

Dahlior och sommarblommor som inte tål frost kan behöva täckas med fiberduk om det blir någon enstaka frostnatt. Ofta kommer det många varmare nätter efter och det är synd att inte får njuta av blommorna då. När frosten tagit dahliablommorna ska knölarna grävas upp och förvaras frostfritt. Detsamma gäller gladiolus, anemon och begonia. Fuchsior, pelargoner och änglatrumpeter måste flyttas inomhus innan det blir frost.

Att samla egna fröer är ett roligt nöje och många sorters blomsterfröer är lätta att samla in. Man kan även samla in fröer för att ge till fåglarna i vinter. Den som är intresserad av att torka växter till olika arrangemang kan hitta mycket intressant både i trädgården och ute i naturen.

Jordärtskockor och vitlök är det tid att sätta. Purjolök kan man skörda hela hösten och vintern om det inte är alltför kallt, liksom olika sorters kål. Egna fröer av tomater, bönor, majs m.m. är lätt att samla in. Plommon- och körsbärsträden kan beskäras efter skörden.

I växthuset är det tid att städa när allt är skördat. Ömtåliga växter kan man förvara i växthuset över vintern. Lite vintersallat kan man också så där när det blir för kallt ute. Perenner kan också sås i växthuset. Till våren flyttas de ut och planteras där de ska stå. När chilifrukterna är skördade kan man skära av vedartade sticklingar och sätta i vatten. Där bildas snart nya rötter och sticklingarna kan sedan drivas inomhus för att få tidig skörd nästa år.

Det blir så här års mycket skörderester och löv. Passa på att göra en ny kompost och blanda om i de redan befintliga. Täck gärna med halm eller löv så pågår nedbrytningen längre. Dessutom gör det att komposten varken torkar ut eller blir för blöt. Komposten är nyckeln till bra jord som i sin tur gör att växterna frodas.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB