Aktuellt i juni
I vanliga fall brukar juni inte vara lika hektisk arbetsmånad i trädgårdslandet som maj var, men än finns det att göra:
Avsluta alla de projekt som är påbörjade under våren. Ta en sak i taget och gör klart, ta sedan nästa etc. tills allt är gjort. Då kan sommarfriden lägra sig och man kan njuta med gott samvete.
Du har väl knipsat bort frökapslarna på lökväxterna? Så att de inte tar kraft från löken genom att sätta onödiga frön. Låt däremot blasten vara kvar så länge den är grön, försök dölja den bland perennernas blad eller fläta söta flätor av narcissbladen!
Har du stuckit ner pinnar med lökväxternas namn i landen så att du vet var du har dem när det är dags att plantera nya på hösten? Om inte, så gör det nu när du ser var de finns, du kommer säkert inte ihåg det på hösten även om du tror det!
Plantera ut dina förodlade och avhärdade plantor när risken för nattfrost är över. Har du inga egna plantor så dignar det på torgen av färdiga plantor just nu.
Tänk på att sommarblommorna växer mycket snabbt och blommar ymnigt, de behöver därför mycket näring. Om du inte använt långtidsverkande näring i jorden så använd flytande näring när du vattnar, minst en gång per vecka.
Nu är det också dags att plantera ut de förodlade, avhärdade dahliorna och gömma en och annan gladiolusknöl i jorden för sensommarprakten.
Täck kålplantorna genast med fiberduk för att hindra kålfjärilen att lägga ägg på dem och för att hålla hungriga harar borta.
Plantera några tagetesplantor i grönsakslandet mellan nyttoväxterna, de kan förvilla både lök- och morotsflugan!
Om du behöver beskära vårblommande buskar så kan du göra det nu, direkt efter blomningen.
Gå varje dag på lusvandring i trädgården. Om du städar direkt när du hittar de första marodörerna så kanske du slipper ta till starkare medel sedan.
Hittar du större kolonier, torka bort dem med en trasa. Gör sedan en egen antilusvätska av 0,5 dl såpa, 1 l vatten och 0,5 dl T-sprit och spreja 3 dagar i rad eller tills lössen är borta, efterbehandla sedan minst 1 gång per vecka så det inte kommer nya.
Håll också koll på liljebaggar och deras äckliga larver, ju fler du eliminerar nu desto mindre skador hittar du längre fram.
Plocka bort alla larver du hittar på dina växter och bär dem till en annan plats om du inte är säker på att de är skadliga. De kan ju vara fjärils- eller nyckelpigelarver som man så gärna vill ha kvar.
Håll koll på sniglar, ordna fällor och i nödfall använd de icke-giftiga järnsulfat-snigelpreparaten som kommit i handeln, Snigel-Effekt och liknande. Här hittar du fler mer eller mindre bestialiska snigeltips.
Häng upp klistriga feromonfällor i äppelträden så att rönnbärsmalens hannar fastnar i dem och honorna inte hittar några att para sig med. Då blir det förhoppningsvis inte så många fula gångar efter deras glupska larver i äpplena…
Luckra ofta i landen och plocka bort allt ogräs nu innan det hunnit bilda frö.
När du klippt gräsmattan, lägg gärna gräsklippet (utan maskrosor!) i landen som marktäckning, så blir det mindre ogräs sedan och du gödslar samtidigt, dessutom minskas avdunstningen så man behöver inte vattna så mycket.
Plocka bort avblommade blommor från perenner och sommarblommor, många av dessa tackar med en andra blomning om man gör detta. Penséer och violer som blommat ut kan man klippa ner till ca. 5 cm så de kommer igen senare under sommaren. Och så ser det ju prydligare ut också.
Även de fleråriga kryddväxterna har säkert hunnit långt nu och kan börja skördas. Gör gärna söta, härligt doftande kryddbuketter att ge bort till vänner istället för snittblommor och häng upp på tork eller frys in sådana buketter för eget bruk också.
Och så skall man ju plocka minst sju sorters blommor till midsommar, om inte för att läggas under kudden, så till ett praktfullt vasarrangemang i alla fall!