Aktuellt i juni
Nu har vi äntligen kommit till den första sommarmånaden och vi får verkligen hoppas att denna sommaren blir bättre än förra. I södra delarna av landet har vädret varit förhållandevis varmt ett tag och det är alltid en bra början.
Efterhand som nattemperaturen stiger kan man plantera ut allt fler växter. Det gäller att man inte glömmer avhärda dem innan. Ställ ut dem några timmar i ett lugnt och skuggigt läge. Öka tiden lite varje dag och efter en veckas tid går det att plantera ut dem för gott.
Ett alternativ som brukar fungera bra är att täcka växterna med fiberduk vid utplanteringen. Fiberduken jämnar ut temperaturen och skyddar för den starkaste solen, vilket gör att växterna klarar sig bättre.
Bönor och ärtor som vill ha det varmt i jorden för att gro är det tid att så nu. Sätt också ner pinnar i marken där växterna kan klättra. Någon form av nät går också bra. Hur högt stödet bör vara beror på sortvalet. Rädisor och sallat kan man så på nytt för att få fräscha grönsaker länge. När det är soligt och varmt torkar ytlagret i jorden fort och man får inte glömma att vattna. Fröna måste ha det fuktigt under groningsperioden.
När det gäller växter i övrigt kan även de behöva en vattning. Är jorden torr en bit ner i marken eller börjar växterna sloka är det tid att vattna. Ge minst 30 mm vatten, vilket motsvarar 30 liter per kvadratmeter. Det gör att vattnet når ner till rötterna och förhindrar att rötterna söker sig mot markytan och man behöver då inte vattna så ofta. Två gånger i månaden brukar räcka. Täck gärna marken med löv, gräs, halm eller sten. Det gör att fukten bevaras bättre. Marktäckning med gräs gör dessutom att näring tillförs växterna. Nu tycker inte alla det är så snyggt med torkat gräs i rabatterna och vad man väljer att täcka med är en smaksak.
Växterna som du börjar växa sig höga kan behöva stöd för att inte brytas. Det gäller bland annat pioner och riddarsporrar. Det finns fina stöd där växterna växer upp genom ett nät. Det är praktiskt och stöttar växterna effektivt, dessutom döljs stödet effektivt av bladmassan. Naturligtvis kan man även konstruera egna stöd av pinnar och snören om man hellre vill det.
Häckarna kan behöva en finputsning nu. Större klippningar görs med fördel på vårvintern. Blommande buskar ska beskäras när de har blommat. Det gäller bland annat forsythia, ginst, syren, rosenmandel och praktspirea.
I växthuset växer det så det knakar och växterna behöver mycket näring och vatten. Vattna på morgonen så hinner det torka upp innan kvällen. Ha helst en balja med vatten i växthuset att ta av så slipper växterna duschas med kallt vatten. Tomaterna kan behöva tjuvas, vilket innebär att man tar bort de nya skott som kommer i bladvecken. Vinrankan behövs kanske gallras. Sitter klasarna för tätt blir vindruvorna mindre och inte så söta i smaken. Finns det plats över kan man så sallat i växthuset. Sallaten blir krispigare och många tycker den blir godare när den odlas i växthus. Var dock noga med vattningen, sallat gror inte om det är för varmt.
Och slutligen något som är viktigt så här i början av sommaren. Håll efter ogräset. Rensar man i tid slipper man mycket arbete senare. På ogräs som sprider sig med utlöpare måste man få bort rötterna. Det gäller bland annat revsmörblomma, kirskål och kvickrot. Får man inte bort rötterna kommer det snart nya blad och om man hackar sönder rötterna resulterar varje rotbit i en ny planta. Har man väl fått bort ogräset är det bra att täcka marken med gräs, löv eller täckbark. Samtidigt som det försvårar för ogräset att få fäste gör det att markfuktigheten bevaras. Att plantera något marktäckande är en ännu bättre metod och dessutom vackert. Det finns många marktäckande växter att välja bland. Är man inte noga med rotogräset fungerar snart det som marktäckare och det är kanske inte vad man önskar.
Använd fiberduk eller miniväxthus för att skydda växterna.