Aktuellt i juli
Växterna kan behöva extra näring och vatten nu i juli. Bra näringsvatten kan man göra av nässlor, åkerfräken och vallört. Man kan också laka ut näringen ur stallgödsel genom att blanda den med vatten. Täck marken mellan växterna och i gångarna med gräs, halm eller träflis. Då behålls fukten och ogräset får det svårare. Dessutom frigörs en del näring.
Nu är det tid att så de asiatiska grönsakerna, bla. pak choi, kyona och salladssenap. De flesta sorterna blir nämligen bäst nu och går inte så lätt i blom. De asiatiska kålväxterna växer snabbt och trivs bra på hösten. Det flesta sorterna klarar dessutom några minusgrader. Även de kinesiska rädisorna, som finns i handeln, går att så i juli. Sallat, kålrabbi och andra snabbväxare kan man så en ny omgång av nu.
Det är också tid att gallra karten i fruktträden. Det gör att frukterna som sparas får mer näring och ljus, vilket gör att de blir godare.
På de remonterande rosorna klipps de överblommade skotten bort. Ta bort vissna blommor på sommarblommorna så blommar de längre.
Sätt revplantorna på jordgubbarna i egna krukor så hinner de rota sig och är färdiga för utplantering till hösten.
Håll utkik efter skadegörare. Kläm ihjäl larver och bladlöss. Lär dig känna igen de nyttiga insekterna som äter skadegörare. Nyckelpigan och i synnerhet larverna är storkonsumenter av bladlöss. Tänk på att insektsmedel dödar allt liv, även det man vill ha kvar.
Kupa potatisen och morötterna så att de inte blir gröna. Grön potatis är giftig och inte särskilt smaklig. Kupa purjolöken om du vill ha långa vita halsar.
Växthuset måste luftas ordentligt nu när det är som varmast. Glöm inte att vattna och duscha växterna. Gör det på morgonen så att de inte står blöta på natten. Se också till att plocka bort blad som har vissnat och växter som är angripna av sjukdomar. Genom att gallra bland tomatbladen får tomaterna mer ljus.
Krukodlade växter kan man plantera hela sommaren. Ofta kan man hitta växter till lägre priser vid denna tiden. Besök en plantskola och se om där finns något fynd.
Läs mer:
Nässelvatten