Aktuellt i januari
Januari, årets första månad
Nu äntligen är vi på väg mot våren! Solen kommer upp en liten, liten stund tidigare och kvällen dröjer kvar en smula längre. Härligt! Kolla gärna TV:s Solbild i söndagens Aktuellt och bli glad!
Dock är kvällarna fortfarande både långa och mörka. Passa på nu att läsa trädgårdsböcker och -tidningar och planera för sommaren som kommer. Hur var det nu med örtagården som du länge har drömt om? Eller att så några vackra grönsaker bland sommarens blommor? Skissa och skriv upp, kanske i en stor, härlig bok med tomma blad som du döper till Mina Egna Trädgårdsplaner. Då riskerar du inte att glömma bort alla de häftiga idéerna på våren när våryran sätter in!
Beställ nya frökataloger, bläddra och fröjdas! Om du sedan fastnar för några nya, spännande sorter så har du god tid på dig att beställa nu när vårbrådskan ännu inte har infunnit sig.
Om dina såfingrar kliar alldeles förfärligt, kan du faktiskt peta ner vissa bråttom-sorter redan i slutet av månaden: pelargoner, jätteverbenor, chili, purjo med flera.
Du kan redan nu så smörgåskrasse och grodda olika sorters groddgrönt. Du kan sticka vitlöksklyftor i jorden och får inom kort härliga gröna skott att piffa upp salladen med!
För barnen kan det vara roligt att ha morots- och rödbetsnackar på ett tefat i vatten. Snart spirar det friska blad från dem igen!
Trots januari, kan du skörda i markerna: de frostiga enbären lossnar lätt nu och kan torkas och användas som krydda i vilträtter.
Passa också på att gå runt i de vinteröppna botaniska trädgårdarnas växthus och i plantskolorna och fröjdas åt alla växterna som frodas och ger sommarkänsla året om. Du kan passa på att ställa frågor åt trädgårdsmästarna nu när de inte har så bråttom och de kanske har tid att ge dig råd om planering och plantering.
Kolla också i plantbutiken om de rear amaryllislökar. Det är underbart med en hel rad billiga amaryllisar, gärna i andra färger än de julröda.
Snittblommor piggar upp mycket! Överraska din familj, vänner och arbetskamrater med en första, frasig bukett tulpaner! Den tredje veckan i januari har blomsterhandlarna tulpanvecka och Tulpanens Dag.
Glöm inte bort småfåglarna. De har svårt att hitta någonting att äta i naturen så här års. Förse dem med mat och ge koltrasten ett äpple om dagen enligt djurdoktorns ordination! Kolla också hur fågelholkarna mår. Fåglarna söker skydd mot vind och ruskväder i holkarna även under vintern. Gör nya vid behov. Gör rent i god tid, reparera eventuella skador och sätt upp fler holkar så de håller. Men spika inte i träden!
Gör snö- eller islyktor och använd bort julens alla ljusstumpar.
Om du har små vintergröna växter och murgröna i dina julgrupper, rädda dessa till ett fortsatt liv genom att plantera om dem och sköt dem som rumsväxter fram till våren. Sedan kan du plantera dem i trädgården och få en förtjusande växt alldeles "gratis".
Skaka av den tunga snön från buskarnas och de vintergröna växternas grenar så de inte fläks eller förvrids. Särskilt den blöta kramsnön är mycket tung. Släng inte heller snön på buskarna när du skottar, det blir för tungt för dem!
Men snön skyddar växter också. Skotta gärna lätt pudersnö över ömtåligare perennväxter så de får det lite varmare än om de står i barfrosten eller om de isiga vindarna viner runt dem.
Ta in några kvistar för drivning. Blåbärsris får snabbt ljuvligt ljusgröna småblad och ibland även söta små rosa blommor. Du kan passa på när du beskär fruktträd i slutet av månaden att driva några kvistar. Det blir så småningom vackra vita blommor och småblad.
Glöm inte bort att du samlade och torkade örter i höstas! Gör härliga örttéer nu när man behöver något varmt att dricka!
Du kanske kan ordna en snöskulpturtävling med egna och grannskapets barn och fira sedan med bullar och varm vinbärssaft från termosen! Alla vinner!
Skotta också växthustaket så det inte brakar in. Snön kan du lägga vid väggarna istället, så skyddar den växthuset lite.
Kolla då och då hur dahlior, pelargoner, fuchsior och andra vintersovare har det. Kanske behöver det vattnas lite, men det kan också vara tvärtom: dahliaknölarna riskerar att ruttna om det är för blött. Mät också temperaturen i förvaringen så det inte blir minusgrader, för det förstör dahliaknölarna.
Använd gärna luftfuktare inomhus i närheten av dina rumsväxter, då många av dem far illa av den torra, varma luften. Ge växterna en lätt, välgörande dusch med blomsprutan, gärna varje dag.
Gå härliga promenader i skogen en solig vinterdag och titta på alla vackra barrträd. Eller åk kälke och pulka med barnen i skogsbacken. Varm choklad från en termos värmer skönt mellan åken!
Kolla vinterhimlens alla stjärnor på kvällen. Det finns utmärkta stjärnkartor och bra hemsidor på Internet för att lära känna några av de många stjärnbilderna eller de största, lyskraftigaste stjärnorna.
Du kan ju även kolla läran om "sådd efter månens faser" och se om det ger bättre resultat! Se t.ex.Biodynamiska Föreningens kalender!
Kryddgrönt på gång.
Foto: Nanna Salmi
F.d. julgruppsgrönt som efter några år i trädgården är stora och fina.