Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Aktuellt i januari

Nu är det ett nytt år i trädgården och snart tar trädgårdsarbetet fart igen. Efter att allt helgstöket är över är det roligt att botanisera bland frökatalogerna som droppar in. Det är alltid lika roligt att se vad de har för frönyheter och börja planera inför säsongen.

En underhållande sysselsättning inför säsongen kan vara lite snickrande. Tycker man det blir trångt med alla frösådder i fönsterkarmarna på våren är det lätt att snickra en liten "odlingsbänk". En lagom temperatur för de flesta växter är lite under normal rumstemperatur och om man har ett ledigt rum där man kan hålla en lite lägre temperatur är det bra att placera bänken där. När jag byggde min odlingsbänk använde jag ett gammalt bord som jag hittade i källaren. På kanterna spikade jag fast trälister. Ovanpå bordet lade jag plast och en filtmatta. Tack vare att filtmattan håller vatten är det enkelt att vattna och listerna gör att vattnet inte rinner av.

För att växterna inte ska bli rangliga krävs det mycket ljus. Att använda nya lysrör blir ganska dyrt, men på de flesta orter finns ställen som säljer begagnade saker. Lysrören jag använde kom jag över på ett överskottslager för några tior. Lysrören skruvade jag fast i en spånskiva av samma storlek som bordet. Spånskivan fick jag tillsågad på byggmarknaden. För att den inte skulle bli för tung (och dyr) så valde jag en tio millimeter tjock skiva. För att den skulle hålla formen skruvade jag fast ett par lister tvärs över. I dem satte jag i sin tur krokar så att jag kunde hänga upp lysrören i taket. På byggmarknaden köpte jag också en tunn kedja så att jag kan ändra avståndet efterhand som växterna blir högre.

Man kan givetvis göra på många olika vis, beroende på vad man kommer över. Jag blev i alla fall nöjd med min lösning och så kraftiga växter har jag inte tidigare kunnat plantera ut. Så samla ihop lite grejer och bygg en egen "odlingsbänk". Det lönar sig!

Något jag har tänkt snickra i vår är fågelholkar. Exakt hur man bygger dem kan vara svårt att beskriva här, men på biblioteken och i bokhandlarna finns några böcker som beskriver storleken på holkarna och vilken höjd de ska sitta på. På sommarhalvåret äter fåglarna mycket insekter och genom att erbjuda dem någonstans att bo kan man som tack få ha växterna ifred för insekterna. Eftersom fågelholkar inte är så stora går det bra att använda spillbitar vid byggandet. Snickerifabriker och byggmarknader säljer för det mesta frånsågade bitar billigt, och de bitarna duger alldeles utmärkt till fågelholkar. Om man sedan vill måla sina fågelholkar är ju en smaksak. Men innan det är dags för fågelungarna att se dagens ljus så glöm för allt i världen inte hålla dig vän med fåglarna genom att fylla på fågelbordet med frö, frukt, nötter och bröd.
Om du samlade vackra stenar eller drivved på ständerna i somras så kan du ta fram dem nu och måla egna personliga skyltar till ditt trädgårdsland eller kryddland. Texta grönsaksnamnen med vanlig hobbyfärg, rita något enkelt mönster och för att färgen inte skall slitas bort av väder och vind kan du lacka hela stenen eller brädbiten med vanlig vattenbaserad klarlack. Visst finns det lyxiga skyltar i både plåt och balsaträd att köpa, men de är dyra, grannen har likadana och dessutom är det roligt att göra egna skyltar av naturens eget material.
Allt det här tycker jag att man skall passa på att pyssla med i januari-februari för redan i mars kan vi börja peta ner frö i krukor, städa i trädgården och då har man absolut inte tid att snickra och måla. Eller hur?

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB