Aktuellt i december
December, årets sista och mörkaste månad, men inte nödvändigtvis den dystraste för alla juleljusen lyser ju upp det mörka.
Men den är också månaden då det vänder åter mot ljuset! Vilken tröst för våra frusna, vårlängtande trädgårdssjälar!
December innebär också många glada fester, som vi kan passa på att förgylla med massor med levande ljus som jagar bort skuggorna i hörnen. Vi kan också pynta med många vackra julblommor i lysande röda färger, eller varför inte de stillsammare vita. Här kan du läsa en artikel om vinterns vita blommor.
Julamaryllisen har du förhoppningsvis redan planterat, men än i början av månaden kan den hinna om du hittar lökar som är fördrivna för att blomma till jul och som redan har en aning av knoppen framme. Hur du gör med amaryllis står att läsa här.
Glöm heller inte bort att det runt julen går att köpa amaryllis som snittblomma. Blommorna står sig lika länge i vas som de skulle göra på lök, och man kan göra mycket praktfulla arrangemang med bara ett par stjälkar med flera klockor och något grönt från den egna trädgården.
Nu finns det också tid att pyssla om sina vänner krukväxterna. Även när snön yr och rutorna är täckta av iskristaller, kan man på fönsterbrädan ha frodig grönska och glada blommor.
Även om det inte finns så mycket att ta in och sätta i vas från trädgården nu, så finns det alltid något. Se artikeln: Trädgårdsårets sista arrangemang. "There are always flowers for those who want to see them!" (Henri Matisse).
Den mörka månaden lyses också upp av Advent och alla de tusentals tindrande, små ljuspunkter som vi hänger ut. Det kan se mycket vackert ut med dessa små ljus, bara det inte går överstyr, så att hela trädgården ser ut som ett cirkusområde med kulörta, blinkande saker i alla de färger! Men smaken är ju som bekant, delad…
Pynta även på balkongen/terrassen med girlanger av vintergröna växter och ev. med en ljusslinga. Kungsgran och andra ädelgranar barrar inte, ej heller de flesta andra vintergröna växter till skillnad från den vanliga granen och i viss mån även enen.
Har du frost, kan du gjuta egna islyktor i ett spann: häll i vatten, låt stå ute över natten när det är minusgrader, gör hål i isen nästa dag och häll ut det kvarvarande vattnet. Tippa sedan försiktigt ut den färdiga islyktan, placera en ljusstump inuti och lys upp kvällsmörkret. Du kan också utnyttja din gamla ljusslinga som bara lyser delvis genom att lägga den på marken och placera en hel rad islyktor över de ännu lysande lamporna. En annan variant av föregående är den gamla klassiska snöbollslyktan.
Nu är det också dags att börja tänka på gröna julklappar till trädgårdsvännerna. Det behöver inte vara något stort och dyrt. Det roliga är ofta att gåvan är självgjord: kanske en vacker, egenkomponerad julgrupp med egenhändigt uppdrivna jultulpaner, en självsnickrad, rolig fågelrestaurang, komplett med mat, egna, roliga fröer i vackra handgjorda påsar, en stickling av den ovanliga, ärvda krukväxten från mormors tid, planterad i en vacker kruka, en självgjord krans att hänga på dörren, gärna i god tid till advent (här kan du läsa om hur du gör en)
Vill man ändå köpa något, så kanske en kvalitetssekatör eller -plantspade skulle vara något? Eller en vacker vattenkanna, ett fågelbad, ett presentkort på växter eller trädgårdsböcker - dem får man mycket glädje av!Ofta finns det rara "julenar" med i julgrupperna. Ta vara på sådana! Men det är sällan just enar, utan ofta är det någon sorts cypresser. Plocka isär julgrupperna när julen är förbi, plantera växterna du vill spara i egna krukor och sköt dem som krukväxter, placerade svalt och ljust, tills våren kommer och du kan plantera ut dem i trädgården. Själv har jag numera flera meter höga f.d. julgruppsväxter som vintergröna blickfång i trädgården!
Även azalea, tulpaner och hyacinter kan räddas till livet efter jul: skär bort de utblommade blomstjälkarna på lökväxterna, placera dem svalt och ljust och vårda lökarna till våren, då de kan grävas ner i trädgården. Hur du sköter azalean, kan du läsa här.
Skriv ner sommarens trädgårdshändelser nu mens du ännu kommer ihåg. Gör ev. vackra fotoalbum med kommentarer om dina vackraste bilder.
Under vintern har du också tid att planera för kommande säsong, göra skisser och planritningar, läsa böcker, tidningar, frökataloger och hemsidor om trädgård och drömma dig bort till varmare tider.
Har hungriga fåglarna redan ätit upp alla bären i trädgården? Kanske har du sparat några klasar rönnbär i frysen till deras julglädje? Häng i så fall upp lite i buskar och träd nu. Annars gillar bl.a. trastarna äpplen: dela ett på mitten och lägg ut så kommer de snart och spisar! Man får lägga ut ett nytt äpple nästan dagligen!
De andra fåglarna tackar också för passande mat genom att sjunga glada arior längre fram på våren i närheten av sin utspisningsplats!
Tänk på att inte förvara vinteräpplen i närheten av grönsakerna. Äpplena utsöndrar etylengas som får exempelvis morötter att bli beska. Placera inte heller blommor och äpplen nära varandra, eftersom etylen får blommorna att vissna i förtid.
Har du egna kryddor kvar, ute eller på fönsterbrädan, kan du göra ett förkylningste av dem: några blad av (peppar)mynta, citronmeliss och salvia i botten på en kopp, häll över hett vatten, låt dra 5 minuter med ett lock över, söta med en sked honung.
Har du grönkål och brysselkål som ännu står i landet, börjar det vara dags att använda den till julmaten. Den förstnämnda kan du laga t.ex. genom att koka den i skinkspadet och sedan steka den i stekpanna i smör på skånskt vis! Den senare blir gott till julbordet i olika skepnader.
Har du fortfarande plusgrader och ingen tjäle, passa på att vattna rododendron och andra vintergröna växter en extra gång. De behöver vatten nu och solskyddsväv senare för att klara vårvinterns kombination av sol och tjäle!
Om det kommer mycket snö, skaka av den från grenarna så att de inte knäcks. Bind ihop mindre, ömtåliga buskar och barrväxter med hjälp av en stödkäpp till en smal spets så att det inte kommer snö in i busken och deformerar den.
Ev. stödkäppar kan behöva sättas ner nu, dels för att buskarna ska klara snötyngden och dels för att senare hålla uppe solskydden. Käpparna kan vara svåra att få ner i frusen jord så gör det nu när det ännu går.
Bred ut vinterskyddsväv, granruskor, torra löv eller halm över växterna som behöver vinterskydd. Gör detta först efter att marken har frusit till något men innan snötäcket kommer, detta för att du inte skall bädda det skönt för möss och sorkar!!
Du har väl också skyddat buskar och trädstammar med skyddsnät eller -spiral mot hungriga harar och råddjur? Tänk på att en hare som står på snön på bakbenen, kan nå ganska högt upp! Trampa hårt på snön runt fruktträden så att inte sorkar gnager på stammarna längst ner under den mjuka snön!
Så njut nu av juletidens alla fester, koppla av i familjens och goda vänners lag och så dröm om den kommande våren!
Hippeastrum 'Vera' och 'Pamela' i vas