Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Aktuellt i augusti

Augusti, månaden då månen hänger stor och varmgul i äppelträdets topp, kräftdoften sprider sig över trädgården och många små ljuspunkter lyser upp de ljumma sensommarkvällarna. Det är dags att kura skymning i glada vänners lag och njuta! Lugna augusti är den verkliga "kvällsmånaden" i trädgården!

Nu fylls också frysar, skafferier och källare av Floras alla gåvor, i burkar, flaskor och påsar. Nu torkas, saltas och fryses det in, saftas, syltas och görs gelé för vinterns njutningsstunder.

  • Det sistnämnda betyder också att man får mängder av blast och växtrester som man kan använda till att starta en ny komposthög med. Det är bra att ha flera komposter i olika "mognadsstadier" på gång, man kan använda ur den äldsta och fylla på nytt i den nyaste. Lägg det grövsta materialet underst i den nya komposten, sedan ett lager växtrester och sedan ett lager "startjord" från en gammal kompost, som innehåller mikroorganismer som sätter igång förmultningsprocessen snabbare. Fortsätt sedan att varva, ta inte tjocka lager med gräs utan variera så mycket som möjligt för att få en luftig kompost.

  • Glöm inte att samla material till eget örtté: torka svartvinbär-, citronmeliss- och myntablad, ringblommans och rosens blomblad och mycket mer. Det finns hela böcker skrivna om ämnet! Förvara det torra örtteet i täta burkar på en mörk, torr plats.

  • Torka också kryddor och gör egna blandningar. Här kan man läsa lite om sådana.

  • Gå varje dag en runda i trädgården och plocka lite ogräs här, klipp bort en och annan vissen blomma där, stöd en ranglig stjälk och snygga till där det behövs. Om man gör lite varje dag, blir arbetet inte så tungt som om man försöker hinna med hela trädgården på en gång.

  • Skörda eget frö att användas till sådd nästa vår och ge även bort till vänner och bekanta. En egen, vacker fröpåse är faktisk en mycket välkommen present till en trädgårdsvän! Dessutom gratis!

  • Många växter har så vackra frökapslar att man kan använda dem till dekoration. Passa på att samla sådana, både ute i naturen och i trädgården. Häng upp och ner på tork.

  • Plocka bort vissna rosor efter hand från andra än engångsblommande rosor, så att de inte slösar kraften till att bilda nypon utan fortsätter att blomma. Nyponrosor skall man förstås låta behålla sina vackra nypon.

  • På sommarblommor och perenner som man inte önskar frö av skall man klippa bort utblommade blommor. Det kan hända att de kommer med en ny blomning igen när de slipper slösa krafter på att bilda frö.

  • Ogräset har inte alls tagit semester utan fortsätter att växa. Gör en raid nu och försök ta bort dem innan de går i frö! Rotogräs bör slängas i soppåsen, inte i komposten!

  • Gör härliga blomsterbuketter att ta in och ge bort, nu är de flesta snittblommorna som bäst. Det finns också odlingar för eternell-självplock, gör en avstickare till en sådan och torka vackra buketter till vinterns lustfyllda pyssel!

  • Det är också dags att så två-åringarna nu, de hinner komma upp och växa till sig innan vintern kommer. På så sätt kommer de att blomma tidigare nästa år och hinner också fröså sig själva då och sedan behöver du inte så dem mer utan den saken sköter de själva i fortsättningen!

  • Man kan också höstså (i södra Sverige september-oktober) en del grönt: dill, persilja, gräslök, körvel, vinterportlak, palsternacka och morötter är bra exempel på detta. Fröna gror inte nu men de ligger kvar och startar sedan extra tidigt på våren. Vintersallat gror däremot direkt och ger ätbart så länge marken är bar och tjälfri, så även tidigt på våren igen. Man kan också så rädisor, spenat och många asiatiska grönsaker nu i början på månaden, de hinner ännu ge blad till wokrätter och sallader och går inte i blom lika lätt som om man sår dem på våren, då det rika ljuset ger signaler till dem att bilda blommor.

  • Även i växthuset kan man så en ny omgång rädisor, sallat, gräslök och persilja för att skördas under hösten.

  • Vitlök kan du också sätta nu i augusti/september. Sätt klyftorna ca. 5 cm djupt.

  • Reparationssådd av gräsmatta kan man göra nu i augusti, då daggen på nätterna ökar och luften är svalare och fuktigare. Gräsmattan kan också gödslas (NPK eller speciell gräsmattegödsel) en gång till nu.

  • Glöm dock inte att vattna, augusti kan också vara väldigt torr.

  • Höstgödseln (PK) skall man också sprida ut nu, i södra Sverige i mitten på augusti, i norra delarna redan i början på månaden.

  • Ta in basilikan om du har den ute, den är känslig mot svala nätter. Har du möjlighet att ordna tillskottsljus under ett lysrör så kan den växa och ge skörd långt in på vintern.

  • Halvförvedade sticklingar av lavendel, buxbom och många andra häckväxter kan man passa på att försöka göra nya plantor av nu efter häckklippningen. Gör en fuktig torv-sandblandning i en kallbänk och stick ner ca. 10 cm långa sticklingar med förvedad, repad nedre del. Lavendelsticklingen skall ha en klack. Lämna 1/3 av sticklingen ovan jord. Vattna. Täck med fiberduk och senare på hösten med en glasskiva. Se till att sticklingarna inte torkar ut. Nästa sommar har de förhoppningsvis rotat sig och kan planteras ut i rabatten.

  • Häcken kan putsas en sista gång i slutet av månaden, den skall inte växa mer nu utan förbereda sig för vila. Ge ev. en giva höstgödsel i mitten på månaden.

  • Träden som savar mycket på våren kan man beskära nu på sensommaren. Sådana träd är bl.a. björk, trädbuxbom, tulpanträd, magnolia, valnöt och mullbär. Stenfruktsträd (plommon, aprikos, körsbär, persika) beskärs efter skörden.

  • Kolla vårens ympar nu. Har de tagit sig, ta bort basten, så den inte skär in i de växande grenarna.

  • Efter skörden beskärs även hallon och björnbär. Alla skott som gett bär i år klipps bort ända ner, så att de nya skotten som ger bär nästa år får plats att växa. Jordsgubbsrevorna tas bort också, de tar kraft från moderplantan.

  • Kolla och städa källaren och andra förvaringsutrymmen snarast! Diska burkar och flaskor noga! När skörden är igång som bäst har du kanske inte tid att göra iordning förvaringsutrymmena…

  • Dela vårblommande perenner nu och ge bort till vänner. Kanske får du själv nya som tack att plantera. Även höstblommande perenner kan förstås delas nu om man nänns störa dem mitt i blomningen…

  • Du har väl varit förutseende och planterat höstblommande buskar? Annars finns det mycket krukodlat att köpa, kanske hittar du något vackert t.ex. inom Hortensia-släktet, såsom syrenhortensia? Eller vad sägs om en syrenbuddleja, som fjärilarna genast kommer att samlas vid? Man kan plantera krukodlade växter även i full blom, man stör ju inte rotsystemet nämnvärt om man är försiktig.

  • Du kan även plantera vintergröna växter nu, så att de hinner etablera sig och utveckla ett stadig rotsystem. Nyplanterade vintergröna växter behöver dock skyddas med skuggväv på vårvintern, så att de inte får sol- och tjälskador i vårsolen.

  • Sommarpotatisen är skördefärdig. Slå blasten av senpotatisen för att undvika brunrötans härjningar. Ta dock inte upp potatisen direkt utan vänta någon vecka till.

  • Gallra krusbärs- och vinbärsbuskarna nu efter skörden. Ta bort gamla och risiga grenar så att du får ljus och luft in i buskarna.

  • Om du får tag i knölar och lökar av höstkrokus och tidlösa tidigt i augusti, kan de hinna blomma i höst. Men det är inte säkert att handeln tar in dem före den "ordinarie" lökförsäljningen i september, och då kan det vara för sent för höstkrokusen att hinna blomma ännu i höst. Se artikel om tidlösa här.

  • Har du kollat fruktträden om de har så mycket frukt på gång att grenar riskerar att brytas? Ordna stöd i tid!

  • Har du dina amaryllis på semester ute i trädgården? I slutet av månaden skall de in igen. Låt bladen vissna ner och låt lökarna ligga torrt och svalt tills det är dags att börja driva dem igen.

  • Kolla även andra krukväxter som semestrar ute, de ömtåligaste kan man behöva ta in redan nu. Kolla så inga objudna gäster följer med in. Vänj växterna sakta vid inomhusklimatet igen, ge tilläggsbelysning och duscha dem ofta.

  • Kolla så trädgårdens belysning är intakt och komplettera vid behov. Tänd ljuslyktor i den mörknande natten och kura skymning med dina vänner, nära och kära! Tänk dock på att inte hänga lyktor för nära blad och grenar i träd och buskar, de kan skada växterna, för att inte tala om brandfaran!

  • Tänk på att elaka bakterier frodas särskilt under rötmånaden. Var extra noga med att sköta om även småsår!

  • Glöm inte bort att njuta av de mörka, ljumma sensommarkvällarna!


Många små ljuspunkter lyser upp de ljumma sensommarkvällarna.


Nu torkas, saltas och fryses det in, saftas, syltas och görs gelé för vinterns njutningsstunder.


Höstens frukter


Grönsaksskål


Kryddbukett


Vallmofrökapslar


Gör härliga blomsterbuketter att ta in och ge bort.


Det är dags att så två-åringarna nu.


Lavendelsticklingar med klack.


Häckklippning


Stenfruktsträd (plommon, aprikos, körsbär, persika) beskärs efter skörden.


Efter skörden beskärs även hallon och björnbär.


Plantera höstblommande buskar.


Du kan även plantera vintergröna växter nu.


Gallra krusbärs- och vinbärsbuskarna nu efter skörden.


Om du får tag i knölar och lökar av höstkrokus och tidlösa tidigt i augusti, kan de hinna blomma i höst.


Tänd ljuslyktor i den mörknande natten.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB