Agapanthus
Text: Sylvia Svensson Foto: Bernt Svensson
Agapanthus finns även i vitt och någon "riktig" lilja är den ju egentligen inte, även om den tillhör familjen Liliaceae. I blomsterspråket står växten för kärlek och tillgivenhet.
Arter
Hos oss odlas vanligen arterna Agapanthus africanus som är synonym med Agapanthus umbellatus, Agapanthus campanulatus samt Agapanthus praecox ssp. orientalis, syn. Agapanthus orientalis… Hänger du med?
Alla ovannämnda arter kan dock räknas som underarter till Agapanthus praecox.
Frösådd och köpta jordstammar
Man kan fröså de rena arterna. Våra egna, ståtliga ex. kommer från frö som vi hade med oss från Madeira, där dessa blåa liljor växter i sluttningarna utmed levador och på alla tänkbara ställen i planteringar och i urnor.
Så i såjord, ge undervärme och se till att sådden är fuktig men inte blöt och vänta. Det tar inte särskilt lång tid innan de första fjunen tittar fram, i början liknar de grässtrån men blir snart kraftigare. Skola om och ha dem som rumsväxter första tiden, senare kan de sakta vänjas för utelivet. Det tar dock många år innan dessa frösådda plantor är stora nog för att blomma, men den som väntar på något gott…
Ett snabbare sätt är att köpa jordstammar som säljs i blombar storlek. Sådana har på senare år har dykt upp på många ställen.
Härdighet
Som den sydstatsskönhet den är, har härdigheten varit lite si och så, men några lite härdigare stammar har kommit fram under de senaste åren och de kan i skyddat läge klara sig på friland i sydligaste Sverige. Men det säkraste sättet att odla den är i stora krukor eller urnor, som man lyfter undan från vintervätan till ett torrt utrymme som håller sig över nollstrecket. Det är vätan i samband med kylan som tar död på dem, inte så mycket bara kylan i sig.
Placering
I sina hemvister i Sydafrika växer de i skuggan av stora träd, där de får skydd för solen så de inte torkar ut så fort och blommornas färg inte bleknar.
Men här hemma hos oss är det ju en annan sak, våra somrar är knappast så varma som i Sydafrika och därför skall vi placera dem på en varm, vindskyddad plats där den gärna får bada i sol hela dagen.
Jord, gödsel och vatten
Jorden får absolut inte vara tung, så blanda i en rejäl portion sand i den, en god dränering är viktigt. Men jorden skall inte heller vara för mager och riskera att torka ut, så en sandig lövmylla spetsad med lite torv och kompostjord vore toppen. Ett par nävar kogödsel på botten av krukan är bra. Men blanda dock inte alltför mycket gödning i jorden, eftersom det kan resultera i massor av blad, som inte hinner "mogna", dvs. bli starka nog för att stå upprätt utan de kan hänga slaka utmed marken/krukkanten. Blomningen kan också bli sämre om den producerar massor av blad.
Plantvård
Däremot kan några omgångar gödning med flytande växtnäring under sommaren behövas, särskilt då växten blommar. Man måste förstås passa med mycket vatten under sommaren så den orkar växa och blommar bra. Låt den aldrig bli helt snustorr, men den skall absolut inte stå i vattensjuk jord heller. Fröställningarna är mycket dekorativa och man kan lämna kvar dem på plantan om man önskar frö eller om man vill använda de torra ställningarna till dekoration. Annars kan de klippas bort.
Plantering
Det enklaste är att odla dem i krukor, i början mindre men allt eftersom plantan växer, allt större. Använd krukor där man får ner tre fingrar (ca. 5 cm) mellan jordstammen och krukkanten. De tycker om att växa ganska trångt så man behöver inte byta kruka och jord så ofta, vartannat år i början och vart tredje-fjärde år för en större planta kan vara lagom.
Övervintring
När de första frostnätterna hotar är det dags att flytta in hela krukan med Agapanthus i ett ljust och svalt, frostfritt utrymme, ca. 5-8 grader är lagom. Har du planterat dem i rabatten, gräv upp jordstammarna och förvara dem i torv/sandblandning i stora lådor.
Klipp inte av bladen, de övervintrar bättre med bladen kvar. Ge bara lite vatten under vintern, bara så att de inte skrumpnar.
På våren är det är dags att ta fram dem några veckor före utplacering, klipp bort ev. torra blad och städa upp på jordytan. Ställ fram dem på en ljus och något varmare plats, ca. 18-20 grader. Snart börjar det komma nya blad igen. När någon vecka återstår tills nattfrosten säkert är förbi, kan du börja vänja dem vid utelivet igen genom att ta ut dem under varma dagar och in igen för natten. Till slut när frostrisken är förbi kan de stå ute hela dygnet.
Plantkompisar
Denna exotiska skönhet passar ju mycket bra i kombinationer med andra exotiska växter, se artikeln om kanna! Samla ihop en exotisk krukgrupp på den varmaste hörnan på pation och du kan ställa din solstol där och drömma dig bort till tropikerna.
Eller så gör du helt tvärtom, samlar ihop växter med svala, blåa, vita, limegröna och lila nyanser och gör en skön hörna att svalka sig i.
Om du vill pröva kärleksliljan i en rabatt, så pröva att kombinera den med ljusgult, limegrönt och blålila! Du kan t.ex. ha den i framkanten av en stor perennrabatt som innehåller stora sjok av ljusgula dagliljor, gärna den gammaldags doftande sorten, lilablå höstflox, stolta, mjukt blå riddarsporrar eller stormhattar, en ljusgul sort av solbrud (Helenium) och höstgullris-hybriden 'Citronella' (Solidago x hybrida).
Intensivt blå stäppsalvior (Salvia nemorosa), mjukt lavendelblåa kattmyntor (Nepata faassenii), anisört (Agastache foeniculum), praktväddar (Scabiosa x hybrida) och varför inte den ettåriga limegröna blomstertobaken kan passa bra i framkanten.
Som bakgrund kan vidjehortensian med sina limegrön/vita bollar vara kul, liksom syrenhortensian, som till början har limegröna blommor. Den höga, perenna solrosen Helianthemum 'Lemon Queen' kan också göra sig här, liksom den höga, blålila sorten av fjärilsbuske, Buddleja davidii!