10 kandidater nominerade till Årets Ros 2014
Projektgruppen Rosens Dag har i år, liksom de sju senaste åren, nominerat 10 kandidater, noggrant utvalda för sitt odlingsvärdes skull.
En expertgrupp väljer ut tre finalister som offentliggörs i samband med Trädgårdsmässan i Älvsjö. En av finalisterna koras till Årets Ros på Rosens dag den 2 juli.
De nominerade är:
'Alexander' är en tehybrid från 1972. Färgen är klart cinnoberröd och blommorna är stora, svagt doftande och växtsättet är kraftigt och upprätt till 1,2 m i höjd. En relativt frisk ros. Som andra tehybrider kräver den god jord och lämplig beskärning. Härdigheten räcker till zon 3.
'Carina' är ännu en odlingsvärd tehybrid från 1963. Blommorna är mycket vackra. Färgen, som inte bleknar, är klart rosa och doften är svag till medelstark. Växtsättet är kraftigt och upprätt till 1,2 m höjd. Rosen kan få angrepp av svartfläcksjuka och mjöldagg i instängda lägen men är trots det odlingsvärd. Härdig till zon 3.
Rosa x dupontii eller bara 'Dupontii' som den också kallas, från 1817, är en helt annan typ av ros.
Obeskuren bildar den en hög och bred buske, 2-3 m, som till och med kan klättra med stöd. Attraktionen hos denna ros är främst de enkla, vita, doftande blommorna men också bladverket som är mycket friskt. Härdig till zon 4. En ros vi rekommenderar för dem som har plats i sin trädgård.
’Henri Martin’, en gammal klassiker från 1800-talet, hör till de mest odlade och pålitliga av mossrosorna eftersom den klarar zon 5 i bra lägen. Den är dessutom skuggtålig och klarar magrare jord. Blommorna är ca 8 cm stora, karminröda och doftar starkt. Busken blir upp till 1,5 hög men kan också bindas upp som klätterros och kan då bli över 2 m. ’Königin von Dänemark’ eller ’Dronningen av Danmark’ från 1826, hör till rosvärdens allra vackraste rosor. Busken blir ca 1,5 m hög och nästan lika bred. De stora blommorna är tätt fyllda, rosa och underbart och starkt doftande. Blomningen varar upp till en månad. En underbar ros som klarar en del skugga och är härdig till zon 4 ev. 5 i bra läge.
En ros för landets nordligaste delar (upp till zon 7) är ’Lac Majeau’ från Kanada. Blommorna är fyllda, vita och doftar kryddnejlika. Som andra rugosarosor är den helt frisk och lättodlad även på sämre jord. ’Lac Majeau’ blommar rikligt och nästan kontinuerligt från mitten av juni till senhösten. Rekommenderas speciellt för höga zoner men är en utmärkt ros i hela landet. 'Lichtkönigin Lucia' är en populär modern buskros. I varmare zoner bildar den en stor buske eller till och med klätterros. De klargula blommorna är stora, fyllda och doftande. Blomningen är mer eller mindre kontinuerlig och pågår från midsommar till sent på hösten. Bladverket kan vissa år angripas av svartfläcksjuka. Ändå är detta en ros vi kan rekommendera i zonerna 1-4.
’Nevada’ introducerades 1927 men har behållit sin popularitet sedan dess. Det beror dels på att den är härdig till zon 5-6 och dels på den otroligt rikliga blomningen som gör busken till en snödriva mitt i sommaren. De enkla eller halvdubbla blommorna är vita, stora och har en gul krans av ståndare i mitten. Busken kan bli upp emot 2 m hög och lika bred. Kan få svartfläcksjuka i de lägre zonerna.
Austinrosen 'Queen of Sweden' har blivit speciellt populär här i Sverige av lättförklarliga skäl. Rosen växer upprätt och stadigt vilket gör att blommorna inte tynger ner grenarna. Blommorna är vackert aprikosrosa, tätt fyllda och underbart doftande. Blomningen är s g s kontinuerligt. Angrepp av svampsjukdomar blir i allmänhet lätta. Klarar zon 3. ’Rose de Rescht’ är ännu en gammal klassiker. Ursprunget är inte helt känt men förmodligen kommer den från Iran där staden Rescht ligger i dag. Busken blir tät och ca 1,2 m hög. Den hör till de få riktigt gamla rosorna som remonterar. Blommorna är djupt karminröda, mycket tätt fyllda och starkt doftande. Passar därför till saft, gelé och marmelad. Härdig till zon 5 och är vanligen frisk.