Hur förvara chilifrukt?
Hej Sylvia
Läste din artikel "het på chili" och den var väldigt lärorik.
Jag har fått massor med chiliplantor och undrar nu hur jag bäst förvarar dem. Tidigare har jag lagt dem som de är i en burk i frysen. Men har du bättre förslag? Jag kanske inte ska lägga de som de är utan ta bort kärnorna först? Hur torkar jag dem, kanske det är bättre?
Vore tacksam för svar för nu är det hög tid att ta hand om frukterna.
Hälsningar Anethe
Man kan förstås frysa men jag brukar torka.
Det är kärnorna som är det starkaste, så om man inte vill ha dem så där jättestarka, så ta bort kärnorna först och spara eventuellt till sådden nästa vår.
Torkning: Bred ut chilifrukterna, gärna itukluvna, på en dagstidning. Ha den på en torr, varm plats och låt dem ligga tills chilifrukterna är helt torra och går lätt att bryta av eller smula. Lägg dem då i en burk eller papperspåse och använd allt eftersom. Men skriv gärna vilken sort du har var och hur starka de är, så att du vet sedan.
Man kan också efter torkningen mala dem till en pulver som man använder som den chili man köper i kryddburkar.