Honugnsmelon
Hej Jag planterade för några månader sedan ett antal honungsmelon kärnor som jag tog från en köpemelon från Konsum. Jag har fått massor av hanblommor och några honblommor, jag har ca 8 små meloner, dom flesta är ca 1-3 cm långa och den största är ca 5,5 cm lång och ca 2 cm i diameter. Plantorna står i ett sydostfönster. Plantorna är långa och slingriga med stora fina blad. Jag hade tänkt att jag skulle plantera ut dom i ett litet växthus av rör och plast som jag köpte från Jula.
Det jag undrar är om hur jag skal sköta dom t.ex hur mycket och vad för näring jag skal ge dom? Hur man får melonerna bli så stora som möjligt? Hur stora krukor dom skal ha och när jag kan plantera ut dom i växthuset?
Hur vill dom placeras? Hur mycket vatten vill dom ha? Hur skal man binda upp melonerna och plantorna? Ge mig alla råd och tips du kan och gärna om sånt jag behöver att veta som jag inte ställt frågor om.
Jonas 13 år
Hej! Vad roligt att du har lyckats så bra med dina meloner!
Lår dem nu stå kvar inne så länge det inte är varmt nog ute, det är jätteviktigt att veta är att melon inte gillar temperaturer under +15C. Plantorna måste också vara väl avhärdade innan de planteras i växthuset. Du kan binda upp dem på trådar som man binder upp gurkor, d v s fäster starka trådar nertill och i taket och tvinnar försiktigt runt plantan. Själva melonen kan man behöva ha i ett eget tråd från taket i en nätkasse e.d. så den inte bryter av plantan med sin vikt när den växer.
Jag kopierar råd om melonodling från den utmärkta Runåbergs katalog. En del av detta har du ju redan lyckats med, men sedan då:
"Melonen härstammar ursprungligen från Persien. Den odlades tidigt runt hela Medelhavet och spreds med romarna till stora delar av Europa. Efter romarrikets fall har den endast uppträtt sporadiskt i Frankrike och England. Det var först under 1400-talet som den kom igen på allvar. Framför allt i Frankrike, där den skattades mycket högt och flera nya varianter utvecklades. Melonen odlas idag över hela världen i flera varianter. C. melo var. reticulatus är vår vanliga nätmelon, medan den släta och åsade melonen heter C. melo var. cantalupensis. Den s.k. vintermelonen eller casaban, C. melo var. inodurus, som framför allt odlas i Asien, saknar den mogna melonens väldoft. Liksom övriga i familjen gurkväxter, är melonen en ettårig ört med handflikiga blad, gula blommor (som ibland är tvåkönade) och saftiga frukter. Melon kräver mycket värme och odlas helst i växthus eller drivbänk, i en fuktighetshållande, mull- och näringsrik jord med ett pH-värde över 6,5. Pensla pollen från flera han- till honblommor samtidigt, om inte insekterna kan komma in och låt varje planta få utveckla 4-6 frukter. Skugga och lufta om temperaturen stiger över 30°C. Befruktningen kan bli dålig om det är för varmt. Det går bra att binda upp melon för att spara utrymme i växthuset.
SÅDD: Fröna sås vanligen inomhus eller i varmbänk 4-5 veckor innan utplantering. Så i krukor, 1-2 cm djupt och 3-4 frön i varje. Bästa groningstemperatur är omkring 30°C. Gallra till 1-2 plantor i varje kruka och låt dem stå ljust och luftigt. Avhärda dem innan utplanteringen, som sker när jorden blivit varm och all frostrisk är över. Bästa groningstemperatur är omkring 30°C.
AVSTÅND: Lagom plantavstånd är 60-100 cm när plantorna ska ringla på marken. Uppbundna i växthus räcker det med 40 cm. Plantan kan behöva hjälp att bära frukterna när den binds upp.
SKÖRD: Melonen är mogen när den grågröna färgen skiftar över i blekgult till orange och frukten lätt lossnar. Stjälken har nu sprickor invid fruktfästet och den mättade doften avslöjar att melonen är mogen att avnjutas. Förvara den svalt."
Med vänlig hälsning Sylvia