Gurksort - västeråsgurka
Hej
Jag har fått fram gurkor av sorterna Iznik och Passandra. Nu vill jag prova att göra inläggningar av dem. I alla recept står det att man skall använda "Västeråsgurka". Vad skiljer sorterna åt? Vad är det som är speciellt med Västeråsgurka?
/Anna
Både Passandra och 'Iznik' är minigurkor, alltså små slanggurkor, för odling i växthus och ger goda, krispiga frukter, cirka 10 centimeter långa med slätt skal, lämpliga att äta färska på smörgås eller i sallader. Du kan också göra "pressgurka" på dem, som man gör med den vanliga slanggurkan.
Västeråsgurkan däremot är en frilandsgurka, bittrare i smaken, lite smaklös att äta färsk, utan man bör laga den på något sätt. Druvgurka och inläggningsgurka kallas den också.
Alla är dock namnsorter av samma växt, Cucumis sativus, så visst kan du pröva att göra inläggningar även på de förstnämnda, följ bara recept för västeråsgurka.
Med vänlig hälsning Sylvia