Träd för liten trädgård
Av Sylvia Svensson
I takt med att tomterna blir mindre blir också behovet av mindre träd större. När du står där i plantskolan och skall köpa träd lönar det sig att kolla noga hur stort trädet kommer att bli som fullvuxet, även om det ser litet ut i plantskolan. Det är tråkigt att senare behöva ta bort ett friskt, vackert träd bara för att det växer dig ”ut ur huset”.
Pelarträd får plats
Ett träd som inte blir så högt och som har en smal, skir krona i så kallad pelarform kan säkert få plats även i den minsta trädgården. Sådana träd finns både som blommande och som sådana som främst odlas för bladens skull. De flesta pelarträd växer rakt upprätt utan beskärning, fast kanske att kan du behöva ta bort ett och annat rotskott eller en gren som växer för kraftigt.
#Tips på smala träd#
Här ger jag exempel på smala träd som du kan titta efter i plantskolan:
Smalkroniga prydnadskörsbär med strikt upprättväxande grenar och enkla, ljust rosa blommor finns det flera av. Prunus 'Amonogawa' och Prunus ’Spire’ har ljusrosa blommor, Prunus ’Umineko’ har vita blommor med rosa mitt. Dessa träd klarar zon 3 om de planteras i ett varmt, skyddat läge.
Pelarkörsbär, Prunus, 'Sylvia' är något för dig som önskar dig ett riktigt körsbär med smal krona. Det får söta bär och kan till och med kan stå i en stor kruka. Zon 2.
Pelaräppelträd, Malus, ’Arbat’, ’Bolero’, ’Flamenco’, ’Polka’ och ’Waltz’ finns också att välja på. Pelaräppelträd behöver vanligen ingen beskärning, endast om det skulle komma vildskott ska dessa tas bort. De flesta är härdiga till zon 3(4).
Själv har jag en smalväxande äppelsort från Finland som heter ’Gyllene Kitajka’. Frukten är säregen, klargul och nästan genomskinlig och som mogen smakar den nästan som marmeladkonfekt! Zon 5(6).
Prydnadspäron, Pyrus betulifolia, är ett graciöst päronträd med gråa blad och vita blommor på våren. Det blir cirka 3 meter högt. Zon 3.
Pelarrönn, Sorbus aucuparia, ’Fastigiata’ är ett dekorativt träd med mycket smal krona som inte behöver beskäras. Passar även bra som alléträd och kan bli upp till 5-6 meter högt. Zon 6.
Finflikig brakved, Frangula alnus, ’Fine-Line’ (synonym ’Ron Williams’) är en mycket sirlig, smalt upprättväxande buske eller litet träd, upp till 3 meter högt. Bladen är smala och ger nästan ett bambuliknande utseende. Härdig och tålig, upp till zon 5, och passar även för näringsfattiga, något fuktiga lägen.
Pelarfläder, Sambucus nigra, ’Black Tower’, är en mörkbladig fläder som växer mer upprätt än vanlig fläder. Zon 3.
Pelarformig bärhäggmispel, Amelanchier alnifolia, ’Obelisk’, är mer upprättväxande än arten. Tätare och kompaktare än vanlig bärhäggmispel. Sorten är mycket rikblommande. Höjd cirka 4 meter. Zon 5.
Pelaravenbok, Carpinus betulus, ’Lucas’ är en smalväxande pelaravenbok, cirka 8-10 meter hög efter 10 år. Anspråkslös och ganska härdig, zon 4.
Pelarbok, Fagus sylvatica, 'Dawyck Purple', har hängande grenar från en upprättväxande stam. Bladen är djupt purpurfärgade. Mycket effektfullt! Zon 4. En liknande pelarbok fast med gula blad är sorten Fagus sylvatica 'Dawyck Gold'.
Guldalm, Ulmus x hollandica, ’Wredei’ är ett gulbladigt, ovanligt träd med upprätta grenar. Välj ett enstammigt exemplar i plantskolan om du önskar ett smalt träd. Denna sort är troligen motståndskraftig mot almsjukan. Zon 2(3).
#Nyhetsbrev Odla.nu#
Vill du få tips om trädgård och odling, om olika artiklar och krönikor samt information och fina erbjudanden om våra aktuella växter, fröer med mera? Då är du varmt välkommen att anmäla dig till vårt kostnadsfria Nyhetsbrev här: Odla.nu Nyhetsbrev