Startskott för årets tulpaner
Från Blomsterfrämjandet
I år är de mer välkomna än någonsin i den bistra januarikylan.
Just när kylan känns som värst kan vi glädja oss åt de första vårtecknen! Jovisst är det så! För vad kan väl mer än tulpaner få oss att tänka framåt mot ljusare tider. Och nu är de här, fräscha, frasiga och färgglada. I mitten av januari börjar den stora tulpanruschen i Sverige. Vi köper tulpaner som aldrig förr. Varje dag fram till påsk säljs drygt en miljon tulpaner i Sverige. Det gör 130 miljoner tulpaner under säsongen januari-påsk och det är vi världsbäst på. Kanske en liten tröst i dessa nedskärningarnas tid.
Intresse för nya sorter
Tulpansortimentet är mycket stort. Det finns nästan 6000 olika tulpansorter i världen. I Sverige kan vi under vårmånaderna hitta ca 400 olika sorter. Formen varierar från den klassiska tulpanformen till fyllda blommor, skira liljeblommande och de spännande papegojsorterna. Flera sorter har också svag doft. Den populära, dubbla gula Monte Carlo och orange Ballerina har båda en härlig doft av vår. Dubbla tulpaner har blivit mycket populära. De får mycket stora blommor som påminner om pioner när de slår ut. Dessutom är hållbarheten längre på de dubbla sorterna. Den orangefärgade Orange Princess tillsammans med röd Abba och gul Monte Carlo ger en färgsprakande vårsymfoni som inte lämnar någon oberörd.
I butikerna hittar man också mixade tulpanbuntar så man kan få prova många olika sorter tillsammans. En härlig färgkaskad på köksbordet gör att vardagen känns mindre grå så här års.
Glas och tulpaner i skön förening
Svenskt glas är berömt långt utanför landets gränser. Att tulpaner är vackert i svenskt glas visas under några dagar i Orrefors och Kosta Bodas butik på Birger Jarlsgatan i Stockholm. Blomsterfrämjandet vill gärna visa hur man kan använda tulpaner på ett lite annorlunda sätt i svenskt konst- och bruksglas. Lena Bergström, formgivare hos Orrefors, har fått ett flertal utmärkelser för sitt glas. I serien Pastill som består av tre skålar/vaser i olika storlekar har hon skapat en grafiskt ren form i svart och vitt glas som med sin form skapar ett lugn i rummet.
Tulpanpengar till Victoriafonden
Under ett par januariveckor kommer många svenska tulpanförpackningar att vara märkta med ett speciellt sigill. Detta sigill visar att en krona av tulpanbukettens pris oavkortat går till Kronprinsessan Victorias fond. Det är de svenska tulpandrivarna som på detta sätt samlar in pengar till fonden. Man räknar med att få in närmare 300.000 kr att överlämna till fonden som ger extra stöd till barn och ungdomar med kroniska sjukdomar och olika funktionshinder.
Tulpanens Dag
Torsdagen den 17 januari (2002) firas Tulpanens Dag. Då delar Blomsterfrämjandet ut totalt ca 6000 tulpaner till allmänheten i städerna Stockholm, Göteborg, Kristianstad, Växjö, Uppsala och Sundsvall. Tulpanens Dag har sedan 12 år tillbaka blivit något av startskottet för den stora tulpanförsäljningen som pågår i Sverige fram till påsk.
Så här sköts tulpanerna:
- Köp bara tulpaner som visar ordentlig färg.
- Låt papperet sitta kvar runt tulpanerna. Skär av ca 2 cm och ställ bunten i kallt vatten.
- När tulpanerna dragit vatten ca 30 min. kan de arrangeras i vas med raka vattenspända stjälkar.
- Placera tulpanerna svalt nattetid.
- Undvik att ställa tulpanerna nära frukt som avger etylengas. Detta påskyndar tulpanernas åldrande.
Fyll på vatten varje dag, tulpaner är törstiga blommor.
I Lena Bergströms glas Pastill kommer tulpanerna till sin rätt. Här syns rosa Dynasty, lila Graffity och papegojtulpanen Red Parrot.
Florist: Helen Wretman
Foto: Tomas Södergren
Abba
Ad Rem
Blenda
Christmas Marvel
Diana Ross
Monte Carlo
Rai Papegoj Inzell
White Dream